"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



vineri, 21 februarie 2014

"Fotbal si porumbei" traducerea articolului "Soccer and Pigeons" de Ad Schaerlaeckens


Mai jos, traducerea articolului “Soccer and Pigeons” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com)


Oare câţi dintre voi aţi auzit de RKC? Cred că foarte puţini. Nu trebuie să vă fie ruşine de asta. RKC este o echipă de fotbal din satul olandez Waakwijk. Ei joacă fotbal la un nivel foarte înalt, aşa încât, echipele de top vin să-i viziteze.
Una dintre aceste echipe este Feyenood. Echipa a venit însoţită de mulţi suporteri pentru a asista la această zi memorabilă. Întrebarea nu era dacă Feyenood – echipă ce a câştigat tot ce se putea câştiga – va învinge RKC, ci la ce scor. De fapt, se părea că meciul se joacă degeaba. Nici un suporter nu avea dubii în privinţa rezultatului final.

Mahmureala
Dar au fost dezamăgiţi. Clubul lor a fost pur şi simplu tocat. Suporterii acestei mari echipe au plecat acasă “cu coada între picioare”, cum se spune în Olanda.
Pentru cei 11 milionari a fost o zi dezastruoasă, la care nu se gândea nimeni.
Imensul stadion al echipei Feyenood poate găzdui 50.000 oameni, pe când micul stadion al lui RKC maxim 6.500.
În timpul săptămânii, jucătorii RKC lucrează în fermele părinţilor, iar la sfârşit de săptămână lucrează la câmp. Şi atunci, oare cât de greu le este acestora!
Nici celebra Axaj nu au putut învinge Robin Hood-ul fotbalului olandez.
RKC a furat fotbalul de la cei bogaţi şi l-au înapoiat proprietariilor de drept, oamenilor de rând. De abia ce mi s-au uscat lacrimile de bucurie după confruntarea dintre pitic şi gigant.

Încă un sport
În satul Waalwijk, care cu greu poate fi găsit pe hartă, fotbalul este apreciat, deşi bugetul total anual este egal cu câştigul lunar al lui Ronaldo.
Dar noi ne dorim să avem 11 “afacerişti” pe teren? Nu, nici vorbă! Noi vrem jucători de fotbal. Sportivi cărora să nu le pese de reputaţii sau milionari. RKC a demonstrat că există speranţă.
Cât de potrivite sunt toate acestea într-un sport în care s-au plătit 310.000 Euro pentru un porumbel? Şi, hai să fim sinceri! 310.000 Euro pentru o grămadă de pene? Această nebunie este la fel de mare ca şi salariile lui Messi, Ronaldo, Suarez şi asociaţii.

Comerţ
Oamenii se plâng cu privire la comercializarea concursurilor de porumbei. Unii chiar doresc să renunţe, pentru că nu mai este un sport, spun aceştia.
Însă, porumbeii scumpi şi porumbeii buni sunt două poveşti total diferite.
Am obiceiul de a memora rezultatele concursurilor. Unul dintre acestea, de exemplu, a fost cel de la Dax, în urmă cu ceva vreme. Neamţul Seegmuller a câştigat locul întâi Internaţional cu cea de-a 40-a pasăre angajată. El a angajat în total 88 de porumbei.
Hermes a obţinut locul secund cu cea de-a 228-a pasăre angajată. Primele sale păsări au fost a 228-a, a 61-a, a 37-a, a 95-a, a 78-a şi a 159-a.
Rezultatele acestor crescători, care de fapt nu au fost chiar aşa de bune, au fost puse sub lumina reflectoarelor. Pe ei nu-i putem învinui, însă pe mass-media… Sunt aşa-zişii oameni de mass-media care enervează multă lume, inclusiv pe mine. S-a întâmplat prea des ca eu să am acasă 3 din cele 4 angajate, sau 3 din 5, în timp ce niciunul dintre aceşti zburători celebri nu aveau sosite 50% din propriile lor păsări.
Mă întreb uneori, dacă nu ar fi niciun chinez, ar mai fi existat aceşti oameni care angajează 100 sau chiar mai multe păsări?

Mass-media
Numeroşii crescători care au un venit mic, o grădină mică în care se află o mică crescătorie pot fi comparaţi cu echipa de fotbal RKC. Ei nu se tem de nimeni şi sunt, deseori, infinit mai buni decât mulţimea mega crescătoriilor.
Luaţi de exemplu acel zbor de la Dax, menţionat mai sus. Seegmuller, Hermes şi Kipp sunt renumiţi în întreaga lume. Un crescător pe nume Ehm nu este cunoscut de nimeni. Şi el a jucat în acest concurs. Cu doar 3 porumbei, câştigând locurile 6 şi 7.
În timp ce lui în lipsea doar o singură pasăre din cele trei angajate, Hermes avea doar un singur porumbel acasă din 230 angajaţi, iar la fel de celebrul Kipp avea doar 2 porumbei din 74.
Hermes, Kipp şi Seegmuller au furat tot spectacolul, în sensul cel mai literal posibil al cuvântului, necunoscutul Ehm a făcut spectacolul. În mod normal el ar fi trebuit să aibe acelaşi sentiment de bucurie ca şi jucătorii RKC după victoria lor. Dar mă îndoiesc că acest lucru s-a întâmplat.
Mulţi dintre aceşti mici supraoameni ştiu dinainte că vor fi ignoraţi. În special, aşa numitele site-uri de licitaţii, vor face tot posibilul pentru a-i induce în eroare pe potenţialii cumpărători din străinătate, menţinându-le ignoranţa. De la aceşti mega crescători ei pot obţine bani, dar de la un necunoscut ce are super porumbei, sau de la un crescător precum Ehm, nu pot obţine acelaşi lucru.

Nume
Oamenii plătesc pentru nume. Fie că este vorba de îmbrăcăminte, porumbei sau orice altceva.
Să luăm de exemplu controversatul “Bak 17” (Box  “17”). Propaganda din jurul lui este ridicolă. Nu se poate spune cu voce tare, deaceea şoptesc: “Cât de proşti sunt majoritatea crescătorilor!”
Chiar eu sunt unul dintre aceştia.
Păsările mele de demifond erau suficient de bune, dar am dorit şi păsări de distanţă lungă. Iar pentru a le obţine am mers la cele mai renumite nume de unde am cumpărat porumbei scumpi cu pedigree impresionante. Nu m-am ales cu nimic de pe urma lor.
Dar am făcut, de asemenea, şi lucruri bune. Am schimbat păsări sau le-am dat cadou şi ghiciţi? Una dintre ele, oferită unui tânăr, a clasat de două ori în primele 10 locuri, în concursuri de distanţă lungă, în Antwerp. A doua a fost chiar mai bună.
Credeţi-mă! Mass-media păcăleşte mai mulţi crescători naivi decât media peştilor prinşi de pescari.

Nicio problemă
Calitatea trebuie să fie plătită şi în sportul columbofil, nu am nicio îndoială despre acest lucru. Însă prea mulţi crescători din acest sport nu-şi primesc laudele pe care aceştia chiar le merită. În niciun alt sport, discrepanţa dintre preţurile plătite şi calitatea primită nu este aşa de mare.
O maşină scumpă este mai bună decât una ieftină. Un costum scump este mai bun decât unul ieftin. Dar această logică nu contează atunci când vine vorba de porumbei. Slavă Domnului!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu