"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 27 februarie 2014

"Femelele lui Raf Den Haese" traducerea articolului "The hens of Raf den Haese" de Dhaenens Geert


Mai jos, traducerea articolului “The hens of Raf Den Haese (Moortsele, BE) continue to perform at the highest level” de Dhaenens Geert (sursa: http://www.pipa.be/en/newsandarticles/reports/hens-raf-den-haese-moortsele-be-continue-perform-highest-level)

Senzaţionalele femele ale lui Raf obţin rezultate naţionale remarcabile, sezon după sezon, ceea ce ne arată faptul că femelele sunt capabile de performanţe de top mai multe sezoane la rând.



Întotdeauna este interesantă o discuţie cu Raf Den Haese.
Oare cum îşi administrează crescătoria pentru a obţine astfel de rezultate cu echipa sa de femele, an de an?
Crescătorii au întrebări în legătură cu abordarea sa şi cu metodele sale speciale, dar Raf spune că nu este chiar aşa:
“Sunt doar un simplu columbofil”, mărturiseşte acesta.
Raf îşi iubeşte cu adevărat porumbeii şi îi menţine motivaţi, îngrijindu-i cu mare atenţie. Metoda sa se bazează pe disciplină, de asemenea, selecţia este foarte important.

O familie de porumbei are nevoie de o bază solidă
Nu poţi obţine rezultate de top, mai mulţi ani la rând, fără a avea o fundaţie puternică. Porumbeii lui Raf au parte de antrenamente private o dată pe săptămână, iar când încep concursurile de demifond extrem (Argenton, Poitiers, Vierzon, etc), acesta îşi antrenează păsările o dată la două săptămâni. Face acest lucru de mulţi ani.
Nu poţi obţine nimic în sportul columbofil dacă nu ai reproducători de cea mai bună calitate, iar crescătorul din Moortsele are o mulţime de păsări renumite în propria crescătorie.
El deţine o colecţie de păsări pe care nu ai ocazia să o vezi foarte des. Porumbeii lui sunt puternici, au un penaj moale şi delicat şi o mare vitalitate. 90% dintre aceştia provin din crescătoriile lui Eric Limbourg (Brussegem, BE), în combinaţie cu porumbei de la bunul său prieten, Eric Hofman (Scheldewindeke, BE), a cărui linie este, de asemenea, puternic bazată pe păsările lui Limbourg. El a încercat, de asemenea, şi o combinaţie cu fraţii Desbuquois (Kapelle-on-den-Bos, BE), excelenţi crescători pe distanţe lungi.
Cel mai bun porumbel din crescătoria sa este reprodus din “De Slappe” (BE05-4033597) cu femela “Blue Erika” (BE05-4402403). “De Slappe” este un produs 100% Limbourg, câştigătorul locului 9 naţional în concursul Bourges din 11875 porumbei participanţi şi a locului 47 la etapa naţională Tulle din 5676 porumbei. “Blue Erika”, fiica lui “Blue Ace” a lui Limbourg este mama a doi campioni naţionali: locul întâi în concursul naţional de la Souterraine în 2009 şi locul întâi naţional Argenton 2011.
Cu puţin timp în urmă a mai obţinut un mascul remarcabil de la Eric Limbourg: “Son Eagle Ace” (BE11-2205912), fiu din “Eagle Ace”, un excelent zburător şi reproducător, obţinut dintr-o fiică din “De Favoriet Marseille” a lui Marcel Aelbrecht. Acest mascul va fi împerecheat cu cele mai bune femele din crescătoria sa.
Pedigree-ul lui "Son Eagle Ace (BE11-2205912) aici:


Cutia magică
Se pare că Raf are o baghetă magică cu care-şi antrenează propriile păsări. Porumbeii săi ascultă de vocea lui, urmărindu-i instrucţiunile. Învaţă acest lucru la o vârstă foarte fragedă, permiţându-i astfel crescătorului să păstreze disciplina în crescătorie.
Raf are o echipă relativ mică de păsări, deoarece acesta nu doreşte să-şi afecteze prea mult viaţa sa socială. Asta înseamnă că porumbeii nu sunt mereu prima sa prioritate.
Deţine cinci perechi de reproducători de încredere, iar ouăle acestora sunt clocite de către părinţi adoptivi. Echipa de zbor este formată din 16 femele şi 10 rezerve. De obicei, angajează şi un număr de masculi văduvi, însă atenţia lui se focalizează pe femele.

Porumbeii sunt împerecheaţi pe 25 Martie şi li se permite să crească pui timp de două zile înainte de a fi iarăşi separaţi. Femelele sunt ţinute în voliere deschise pe timpul zilei, seara acestea pot intra în crescătorie pentru a dormi pe odihnitori.
La începutul sezonului, porumbeii sunt antrenaţi timp de o oră pe zi, în jurul crescătoriei. În timpul sezonului, aceştia sunt antrenaţi doar în zilele de luni şi marţi, iar miercurea de două ori. Femelele sale pot vedea masculii, pentru un timp scurt, înainte de îmbarcare, dar pot petrece mai mult timp împreună după concurs.
Raf le oferă hrană uşoară de la Beyers Vandenabeele, săracă în proteine. Un amestec de năpârlire este administrat în serile zilelor de marţi şi miercuri, iar joia se revine la amestecul Beyers Vandenabeele, suplimentat cu porumb şi seminţe mici.

Care ar putea fi secretul succesului său? Cu o zi înainte de sosirea porumbeilor, Raf le pregăteşte un amestec din lapte, apă şi zahăr (zahăr din trestie sau zahăr candel, dar nu zahăr alb). Lasă acest amestec peste noapte, astfel încât zahărul are timp suficient pentru a se dizolva, oferindu-l porumbeilor la sosirea din concurs. Acesta ajută la depurificarea organismului porumbeilor, refăcându-se, de asemenea, nivelul de glucoză din sânge.
Rezultatele sunt spectaculoase: porumbei se refac rapid, riscul de îmbolnăvire este foarte mic, iar muşchii acestora devin repede rozalii. Dezavantajul constă în faptul că excrementele sunt apoase, iar crescătoria nu arată tocmai bine, dar Raf nu-şi face probleme din cauza asta.
Raf nu administrează niciun fel de tratament porumbeilor săi; el preferă mai degrabă să-şi ia măsuri de precauţie: verifică excrementele şi ciocul păsărilor în fiecare săptămână, iar tratamentele împotriva infecţiilor respiratorii sau a altor boli sunt administrate doar dacă este nevoie. Administrează un tratament împotriva coccidiozei o singură dată pe toată perioada în care păsările stau în volieră. Ultima sa vaccinare împotriva salmonelozei datează de acum cinci ani. Puii sunt vaccinaţi împotriva variolei.

Puii săi sunt antrenaţi de zece ori înaintea angajării în concursuri. Femelele văduve sunt antrenate de cinci ori înainte de a finaliza două etape de Noyon. Apoi, acestea sunt angajate în etapa de la Blois, după care sunt antrenate aproape săptămânal pentru restul sezonului. Cele care au tendinţa de a se împerechea sunt eliminate din crescătorie.

Câteva din păsările campioane:
"Elske" (BE09-4022040)


"Madame" (BE08-4061030)


"Daisy" (BE09-4022031)


Toate aceste rezultate sunt spectaculoase. Unele dintre femelele lui sunt capabile să se claseze săptămânal pe locuri de vârf, chiar şi la vârsta de patru ani. Asta demonstrează faptul că porumbeii de calitate, aflaţi pe mâna unui crescător bun, pot avea o carieră lungă şi încununată de succes.
O femelă poate concura foarte bine timp de mai multe sezoane, în contradicţie cu părerea multor crescători.
Ne-a fost dat să vedem, în timpul vizitei noastre, porumbei care se aflau într-o formă excelentă. Raf este foarte motivat şi suntem siguri că 2014 va fi un alt sezon excepţional pentru crescătoria din Moortsele!

Autor: 25/02/2014 - Dhaenens Geert


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu