"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



miercuri, 6 iulie 2016

Columbofili, deschideti ochii!


De multe ori rămânem surprinși de infimele punctaje obținute de porumbeii unor mari campioni columbofili. Cum oare a fost posibil acest lucru? Ce fel de porumbei au aceştia în volieră?

Oare pe lângă valoarea crescătorului şi certa valoare a porumbelului mai există şi altceva?

Din nefericire uneori răspunsul este, cu certitudine, DA. Și mă refer aici la jocurile de culise, jocuri care pot propulsa un porumbel spre un loc nemeritat în clasament.

Întâmplarea de mai jos este recentă. Nu voi da nume, deoarece ideea acestui articol nu este de a face rău cuiva, ci de a atrage atenția asupra unor astfel de practici.

Sper ca acest caz să fie doar unul izolat, nu vreau să cred că majoritatea campionilor se fabrică la sfârșitul etapelor…



Columbofilul X, un pasionat crescător de porumbei, care excelează în concursurile lungi, tocmai a obţinut un potenţial loc întâi la o etapă de fond, din aproape patru mii de porumbei angajaţi. Spun potenţial, deoarece aşa cum ştiţi clasamentele la etapele lungi au caracter provizoriu, fiind realizate prin trimiterea de SMS-uri, până la desigilarea ceasurilor.

Nu mare i-a fost surpriza când a fost sunat de un „mare” olimpic, să spunem, Y. După felicitările reciproce, Y i-a cerut să-l ajute.

Columbofilul X se tot gândea cum ar putea să-l ajute pe acesta. Îi va cere oare un pui din acest porumbel clasat pe locul întâi? I-ar fi dat cu plăcere…

-          Cu mare plăcere vă ajut! zise columbofilul X. Dar cum pot face asta?

-          Nu vii mâine cu ceasul la desigilare! îi răspunse sec columbofilul Y.

Avea un porumbel cu şanse la clasamentul naţional, dar pentru asta trebuia să obţină un punctaj mai bun, în această etapă.



În acel moment, încrederea crescătorului X într-un sport corect şi de bun simţ a fost brusc dărâmată.

Auzise de tot felul de întâmplări, care mai de care mai fantastice. Cu porumbei „scăpaţi” din maşini înainte de lansare. Porumbeii care sunt traşi cu cârlige şi li se smulg penele, pentru a cădea la sol în momentul lansării şi a fi furaţi.

Oare către ce se îndreaptă acest sport? Nici în unele columbodroame situaţia nu este mult mai bună. Auzise zvonuri conform cărora favoriţii sunt cazaţi în compartimente speciale, iar ceilalţi sunt supra-aglomeraţi şi li se dă apă cu sare înainte de etape.



Din fericire, columbofilul X nu a acceptat propunerea olimpicului Y. Însă a avut curiozitatea să vadă pe ce poziţie de afla porumbelul acestuia. Spre mirarea lui, acesta se afla pe o poziţie mult mai jos în clasament. Oare cu câţi alţi crescători aranjase treburile columbofilul Y? Hmmm!

Indignat de situaţie, columbofilul X a vorbit cu persoana care intermediase discuţia telefonică. Din nou a avut parte de o mare surpriză:

-          Dumneavoastră aţi dat numărul meu de telefon, lui Y? întrebă acesta.

-          Da, dar nu trebuia să vorbeşti în stânga şi-n dreapta, dacă nu ai vrut să-l ajuţi!

 Intermediarul Z era perfect convins că lucrul cerut este unul normal. Mai mult decât atât îi povesteşte o întâmplare similară a cărui protagonist fusese chiar el. Îi promisese unui columbofil un pui în schimbul neparticipării acestuia la desigilare. Columbofilul nu fusese de acord cu propunerea murdară, iar ceasul (mecanic) i-a fost anulat. Spre bucuria intermediarului Z care câştigase şi etapa şi puiul.

Oare anularea ceasului nu făcea parte tot din jocul murdar al acestor non-columbofili?

Aceşti oameni se mândresc cu astfel de fapte. Ruşine!



Până când vom accepta în România să ridicăm hoţia la grad de virtute. Dacă nu facem ceva, dacă nu faceţi ceva, atunci este păcat de munca voastră, de banii şi de timpul pierdut.

Respect pentru columbofilul X! De astfel de oameni avem nevoie. De oameni care vor să cunoască adevărata valoare a propriilor păsări, ci nu punctajul ireal din catalogul naţional.

Altfel, ne vom îndrepta cu paşi repezi pe calea incertitudinii şi a minciunii.

3 comentarii:

  1. Salutare!

    Discutiile despre norocul in columbofilie, ar trebui clasificate dupa federatie si zona tarii.
    Spun aceasta, observand cati factori intervin in obtinerea unui campion! Columbofilii normali, urmaresc calitatea porumbeilor, calitatea intretinerii lor, insa observ ca nu mai este suficient!
    Astazi, trebuie urmarit si colegul columbofil si organizatorul, lansatorul... etc. Au ajuns unii columbofili sa urmareasca masina de porumbei de frica sa nu li se fure porumbeii care au sanse sa iasa campioni! (si povestesc cum soferul si delegatul, lasa masina nesupravegheata si merg la masa impreuna!!!)
    Este uimitor unde s-a ajuns si este uimitor faptul ca acceptam situatia aceasta! De ce nu luam masuri???
    Neincrederea in organizatori/lansatori, te face sa uiti de partile bune ale columbofiliei, te face sa selectionezi gresit porumbeii, te face sa renunti...
    De ce nu vor sa ofere TRANSPARENTA, sa recastige increderea pierduta???
    “Scaparea” porumbeilor din masina, nu poate demonstra decat tentative de furt!!!
    Personal, la ce ma pot gandi cand la primul concurs de Mare Fond in 2016, am luat locul 1 pe lansare si la concursul urmator de Mare Fond, porumbelul nu s-a mai intors? (porumbelul era de 2012, cu experienta, cu cateva locuri fruntase in decursul anilor, recuperat, motivat...pregatit 100% sa castige).
    ???
    De ce oare vorbim doar pe la colturi si nu ne unim sa schimbam vechile obiceiuri murdare?
    De multe ori m-am trezit fiind singurul care intrebam organizatorii despre SIGILAREA MASINII; ADAPAREA PORUMBEILOR...etc primind raspunsuri puerile din partea lor si nepasare din partea colegilor! Multi imbarca porumbeii... si nu-i mai intereseaza nimic apoi!
    NU mi se pare normal ca soferul si delegatul sa transporte/lanseze proprii porumbei!
    NU mi se pare normal “sa se foloseasca” aceleasi sigilii din anii 90, stranse cu acelasi penibil patent comun, cand exista sigilii cu serii, care pot fi trecute intr-un proces verbal la imbarcare si verificate apoi de o comisie, la intoarcerea masinii!
    NU mi se pare normal ca Presedintele de asociatie sa se aleaga de atatia ani in culise, iar prostii sunt chemati la sedinte doar sa le impuna rutele de zbor si pretul pentru transport!
    Sunt prea multe situatii care ma deranjeaza si pe care le-am tot spus in mod repetat, insa sunt prea putini cei care reactioneaza!
    .......................
    Ma intreb, oare ce mai caut in aceasta... dezordine!?

    Adrian Dragan (FNCPR Prahova)

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Dragan parca faceti parte din acelasi club cu mine;
    despre disparitia unui porumbel dupa ce a castigat locul 1 si alte locuri de top,sunt in aceeasi situatie. Ar trebui organizata o investigatie online si publicata, ocazie cu care s-ar putea identifica hotii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Stimati domni.......ma aflu in aceeasi situatie cu dumneavoastra. Pe langa tristetea si suferinta indurate dupa fiecare asemenea evenimente, ma incearca si crunta dejnadejde si frustare de a nu putea sa fac nimic, de a nu gasi solutii.As mai adauga la spusele dumneavoastra inimaginabilele situatii in care anumitor columbofili le este interzis sa angajeze porumbeii la anumite etape, transportul porumbeilor este atribuit preferential unor apropiati ai celor din conducerea judetelor, iar transportul se face in conditii jalnice cu masini modificate si adaptate doar pentru a inghesui cat mai multi porumbei si a incasa banii. Poate va este greu sa credeti ca la o etapa de fond transportul porumbeilor s-a organizat cu doua masini, doar porumbeii dintr-o masina primind apa si hrana si asta doar pentru ca acolo erau cei ai unor anumiti crescatori..........asta dupa ce imbarcarea s-a anuntat in noaptea dinaintea zilei imbarcarii in conditiile in care toti acei domni cu siguranta stiau, cu mult timp inainte.
    Problema cea mai mare este ca acel domn care a organizat si coordonat asemenea etape a fost presedinte pe judet, aplaudat si ales de cateva sute de colegi columbofili intr-o anumita sala de sedinta, dupa ce le explica certandu-i ca nu e treaba lor destinatia si lipsa catorva zeci de mii de ron si incercand sa motiveze disparitia acestor bani prin "achizitionarea de cartele telefonice sau bani pentru delegate sau bani pentru observatori......". Si toate acestea tolerate si acceptate de factorii de conducere si decizie......nu-I asa......sub "inaltul patronaj al Casei Regale a Romaniei". Marea problema este si la noi. Din pacate unii dintre noi romanii ne-am remarcat in istorie si prin tradare, ticalosie, interes personal, lipsa de atitudine si incapacitate de afi uniti.
    Daca ne intrebam ce mai cautam in acest sport...............eu nu gasesc alt raspuns decat PASIUNEA. Cu speranta ca adevarul si binele vor triumfa candva, va doresc un sezon reusit in continuare.

    RăspundețiȘtergere