"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



vineri, 3 iulie 2015

Viitorul columbofiliei din Romania, asa cum il vad eu

Columbofilii vor fi atraşi, din ce în ce mai mult, de concursurile cu premii, gen Derby-uri ale prieteniei, Birzai, Tartru sau oricum se vor numi ele.

Deocamdată, aceste concursuri sunt organizate doar pentru distanțe foarte lungi, pentru a oferi aceleaşi şanse tuturor crescătorilor, de pe întreg teritoriul României.

Din cauza catastrofelor, efectivele porumbeilor de fond vor fi diminuate şi vor exista din ce în ce mai mulți crescători, care vor alege să zboare în campionatele naționale doar categoriile de viteză şi demifond.

Probabil mulți dintre crescători au început deja să-şi facă calculele în felul următor:
“Cu banii dați pentru etapele de fond-maraton în campionat, aş putea îmbarca mai mulți porumbei la Derby-urile prieteniei. În ultimii ani, a existat cel puțin o catastrofă pe sezon care mi-a decimat porumbeii. Cupele de obicei sunt câştigate de cei cu bani şi porumbei mulți. De ce nu aş încerca ceva diferit? De ce nu aş încerca să-mi măresc şansele de câştig? Sunt mai multe şanse să vând un porumbel sosit de la 1300km, decât să vând pui din părinții ce au făcut norme în campionat.
Sunt mai multe şanse ca un porumbel de maraton să se întoarcă acasă de la 1300 km, decât de la 3 etape de maraton de 800-1000 km.”

În câțiva ani se vor organiza din ce în ce mai multe derby-uri ale prieteniei, iar distanțele vor fi din ce în ce mai scurte. Primele vor fi în zona Bucureşti-Prahova-Dâmbovița şi vor acoperi etapele de fond-demifond şi, de ce nu, chiar şi pe cele de viteză.

Încet, încet se va forma o nouă organizație care va organiza doar derby-uri ale prieteniei.
Doar aşa columbofilii români vor putea fi reuniți într-o singură organizație, doar atunci cele trei federații s-ar putea simți atât de amenințate (de pierderea membrilor), încât să încearcă să uite de orgolii şi interese proprii pentru a se unifica.

În paralel, columbodroamele vor câştiga foarte mult teren.

Indiferent de rezultatul primului Derby al Prietenie (Birzai) de mâine 4.Iulie.2015, mirajul banilor va duce columbofilia românească către acelaşi lucru. Ne vom îndrepta cu paşi repezi spre o columbofilie de tip privat, cu câştiguri în bani, şi mai puțin în cupe şi diplome.


© Marius Nicolae

Comentarii Facebook, aici:

Un comentariu:

  1. Ar fi foarte buna, pentru toata zona subcarpatica meridionala (dist.500-600 km), o cursa de Istambul cu premii pentru porumbeii care claseaza in primii 10%, organizata din doua in doua saptamani fara nici o legatura cu uniuni, federatii si alte interese

    RăspundețiȘtergere