"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



luni, 12 martie 2012

XIV - Notiuni elementare - Structura sportului columbofil

Care sunt aspectele esentiale in practicarea sportului columbofil? Ce anume trebuie sa avem in vedere atunci cand incepem sa practicam acest sport? Mai jos puteti gasi o posibila schema continand cam toate aspectele importante.
Pe primul nivel se afla bineinteles crescatorul - stilul de lucru si porumbeii - calitatea porumbeilor.
Unii sunt de parere ca porumbeii sunt cei mai importanti, altii sunt de parere ca rolul crescatorului este primordial. Din schema din figura putem trage concluzii clare.
Se observa cum calitatea pasarilor proprii o putem influenta printr-o buna achizitionare, dar cel mai important prin realizarea unor imperecheri reusite printr-un program de reproductie bine gandit - vezi "II - Achizitionarea porumbeilor", "V - Imperecherea si reproductia", "VI - Educatia puilor" si "VII - Trucuri reproductie".

Tot crescatorului ii revine indatorirea de a asigura sanatatea porumbeilor. Cum putem face acest lucru?
Prin construirea unui adapost adecvat (vezi "I - Crescatoria" ), prin oferirea unei alimentatii echilibrate
(vezi "III  - Hranirea si Nutritia") si a unor suplimente naturale (vezi "IV  - Suplimente naturale") si administrarea tratamentelor preventive si curative (vezi - XIV - Tratamente si boli").

Pentru obtinerea formei de top avem nevoie de pasari de calitate, pasari cu o sanatate de fier, deasemenea aceste pasari vor trebui supuse unui program de antrenament, iar pentru a inchide cercul va trebui sa pregatim si sa recuperam aceste pasari.
Toate aceste elemente vin una in completarea celorlalte.
Astfel, fara pasari de calitate nu are rost sa pornim la drum. Doar daca avem destul timp de pierdut, pentru ca pana la urma tot la achizitionarea pasarilor de calitate vom ajunge.
Va trebui apoi sa mentinem aceste pasari intr-o stare de sanatate excelenta. Doar pasarile sanatoase vor putea fi formate printr-un program de antrenament.
Se stie ca sunt diferente mari intre pasarile sanatoase si pasarile sanatoase antrenate.
Ultimul element - pregatirea si recuperarea - va fi realizat tot prin grija crescatorului. Trimiterea pasarilor in concurs nepregatite sau nerecuperate corespunzator va duce in majoritatea cazurilor la pierderea acestora. Chiar daca nu se vor pierde in etapa respectiva, stresul acumulat duce la deteriorarea sanatatii si implicit la cedarea pasarilor.
Asadar, forma de top va fi influentata in proportie de 75% de crescator, restul de 25% tine de calitatea pasarilor. Totusi, ponderea acestor elemente nu este egala, astfel se poate inclina balanta in favoarea calitatii, ajungandu-se uneori la un procent egal de 50%.
Odata obtinuta forma de top, crescatorul va fi singurul care va putea influenta obtinerea unor rezultate bune prin metodele de joc folosite, metode ce duc la motivarea porumbelului mai mult sau mai putin.
Deasemenea, foarte importanta este cunoasterea Regulamentului National al federatiei unde activam ca membrii. Doar asa putem stabili clar obiectivele echipei de porumbei angajate in concurs.

Munca crescatorului nu se termina aici, de fapt nu se termina niciodata. Pentru a ne putea mentine pe pozitiile fruntase, va trebui sa analizam si sa notam zilnic toate evenimentele din propria crescatorie. Tinerea evidentei este una dintre indatoririle noastre de baza. Diferenta dintre a vedea si a observa va face diferenta dintre columbofili si campioni (vezi "XIII - Tinerea Evidentei").

Cam asa vad eu structura de baza a acestui sport. Cu siguranta mai sunt multe de spus.
Datoria noastra este aceea de a fi in permanenta informati descoperind mereu noi "secrete" pe care sa le aplicam cu succes.

Bafta tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu