"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



miercuri, 8 august 2012

Antrenamente individuale pui 2012

Anul acesta am incercat sa schimb un pic strategia antrenamentelor cu puii, realizand lansari din mai multe directii, scopul fiind de a testa la maxim capacitatea de orientare a porumbeilor si de a-i obisnui cu vecinatatile.
Bininteles, antrenamentele le-am facut si functie de timpul liber si calatoriile colaterale.

Am inceput cu un prim antrenament cu lansare individuala de la 11 km pe directia N-V. Ora lansarii - 13.00. Porumbeii s-au strans repede, in cca. 40 de minute 80% din efectiv era acasa, ultimii sositi aproximativ dupa 2 ore.

Dupa 5 zile de la acest prim antrenament am fortat un pic, lansandu-i de la 55km pe directia E. Ora lansarii - 12.30. Temperatura ambianta destul de OK, in jur de 25 C. Lansari individuale la intervale de cca. 20 secunde.
Nu am avut pierderi nici de la acest zbor, insa 40% din porumbei s-au intors in dimineata urmatoare.
De mentionat ca lansarea la acest antrenament am facut-o in weekend in timpul etapelor de concurs cu maturii.
Un lucru interesant dupa acest antrenament a fost faptul ca 3 dintre porumbeii intarziati, s-au pierdut la un zbor de pe langa casa chiar in ziua sosirii.
Unul din acesti 3 rataciti s-a intors dupa 3 zile slabit si obosit ca si cum venise de la o etapa de fond.
Al doilea s-a intors dupa 2 saptamani ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.
Probabil primul - revenit dupa 3 zile  - a fost antrenat intr-un stol de concurs si dus departe, dar a reusit totusi sa se intoarca.
Cel de-al doilea - revenit dupa 2 saptamani - probabil a fost prea obosit pentru a reveni acasa si a intrat in vreo crescatorie straina. Norocul lui a fost ca acel crescator nu si-a verificat seriile prorpiilo pui si probabil nici inele de recunoastere nu avea.
Dar ce s-a intamplat cu cel de-al treilea?  A revenit si el dupa nu mai putin de 35 de zile, foarte slabit desi nu parea obosit. Probabil carantina la care l-am introdus nu i-a prea placut, deoarece dupa eliberare a disparut. Nu elimin nici posibilitatea ca acesta sa fi fost luat de uliu, fiind mult mai slabit si neantrenat decat restul stolului si avand si culoarea argintie, unica in stol.

Cel de-al treilea antrenament l-am facut de la 30km pe directia N-V. Ora lansarii 16.30, starea vremii - inceput de furtuna.
Initial am vrut sa ii duc mai departe, desi aveam cativa pui din a doua serie care erau la primul antrenament, dar fulgerele care se vedeau in zare m-au facut sa scurtez lansarea.
Am pierdut un singur pui la aceasa lansare, evident unul dintre cei de a doua serie.
Porumbeii au venit destul de curios. Primii - cca. 30% - au venit in stol, apoi pana seara inca unul a mai gasit crescatoria.
Ceilalti au venit a doua zi, majoritatea dimineata, dar au mai fost unii care au venit si seara.

A urmat apoi o pauza de o luna de zile pana la urmatorul antrenament din cauza concediului.
Astfel, am reluat un pic mai usor cu o lansare in grup de la 20km. Ora lansarii - 13.00. Vreme caniculara - cca. 35 C.
Au revenit in doua stoluri la interval destul de mic - de ordinul minutelor. Pierderi zero.

Cel de-al cincilea antrenament si ultimul inaintea celor cu clubul l-am facut sambata trecuta din directia S, de la 55km. Ora lansarii 13.30, vremea caniculara - 37 C.
Porumbei lansati - 16.
12 dintre ei au revenit dupa aproximativ 2 ore, insa toti erau uzi ca si cum facusera baie. Probabil setea i-a facut sa se lase la vreun lac, intrand direct in apa. Ceilalti 4 au revenit in dimineata urmatoare.

Sper ca in urma acestor antrenamente puii sa fi invatat multe lucruri folositoare in viata lor sportiva viitoare. Cred ca cel mai important lucru pe care l-au invatat a fost supravietuirea in conditii de noapte si  de canicula.
Din ce citesc pe net zilele astea, pierderile la zborurile cu puii ale unor colegi columbofili care deja au inceput antrenamentele si zborurile oficiale sunt si de 50%.  E trist.
Mai grav este faptul ca datorita fenomenelor ce se anunta in viitorul apropiat - raciri bruste ale vremii, ploaie, furtuna, etc, or sa apara conditii favorabile declansarii inversiunilor atmosferice (vezi aici topicul dedicat http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/2012/01/inversiunile-atmosferice-sau-de-ce.html), iar pierderile or sa fie si mai mari.

Sper ca, conducerile cluburilor sa aiba intelepciunea de a nu organiza etape pe timp nefavorabil, dar totodata e datoria noastra sa urmarim starea vremii si sa tinem pasarile acasa daca riscurile sunt prea mari.
Eu unul sunt pentru o selectie dura, dar nu pentru o selectie facuta fara discernamant, de pe urma careia vor suferi in primul rand pasarile si apoi crescatorul.

Bafta tuturor in noul sezon de concursuri cu puii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu