"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



duminică, 13 august 2017

Vacanta, telefoanele si porumbeii, de Marius Nicolae

Vacanta, telefoane si porumbeii
Ce legătură poate exista între aceste trei lucruri? Aparent niciuna. Dar haideţi să ne gândim puţin.

Orientarea porumbeilor
Una dintre cele mai noi idei în acest sens o reprezintă INFRASUNETELE. Acel murmur continuu al Pământului, generat de mări şi oceane, sunet de frecvenţă joasă (nesesizabil de urechea umană) pe care păsările îl pot auzi de la mii de kilometri.
Aşa cum ştim magnetismul terestru ajută porumbelul să stabilească direcţia Nord, însă pentru navigare busola nu este suficientă. Mai este nevoie şi de o hartă.

Relieful şi infrasunetele
Continuitatea intensităţii infrasunetelor este disturbată de formele de relief. Astfel porumbeii sunt capabili să audă aceste discontinutăţi şi să-şi formele o hartă acustică. E ca şi cum ar naviga pe un ocean de sunete, din discontinuitate în discontinuitate (balize sonice). Se ştie deja că porumbeii nu zboară în linie dreaptă spre crescătorie, ci urmează anumite tipare. Acestea sunt tocmai balizele sonice, pe care ei le învaţă în timpul antrenamentelor.
Însă cele mai lungi discontinuităţi ale reliefului sunt autostrăzile şi şoselele. Se observă cum porumbeii zboară deasupra acestora, însă ei nu urmăresc vizual aceste repere, ci acustic. Ei urmăresc aceste discontinuităţi, deoarece au învăţat că ele îi duc spre casă.
Porumbeii zboară deasupra şoselelor chiar şi atunci când este înnorat şi nu văd la sol. Asta demonstrează cele de mai sus.

Pierderile de porumbei
Majoritatea columbodroamelor au înregistrat şi înregistrează pierderi masive de pui, de multe ori de la distanţe relativ mici.
Majoritatea îşi antrenează puii în cursul săptămânii, iar etapele au loc în weekend. Surpriză sau nu, în weekend sunt pierderi masive.
Unii au încercat să schimbe ziua lansării şi să elibereze păsările vinerea, sperând să minimizeze intersectările cu stolurile din campionat. Rezultatele au fost surprinzător de bune. Păsări sosite în stol de la sute de kilometri.
În vinerea asta însă lucrurile nu au mai stat la fel. De ce? Vacanţa a început mai devreme.

Canicula, vacanţa şi telefoane inteligente
Ceva s-a modificat în ultimii ani în legătură cu pierderile din sportul columbofil. Iar acest lucru va lua amploare în viitor.
Ce a putut modifica aşa de mult câmpul magnetic? Răspunsul e simplu: ceva care s-a dezvoltat extraordinar de mult în ultima vreme: telefoanele inteligente.
Canicula loveşte mai mult indirect porumbeii. Canicula scoate oamenii din casă, îi urcă în maşini şi îi îndreaptă spre mare sau munte. Şoselele, acele puncte de reper pentru porumbeii noştri devin adevărate capcane electromagnetice din cauza numărului foarte mare al telefoanelor inteligente care funcţionează în acelaşi timp. Iar noi suntem din ce în ce mai grăbiţi, ne grăbim să prindem ultimul metru pătrat de nisip sau ultima rază de soare. Nu ne permitem să greşim. Folosim telefoanele pe post de GPS, continuarea o deduceţi singuri…


Confuzia e imensă. E ca şi cum cineva ar schimba în fiecare zi orientarea şi culoarea locuinţelor pe strada unde locuiţi. Nu aţi mai recunoaşte nimic.
Această confuzie se suprapune peste stresul normal generat de un concurs şi peste celelate probleme, iar pierderile devin repede foarte mari.

Cele prezentate mai sus sunt doar teorii proprii, însă ar trebui să le verificăm. Ar trebui să verificăm înainte de etape nu doar starea vremii. Canicula şi vântul au fost şi vor fi mereu. Însă pierderile se pare că sunt din ce în ce mai mari, cu tot ajutorul oferit de noi porumbeilor, prin alimentaţie, tratamente, etc.
Se pare că medicina nu poate ţine pasul cu evoluţia tehnologiei, tehnologie care dezorientează păsările. Ne aflăm într-un cerc vicios. Tratăm din ce în ce mai mult, cu medicamente sau suplimente (cum le place unora să spună) din ce în ce mai sofisticate, iar rezulttul este din ce în ce mai prost.
Parcă niciodată nu am avut aşa de multe pierderi.
Deci, logic, ar trebui să încercăm să vedem unde este adevărata problemă. Altfel, în scurt timp, prin aceste tratamente vom elimina ultimul gram de imunitate din corpul porumbeilor.
Tind să cred că porumbeii care încă vin bine în aceste condiţii, indiferent că e vorba de campionat sau columbodrom, sunt cei care au avut parte de tratamente cât mai puţine, având astfel un sistem imunitar puternic care îi ajută să facă faţă confuziei şi să se orienteze pe direcţia de zbor.
Pentru ceilalţi stresul generat e mult prea mare şi îi dărâmă.

De aceea, înainte de a stabili data etapelor ar trebui să verificăm şi “migraţia” către mare-munte, mai ales în perioadele de vacanţe prelungite cum este acest weekend.
Baftă tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu