"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



luni, 20 februarie 2012

VII - Notiuni elementare - Trucuri reproductie

De ce trebuie sa recurgem la aceste trucuri? Motivul principal este de a obtine cati mai multi descendenti din perechile de baza.

Mutarea oualelor la parintii adoptivi - doici
Pentru a folosi cu succes aceasta metoda va trebui ca ambele perechi - atat parinti cat si doicile - sa depuna oua in aceeasi zi sau la maximum 3 zi diferenta.
O diferenta prea mare duce la parasirea oualelor de catre parintii adoptivi. Se stie ca dupa implinirea termenului (17-18 zile, uneori mai mult functie de temperatura), parinti parasesc ouale in 2-3 zile.
Daca diferenta este mai mica s-ar putea ca doicile sa nu aiba inca format laptele de gusa, nu vor putea hrani puii, iar acestia vor muri.
Daca dorim sa mutam doar un singur ou catre perechea adoptiva astfel incat atat parintii cat si doicile sa creasca cate un pui, nu este importanta data la care facem mutarea. Bineinteles, pana in ziua 17.
Daca dorim ca ambele oua sa fie mutate parintilor adoptivi, atunci va trebui sa facem aceasta mutare in primele cinci zile de la ouat. Altfel, va incepe producerea laptelui de gusa care poate perturba ciclul de reproductie al parintilor biologici, chiar intarzia ouatul celei de-a doua ponte.

Perechile de doici pot fi alese din randul zburatorilor din care nu vrem sa scoatem inca pui pentru ca nu sunt suficient testati, dar in acelasi timp este indicat ca zburatorii sa poata creste un pui inaintea sezonului sportiv.

Asa cum stim prima imperechere se face dupa o perioada de separare, asa incat la prima ponta cam toate perechile vor depune oua in aceeasi zi (de regula dupa 10 zile de la imperechere) sau in zile apropiate.
Daca totusi, din diferite motive, nu dispunem de doici putem folosi totusi urmatoarele doua metode:

Adoptia oualelor de catre doici
Aceasta metoda trebuie folosita numai in cazul parintilor adoptivi, in special femelele, cu experienta.
Iata pe scurt in ce consta aceasta metoda:
Avem perechea de baza A si perechea de doici B. Putem muta ouale perechi A la perechea B, iar femela adoptiva le va accepta ca fiind ale ei, chiar daca nu a ouat inca. Este posibil ca femela adoptiva sa nu mai faca oua. Totusi, pentru a nu risca sa incurcam ouale, obligatoriu vom marca ouale de la perechea de baza A, astfel incat chiar daca femela adoptiva oua, sa le putem arunca.
Initial, vom pune sub perechea adoptiva oua false si doar dupa ce vom fi siguri ca le accepta, le vom da spre clocire ouale perechii A.
Atentie: Momentul punerii oualelor false sub perechea B trebuie sa coincida cu momentul ouatului perechii A. Diferentele duc la aceleasi probleme ca si in cazul primei metode.

Aceasta metoda se poate aplica si in cazul femelelor sterpe, femele care dintr-un anumit motiv si-au pierdut capacitatea de a oua.
Instinctul de procreere este foarte mare, asa incat o pereche care nu a reusit sa creasca pui din motivul prezentat mai sus, va fi foarte fericita sa gaseasca oua in cuib.

Observatii:
Nu este indicat sa inlocuim ouale din prima ponta. Primavara, se produc schimbari importante in organismul pasarilor si animalelor datorita cresterii temperaturii si maririi perioadei luminii naturale.
Pentru a avea un sezon de reproductie bun va trebui ca prima serie de oua si pui sa decurga normal.
In cazul spargerii accidentale a primelor oua, acestea trebuie inlocuite cu altele, perechea va trebui lasata sa scoata pui si sa-i creasca.
Se stie ca dupa un esec, femela va fi tentata sa cuibareasca in alt loc, ceea ce va duce la batai pentru boxe si pasari nervoase. Masculul va batea la cuib cu si mai mare insistenta, iar femela nu va putea sa se hraneasca corespunzator rezultand o a doua ponta de o calitate mai slaba.

Adoptia puilor de catre doici
Metoda presupune darea spre adoptie a puilor perechi de baza A catre o pereche adoptiva B al carei ciclu de reproductie este diferit - adica momentul de depunere a oualelor nu se afla in intervalul mai sus mentionat (diferenta maxima de 3 zile) si nu putem aplica prima metoda.
Perechea A are oua de 12 zile in momentul cand perechea B depune oua.
Se inlocuiesc ouale perechi B cu oua false.
Atunci cand puii perechi A au 5-6 zile, iar parintii nu-i mai hranesc cu lapte de gusa, ci cu cereale normale, se pun acesti pui sub perechea B in locul oualelor false. Momentul ideal pentru inlocuirea oualelor cu puii este cu o ora inainte de servirea mesei.
Perechea adoptiva va parea initial confuza, dar in scurt timp va accepta puii ca fiind ai ei. S-ar putea chiar sa-i hraneasca imediat. Trebuie urmariti cu atentie pentru a fi siguri ca inlocuirea a avut loc cu succes.
Astfel, se poate economisi ceva timp in favoarea perechii de baza A, care va incepe imediat un nou ciclu de reproductie.
Atata timp cat perechea adoptiva B a stat cel putin de 2-3 zile pe oua, va accepta puii fara probleme.

Aceasta metoda se poate aplica si in cazul zburatorilor pentru a creste motivatia inaintea unei curse importante. Auzim cu totii cum porumbelul X a devenit campion avand situatie de cuib - pui de 10 zile. Credeti ca cineva poate calcula cu exactitate ca acel porumbel sa aiba in momentul concursului acea situatie de cuib? Nu. De obicei zburatorii se tin pe oua false cat mai mult timp posibil, iar acei pui de 5-10 zile apar sub ei - prin grija crescatorului - la momentul oportun.

40 de pui dintr-un singur mascul intr-o singura luna
Aceasta metoda a fost prezentata de dl. Deer Adalbert, fiind bazata pe folosirea unui mascul dovedit ca fiind foarte bun reproducator sau zburator.
Primul pas consta in realizarea unei preimperecheri pentru 20 de perechi. Nu se va permite acuplarea acestora. In momentul cand masculul cheama femela la cuib se retrage femela.
Apoi se vor aduce pe rand femelele in compartimentul masculului de baza. Vor trebui administrate vitamine, in special vitamina E, masculului pentru cresterea potentei.
Dupa acuplarea cu masculul de baza, femelele se introduc in boxele masculilor "impotenti". Inaltimea acestor boxe va trebui ajustata la maximum 25cm astfel incat sa nu fie posibila acuplarea. Dupa ce femelele oua, boxele se pot deschide.


Acestea sunt trucurile stiute de mine. Daca mai cunoasteti si alte metode folositoare in timpul reproductiei va astept cu comentarii.

Celelalte articole din aceeasi categorie aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/p/notiuni-elementare-in-sportul.html

Partea VIII - Notiuni elementare - Antrenamentul, aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/02/viii-notiuni-elementare-antrenamentul.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu