"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 9 ianuarie 2014

"Fiecare cu propriile preferinte" traducerea articolului "To each own" de Ad Schaerlaeckens


Mai jos, traducerea articolului “To each own” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com)


Atunci când aud despre un club columbofil că şi-a mărit numărul membrilor, am un sentiment de bucurie interioară. Acelaşi sentiment ca şi atunci când văd o crescătorie nou construită sau când văd un columbofil cu coşul plin de păsări de-a lungul drumului.
Reciproca este şi ea valabilă. Când văd toate acele crescătorii goale din Belgia sau reclamele licitaţiilor totale sau listele de membri ale cluburilor columbofile care devin mai scurte cu fiecare an, simt orice altceva în afară de fericire.
De ce avem aşa de multe crescătorii goale doar în Belgia, ci nu şi în Olanda? Este o chestiune de mentalitate, în Olanda crescătoriile se demontează, în Belgia, nu.

Aproape
Aproape că am reuşit să conving pe cineva să crească porumbei, însă persoana a vrut să ştie mai multe despre sportul columbofil, înainte de asta.
“Scump” a gândit el. Deoarece, costurile pentru o crescătorie, un ceas constatator, hrana pentru păsări, porumbeii de calitate, pot să urce foarte sus.
I-am spus că nu este chiar cum crede el. La urma urmei nu ai nevoie de mulţi porumbei, iar cu un pic de creativitate îţi poţi construi o crescătorie decentă, cu puţini bani. Preţul pentru un ceas constatator, la mâna a doua este destul de bun, dacă te gândeşti că îl poţi foloseşti ani buni de acum înainte. Și nu trebuie să stai acasă tot timpul pentru porumbei, aşa cum se plâng majoritatea crescătorilor.
În extrasezon am destulă încredere, încât, să plec de acasă pentru câteva zile, fără ca cineva să aibă grijă de păsări în urma mea. Le pun, doar, apă şi mâncare mai multă şi niciodată nu am avut probleme cu vreo pasăre.
Am simţit că puteam câştiga un nou crescător, dar… am evaluat greşit situaţia. Nu am pus-o în calcul pe soţia sa.

Diferit
Fiecare are propriile sale preferinţe, deşi vacanţele şi porumbeii pot uşor merge împreună, dar atunci când se vorbeşte despre plăcerea de a creşte porumbei, cu toate adevărurile şi neadevărurile, pot să înţeleg asta.
O dată, şi doar o singură dată, am fost tentat să merg pe Autostrada Soarelui din sudul Franţei, în direcţia răsăritului şi nu îmi e teamă să vă spun faptul că nu mi-a plăcut deloc.
Mi s-a părut un adevărat coşmar! Eram împreună, pe această autostradă, cu milioane de alţi oameni palizi din ploioasa noastră ţară, toţi dorind să mergem repede, repede spre sud.
Pentru a lăsa stresul în urmă? “Da” ăsta este motivul pe care-l invocăm.
Numărul zombilor din spatele volanului era foarte mare. O mulţime de maşini erau oprite la marginea drumului, oameni în vârstă şi copii sufereau îmnpreună cu ceilalţi. Traseul semăna cu un cimitir de maşini vechi, deoarece maşinile nu erau pregătite pentru toate acestea. Continuul schimb al treptelor de viteze, frânări, accelerări, pe un traseu de 1000 de kilometri. Ceva trebuie să fie greşit!
I-am înţeles, desigur, pe aceşti oameni; aveau undeva rezervări pentru o săptămână şi doreau să-şi expună spatele la soare cât mai repede cu putinţă. Conduceau pe timpul nopţii în speranţa că traseul va fi mai liber. Din nefericire, aproape toată lumea gândea la fel, astfel încât, majoritatea conduceau noaptea.
Jumătate din populaţia Olandei părea a fi pe drum, cealaltă jumătate fiind deja acolo. La radio puteai auzi în continuu despre accidente.
Pentru ce toate astea? Pentru a lăsa stresul în urmă? Să fim serioşi!
Nu mă pot gândi la o mai bună modalitate de a deveni foarte nervos.

Porumbeii
Daţi-mi pacea şi liniştea din crescătorie în fiecare zi! Acolo, pot să nu mă gândesc la nimic, iar oamenii nici nu-şi imaginează cât de plăcut este acest lucru.
-Cunosc un om de afaceri/columbofil care are atât de multă treabă, încât ar trebui să-şi ia un ajutor pentru porumbei. Dar nici nu vrea să audă despre aşa ceva. După program, merge mai întâi la porumbei, şi doar pe urmă la soţie şi copii. El vrea să poată vedea starea de sănătate a porumbeilor, să-i hrănească şi să le răzuie găinaţul. Pentru el această muncă nu este un efort, ci o relaxare.
“Tot stresul dispare”, susţine acesta.
-Sau cazul acelora care nu sunt potriviţi pentru muncă. Porumbeii îi ţin pe linia de plutire, iar prin porumbei au o viaţă socială.
-“Nu renunţa la porumbeii tăi”, i-a spus medicul unui om care-şi pierduse soţia.
După cele de mai sus, ai putea crede că sportul columbofil este pentru persoanele în vârstă, pentru cele neadaptabile sau cu probleme. Nimic mai departe de adevăr!
Plăcerea sportului columbofil poate fi savurată de toată lumea. Tot acest tam-tam din jurul sportului, minţile optuze şi cei fără de orizont, sunt cei din cauza cărora unii oameni devin aşa de obosiţi şi abătuţi.

Bucuria
Plăcerea este atunci când un porumbel campion pe care îl credeaţi pierdut se întoarce acasă. Ceea ce simţi atunci este dificil să scrii în cuvinte. Pentru mine înseamnă mai mult decât câştigarea locului întâi.
Plăcerea este atunci când, sus pe cer, se vede un punct, cu mult înainte de a-ţi aştepta porumbeii acasă. Punctul devine din ce în ce mai mare, şi poţi vedea că e vorba de un porumbel. Unul de-al tău. Care îşi va strânge aripile şi va plonja. O clipă mai târziu, este urmat de mai mulţi porumbei, iar apoi sună telefonul:
“Ai vreun porumbel sosit?” se aude de la celălalt capăt.
Asta este ceea ce noi numim o “lovitură”. Oamenii care cunosc acest sentiment, nu renunţă la el aşa de uşor.

Trecutul
Nu o să uit niciodată amintirile din trecut. Toată lumea mergea la biserică Duminica. Catolicii, liberalii si şocialiştii, deoarece, în acele vremuri, nu puteai fi decât unul din aceste trei grupări.
Liberalii luptau pentru dreptate. După ei, aceasta contează, însă preotul nu era prea sigur. În timpul predicii sale, acesta lăsa să se înţeleagă că “cei din urmă” vor intra în “împărăţia cerului”.
Socialiştii, de asemenea, mergeau la biserică, însă preotul nu le dădea nicio şansă. Ei vor ajunge în Iad.
În rândul din spate stătea şi un columbofil. Nervos, pentru că nu ştia dacă porumbeii fuseseră deja eliberaţi. Unii riscaseră chiar să nu vină la biserică în acea zi.
Soţia unui vecin, necrezând că soţul său fusese la biserică, l-a întrebat despre ce predicase preotul. Soţul era pregătit pentru această întrebare:
“Despre preacurvie”, a răspuns el încrezător.
Cât de mult s-au schimbat vremurile. Preacurvie? Mulţi oameni nu ştiu ce înseamnă acest cuvânt. Aşa cum, în trecut, oamenii nu cunoşteau nici semnificaţia cuvântului stres. Râdeau mai mult. Mult mai mult decât astăzi, cred.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu