Astfel, conform lui Anker, exista mai multe categorii de caractere, clasificate in functie de modul lor de transmitere:
1. Caracterele calitative
Din aceasta grupa fac parte urmatoarele caracteristici:
- Culoarea ochilor,
- Culoarea penajului,
- Forma capului,
- Grosimea oaselor,
- Adancimea sternului,
- Latimea cozii
Asadar, caractere constitutive. Aceste caractere se manifesta conform legilor mendeliene, si de aceea este usor de reprodus si urmarit in propriile crescatorii:
“La porumbei, forma corpului, armonia acestuia, forma capului, lungimea oaselor, adancimea sternului, modul in care este prinsa coada de corp, tartita, penajul, osatura, toate acestea se transmit de la paritnti la urmasi, intr-o forma dominanta, recesiva sau intermediara. Transmiterea ereditara a caracterelor enumerate se realizeaza dupa legi bine stabilite, de aceea crescatorul poate sa programeze si sa calculeze cu usurinta realizarea lor” Alfons Anker – Rebusul Zburatorilor.
Pentru intelegerea mai exacta a modului de transmitere a acestor caractere puteti consulta o postare mai veche - Determinarea culorii la porumbeii voiajori:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/2012/01/de-ce-avem-nevoie-sa-cunoastem-cum-se.html
Astfel, aceste caracteristici sunt dominante (ochi galben, culoarea rosie, etc), recesive (ochi alb, culoarea albastra, etc), sau se pot transmite intermediar (armonia si marimea corpului, etc).
Conditiile de mediu influenteaza prea putin sau chiar deloc transmiterea acestor caractere, astfel incat indiferent de hrana folosita, crescatoria in care s-au nascut sau metoda de lucru a crescatorului, aceste caracteristici nu se modifica.
Mai mult decat atat, prin consangvinizare ar trebui ca aceste caractere sa nu fie influentate, cel putin nu negativ.
Aceste caractere se pot manifesta (aparea) la distanta de mai multe generatii, deaceea, din acest punct de vedere un pedigree extins pe mai multe generatii ar fi util.
Totusi, aceste caractere sunt legate intr-o mai mica masura de capacitatea productiva (performanta). Culoarea penajului sau a ochilor unui porumbel, de exemplu, nu poate sa-i determine valoarea acelei pasari.
2. Caractere cantitative
Din aceasta grupa fac parte caracterele strans legate de capacitatea lor productiva. Ca urmare, acestea sunt caracterele de care trebuie sa tinem cont in drumul nostru spre obtinerea performantei sportive.“Din pacate, daca, la animalele productive industrial, am intalnit numeroase informatii despre aceste caractere, la porumbeii voiajori exista o mare lacuna in aceasta privinta, negasind nicaieri ceva scris pe aceasta tema.
A sosit timpul ca, tocmai in aceasta privinta, sa facem ceva. De aceea indraznesc sa fac primii pasi pe acest drum, chiar daca el nu este lipsit de obstacole. Caracterele clasificate in aceasta grupa, pe baza modului de comportament genetic, sunt valabile, in special, pentru distante lungi. Este posibil ca, la influentele uneia sau alteia dintre caractere, sa gresesc. Acest lucru este inevitabil.” Alfons Anker – Rebusul Zburatorilor.
Oare cati au ales sa urmeze drumul deschis de Anker in urma cu 30 de ani? Din pacate, asa cum bine spunea, majoritatea geneticienilor sunt focalizati pe animalele productive industrial, problema porumbeilor nefiind inca de interes.
Anker a impartit aceasta grupa a caracterelor cantitative in doua subgrupe, si anume, caractere care se mostenesc pe baza genelor aditive si caractere la care mecanismul ereditar este controlat de gene non-aditive.
“Inaintea mea nimeni nu a hotarat care dintre caractere sunt aditive sau non-aditive. Avand in vedere pioneratul acestui drum, nu este exclusa aparitia pericolului unor incurcaturi. Totusi… mi-am dedicat toata mnca mea de crescator in intregime acestui fenomen, in virtutea caruia scriu aceasta carte, deoarece sunt convins ca aceasta directie arata cel mai bine drumul spre inainte.” Alfons Anker – Rebusul Zburatorilor.
1.1.Caractere cantitative aditive
Cuvantul “aditiv” inseamna inlantuire, genetic insemnand ca la formarea acestor caractere participa o intreaga armata de gene, caracterele aditive, vom vedea mai jos care sunt acestea, formandu-se cu o valoare intermediara.Intr-un exemplu referitor la inmultirea plantelor, Anker spune: “Din incrucisarea alb cu rosu obtinem culoarea roz. Din doi de culoarea roz nu vom obtine din nou alb, roz si rosu, ci NUMAI culoarea roz. Daca consideram culoarea rosie o culoare importanta si pentru acest motiv ii incrucisam din nou cu aceasta culoare, atunci valoarea intermediara a culorii se deplaseaza la mijlocul dintre rosu si roz, mai exact mai inchis decat culoarea roz, dar mai deschis decat culoarea rosie.”
Astfel, aceste caractere se mostenesc intotdeauna ca o medie a caracterelor partintilor si marele nostru avantaj este ca putem anticipa nivelul calitatii atins la urmasi.
Iata, mai jos care sunt aceste caractere aditive conform studiilor lui Anker:
- Valoarea ereditara
- Inteligenta, ambitia
- Capacitatea de zbor pentru o anumita distanta
- Viteza, predispozitia pentru o anumita categorie de zbor
- Calitatea musculaturii
Asa cum am spus mai sus, aceste caracteristici se formeaza la un nivel intermediar intre calitatea celor doi parinti, astfel daca, de exemplu, nivelul de inteligenta al unuia dintre parinti este de 100%, iar al celuilalt de 50%, puii obtinuti din acestia vor avea un nivel de inteligenta de 75%.
De aceea, in cazul acestor caractere, pedigree-ul extins pe mai multe generatii nu isi are rostul.
Degeaba astept obtinerea unei pasari care sa aiba inteligenta sclipitoare a strabunicului X din pedigree, daca parintii au o inteligenta mediocra datorita combinatiilor nereusite pe parcurs.
“Sa presupunem ca valoarea medie a calitatii musculaturii pasarilor din crescatoria noastra este de 50%. Daca cumparam un porumbel cu calitate exceptionala a musculaturii si-l folosim la prasirea unei noi generatii, atunci acestia vor avea o calitate a musculaturii in proportie de 75%. Daca pe acestia ii incrucisam cu o noua pasare cu o musculature exceptional (100%), atunci urmasii vor prezenta o musculatura cu o calitate de aproximativ 87.5%.” Alfons Anker – Rebusul Zburatorilor,
De retinut faptul ca nici aceste caracteristici nu sunt afectate foarte mult nici de consangvinitate, dar nici de imperecherile prin incrucisare.
1.2.Caractere cantitative non-aditive
Din aceasta grupa fac parte insusirile a caror formare este influentata mai putin de structura genetica si mai mult de mediul inconjurator. Acestea sunt:
- Vitalitatea
- Incapatanarea
- Capaciatatea de a intra usor in forma si de a se mentine in forma timp indelungat
- Refacerea cu usurinta dupa concursuri
- Valorificarea eficienta a ratiei alimentare
Astfel, va trebui sa urmarim in crescatoria noastra, reproducerea caracterelor calitative si a celor cantitative aditive la un nivel calitativ cat mai bun.
Apoi prin diverse strategii de reproducere, coraborat cu un mediu corespunzator, vom putea creste si calitatea caracteristicilor non-aditive.
Fiecare dintre noi ar trebui sa citeasca si apoi sa reciteasca periodic cartea lui Anker. Contine foarte multe informatii utile, pe care sincer nu le puteti gasi nicaieri pe net.
Bafta la concursurile cu puii din aceasta toamna!
Alte
articole Alfons Anker, aici:
Articole
ale altor columbofili celebri, aici:
Aici se poate comanda cartea lui Alfons Anker - "Rebusul Zburatorilor" in format electronic - scanat:
RăspundețiȘtergerecomenzi12345@yahoo.com
Pret mic si fara taxe postale.
m-ar interesa un pret al cartii daca imi puteti spune,multumesc!
RăspundețiȘtergerePretul doar pe email: comenzi12345@yahoo.com.
RăspundețiȘtergereO zi buna!