"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



luni, 19 martie 2012

Este aceasta o grimasa? Intreaba un porumbel!

Mai jos traducerea articolului original "Is that a grimase? Ask a pigeon" de Malcolm W. Browne aparut in The New York Times in data de 2 Mai 1989.

Porumbeii au fost invatati sa recunoasca expresiile faciale umane, notiuni specifice oamenilor, posesori ai unui sistem nervos sofisticat pentru a realiza asta.

In experimentele de la Universitatea Iowa, un numar de opt porumbei le-au fost aratate fotografii ale unor persoane diferite aratand emotii diferite, ca fericire, furie, surpriza si dezgust.
Pasarile au invatat sa faca distinctie intre aceste expresii.

Realizarea lor nu sugereaza faptul ca porumbeii au idee despre ce inseamna aceste expresii. Dar, dupa ce un porumbel a invatat sa deosebeasca expresiile pe fetele familiare, se poate apoi identifica in mod corect aceste expresii pe chipuri necunoscute.

Experimentele au fost efectuate de catre Edward A. Wasserman, profesor de psihologie, si colegii sai.

Porumbeii utilizati la experiment au fost antrenati si testati intr-o asa numita cutie Skinner, denumirea provenind de la inventatorul acesteia, psihologul B.F. Skinner.
Porumbeii au fost invatati sa raspunda la intrebari prin ciugulirea a patru diferite chei. Raspunsul corect a fost automat recompensat cu cateva boabe de cereale, strategie recunoscuta ca fiind una pozitiva. Pe una dintre fetele cutiei era un ecran pe care se proiectau fotografiile.

"Rezultatele noastre sustin tezele lui Darwin, conform carora animalele pot invata sa faca deosebire intre expresiile emotiilor umane", spune dr. Wasserman.
"Abilitatea de a recunoaste expresiile nu este neaparat innascuta nici in cazul copiilor, ea fiind invata in acelasi mod in care o invata si porumbeii."

Unii psihologi au ajuns la concluzia ca datorita importantei pe care o au expresiile faciale in interactiunea umana, sistemul nervos uman a evoluat pentru a fi capabil sa recunoasca rapid subtilitatile de exprimare.
Dr. Wasserman crede ca acest experiment cu porumbei pune la indoiala aceasta idee, atata timp cat in mod evident, chiar si porumbeii pot invata sa identifice aceste diferente in expresii.

In experimentele anterioare, grupul Dr-ului Wasserman a demonstrat ca porumbeii pot organiza imagini de lucruri in aceleasi categorii logice utilizate de cate noi, oamenii.

"Toate aceste lucrari tind sa confirme opinia lui Darwin in legatura cu continuitatea dezvoltarii mentale de la animale la fiintele umane", spune el.


Multe alte articole columbofile despre cercetare, genetică, tratamente, etc găsiți aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu