"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



luni, 6 ianuarie 2014

"Greselile incepatorilor" traducerea articolului "Mistakes by novices" de Ad Schaerlaeckens


Mai jos, traducerea articolului “Mistakes by novices” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com).

Este într-un fel amuzant faptul că, în acest sport, campionii, dintre toţi columbofilii, sunt cei care susţin că nu cunosc prea multe despre porumbei. P de Weerd, cel despre care se spunea că ar fi un cunoscător, obişnuia să spună:
“Înţeleg porumbeii doar în proporţie de 10%, însă asta îmi dă dreptul să spun că sunt o autoritate în domeniu. Marea majoritate nu ştiu nimic despre porumbei.”
Un pic arogant, întradevăr, dar P de Weerd a fost cineva în acest sport.
Dar asta nu înseamnă că nu există, totuşi, şi lucruri sigure în columbofilie.
Gritul, de exemplu, are o importanţă vitală în hrana porumbeilor. Eu îl consider chiar cel mai important supliment. Porumbei nu pot trăi fără minerale, în special fără calciu.
De ce oare nu se face reclamă la grit? Pentru că, fiind un produs greu, este dificil de manipulat, şi nici nu se câştigă mulţi bani din el. Pe de altă parte, comercianţii fac reclamă agresivă unor produse de care porumbeii nu au nevoie, dar care în schimb le aduc mulţi bani acestora.
Deci, întrebarea este: “Ar trebui să existe întotdeauna grit în crescătorie?”
Răspunsul este: “Nu. Acest lucru e complet greşit!”

DE CE?
Deoarece praful se va depune pe grit, iar porumbeii nu-l vor mai mânca! Cel mai bun medic veterinar, Dr. Lemahieu, a subliniat mai demult importanţa gritului:
“Aşteptaţi păsările, la întoarcerea dintr-o cursă grea şi lungă, cu grit şi mâncare şi observaţi ce aleg aceştia mai întâi”.
Aşa am făcut şi, întradevăr, porumbeii au mâncat mai întâi gritul. Tot aşa procedează şi cei de la protecţia animalelor când încearcă să salveze păsări care sunt pe moarte, le administrează o extra doză de calciu.

DEACEEA
Principalele probleme de sănătate pot fi împărţite în două mari grupe: infecţiile respiratorii şi problemele digestive.
Gritul şi digestia sunt în strânsă legătură, porumbul fiind măcinat de pietricelele din guşa păsării. Porumbeii “ştiu” instinctual acest lucru şi, deaceea, ei întotdeauna caută să ciugulească pietricele.
Oamenii de ştiinţă, dr. Lahaye şi dr. Cordieze, au făcut următorul test:
Pentru câteva luni au suprimat administrarea gritului pentru un grup de porumbei. Au observat că aceştia au început să se hrănească mai puţin. Apoi, după ce au început să primească  iar  grit, păsările au început să mănânce mai mult. Înainte de acest test greutatea medie a păsărilor era de 395 de grame. În timpul testului, când porumbeii nu au primit grit, greutatea medie a scăzut la 305 grame. După test, când păsările au primit iarăşi grit, greutatea medie a acestora a crescut la 430 de grame.

FARA PRAF
Un începător auzise şi el de importanţa administrării gritului şi, prin urmare, la el în crescătorie se afla mereu un recipient plin cu grit.
Într-o zi, când mă aflam la el în vizită, acesta mi-a spus că porumbeii lui nu mâncau grit.
“De câte zile se află gritul acolo?”, l-am întrebat.
A ridicat din umeri.
“Spală gritul şi pune-l din nou în recipient” i-am spus.
A făcut cum i-am zis. Și, gritul, la care mai înainte porumbeii nici măcar nu se uitau, acum era înghiţit cu lăcomie. A devenit, apoi, clar faptul că nu-şi îngrijise corect păsările, în ciuda bunelor sale intenţii.
Ideea este că porumbeilor nu le place gritul prăfuit. Și unde găseşti mai mult praf decât într-o crescătorie de porumbei?
Concluzia este simplă: gritul trebuie împrospătat mereu.

DE NEUITAT
Legat de grit, niciodată nu o să uit ceea ce am văzut la Bros De Hoogh în crescătorie, un crescător ce a dominat net regiunea sa în urmă cu mult timp. Acesta arunca gritul nemâncat în faţa volierei. După fiecare ploaie porumbeii mâncau lacomi acest grit. Chiar şi atunci când păsările se întorceau din concurs, se întâmpla să coboare mai întâi la gritul spălat de ploaie şi doar apoi să intre în crescătorie. Acelaşi grit pe care refuzaseră să-l consume mai înainte.

ALTA NEMULŢUMIRE
Un alt începător se plângea de puii săi. Aceştia nu se antrenau singuri în jurul crescătoriei, aşa că i-a antrenat el. Cum? I-a dus cu maşina. Și astfel a reuşit să piardă două treimi din păsări, după patru antrenamente. Nu a fost vorba de ghinion aici, el a fost singurul vinovat.
Niciodată nu trebuie antrenaţi puii, care nu zboară spontan în jurul crescătoriei!
Dar ce facem în cazul în care sezonul sportiv este gata să înceapă, iar porumbeii noştri încă nu se antrenează? Aceştia trebuie hrăniţi uşor, puţine proteine şi doar puţină mazăre, sau chiar deloc.
Mai demult această metodă, în combinaţie cu Altabactine, era tratamentul împotriva tricomonozei. Altabactine a fost un medicament fantastic, din păcate nu mai e disponibil, dar medicii veterinari buni ar trebui să fie capabili să realizeze ceva echivalent cu acesta.
Nu-i iau în serios pe cei care spun că puii care se pierd nu sunt buni. Sunt destule exemple de pui care s-au pierdut datorită sănătăţii precare, şi care au devenit campioni mai târziu.
Niciodată nu antrena porumbeii care nu se antrenează singuri.

Majoritatea crescătorilor îşi antrenează puii progresiv. De exemplu, încep cu antrenamentele de la 5 km, apoi de la 8, 12, 15 şi aşa mai departe. Nu este nimic greşit, atâta timp cât porumbeii zboară direct spre casă. Însă, dacă le ia prea mult timp să ajungă acasă, este greşit să creşti distanţa. Data viitoare ar trebui eliberaţi de la aceeaşi distanţă, până ce aceştia zboară direct spre casă. Doar după aceea poţi mări distanţa.

ÎN CONCLUZIE
Starea de sănătate precară este principala cauză a tuturor problemelor din acest sport, inclusiv pierderile.
Cu păsări sănătoase e foarte greu să greşeşti.
Cu păsări bolnave e foarte greu să realizezi ceva bun. Aceste păsări se pot pierde şi de la o distanţă de 10 km.
Mulţi crescători continuă să cumpere porumbei, chiar dacă nu obţin niciun rezultat.
Mă întreb eu, de ce oare aceştia nu încearcă mai întâi să înveţe cum să menţină o bună sănătate a păsărilor din propria crescătorie?
Nu are niciun sens să cumpărăm cele mai bune păsări din lume, atâta timp cât nu le putem menţine sănătoase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu