"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



vineri, 10 februarie 2012

II - Notiuni elementare - Achizitionarea porumbeilor

Avem crescatoria, acum logic ar fi sa parcurgem urmatoarea etapa: achizitionarea pasarilor ce vor habita in aceasta crescatorie.
Sunt mai multe posibilitati, asa cum o sa vedem mai jos, de a porni la drum. Oricare dintre aceasta posibilitate o vom alege, ideal ar fi ca in decurs de cativa ani sa ne putem forma o matca valoroasa din care sa reproducem potentiali campioni.
Exista si alti factori care concura la obtinerea succesului: nutritia, managementul crescatoriei, antrenamentele, tratamentele preventive, insa daca nu pornim la drum cu pasari de calitate vom pierde timp, iar la final vom ajunge sa avem in fata doua variante: fie achizitionam pasari de calitate, fie renuntam.

Alegerea porumbeilor

Mai jos voi incerca sa prezint cateva aspecte generale de care trebuie sa tinem cont atunci cand achizitionam porumbeii:
Fond versus Viteza
Primul lucru care trebuie luat in considerare este tipul de concurs la care vom participa. Si mai mult decat atat tipul de concurs care se preteaza cel mai bine in zona unde locuiti. Pentru ca degeaba vreau eu sa zbor viteza, daca locatia crescatoriei nu ma avantajeaza.
Pentru a lua aceasta decizie cel mai indicat e sa vorbiti cu membrii clubului unde sunteti sau veti fi inscrisi, pentru ca acestia cunosc cel mai bine categoria la care porumbeii dau cel mai bun randament.
De ce este important sa alegem porumbeii in functie de categorie? Pentru ca anumite linii de porumbei exceleaza in cursele de viteza (distante mici – pana la 300km), unele in cursele de demifond (distante medii intre 300 si 600km), iar altele in cursele de fond-maraton (distante mari de peste 600km)
In general, ne putem forma o prima idee despre tipul unui porumbel uitandu-ne in pedigree.
Deasemena exista cateva diferente fizice intre tipurile de porumbei. Astfel, porumbelul de fond are un stern mai lung, oasele furcii sunt foarte bine incheiate, tijele penelor si pieptul puternice, avand o alura mai darza si mai energica. Pe de alta parte, porumbelul de viteza are oasele furcii apropiate, tijele penelor de avant sunt subtiri, sternul si pieptul mai scurte.
Dar datorita combinatiilor repetate dintre aceste linii este posibil sa nu putem spune cu certitudine daca un porumbel este de fond sau viteza doar uitandu-ne in pedigree sau la aspectul fizic. Doar “cosul” este cel care poate decide 100% tipul unui porumbel.

Caracteristicile unui bun zburator
Aspectul fizic si starea penajului sunt aspectele de baza ce trebuie avute in vedere in timpul evaluarii porumbeilor pe care doriti sa-l achizitionati.
Porumbelul trebuie sa aiba un corp aerodinamic (forma de fus), sa prezinte un bun echilibru intre corp si aripi, trebuie sa se simta placut in mana, iar penajul trebuie sa fie suplu. Penele trebuie sa fie matasoase, alunecoase la pipait si pudrate.
Ochiul trebuie sa fie frumos incadrat in forma capului, sa degaje sanatate, sa fie stralucitor, limpede si viu colorat. Multi spun ca pot identifica calitati de bun reproducator sau bun zburator privind in ochiul porumbelului. Deocamdata nu s-au dovedit nimic stiintific.
Carena este o extensie a sternului, pe care sunt inserati muschii pectorali. Nu trebuie sa se termine brusc, ci sa se intinda drept, terminata spre coada cu o curbura lina, orientata in sus. Daca carena se simte in forma de V atunci porumbelul nu are masa musculara dezvoltata.
Gatul trebuie sa fie potrivit de gros si scurt, ingustandu-se spre extremitatea de sus si rezultand o curba delicata in zona unde se uneste cu spatele si pieptul. Penajul de pe gat trebuie sa fie si el intens colorat.
Aripile de plutire nu trebuie sa aiba nici un spatiu intre ele cand aripa este complet deschisa, iar varfurile acestor pene de plutire trebuie sa fie cat 1-1½ din varful penelor din coada. Muschii aripilor trebuie sa fie si ei puternici. O buna metoda de a-i testa este deschiderea aripii. Aripa trebuie sa opuna rezistenta la deschidere, porumbelul incercand sa si-o traga Inapoi.
Penele cozii trebuie sa se dezvolte proportional cu penajul in general si cu dimensiunea corporala a porumbelului. Acestea trebuie sa fie bine aranjate, iar coada trebuie sa fie de latimea unei singure pene, celelalte unsprezece fiind asezate una peste cealalta.
Oasele furcii trebuie sa fie cat mai incheiate la masculi si usor despartite la femele. Trebuie sa fie rotunjite si sa-ti lase o senzatie de finete la pipait, dar suficient de rigide.
Din punct de vedera al greutatii experienta a demonstrat ca marea majoritate a porumbeilor campioni sunt de talie mijlocie. In concursurile de viteza predomina talia mare spre mijlocie, iar in cele de fond predomina talia mica spre mijlocie.

Caracteristici de evitat
Nimeni nu poate spune daca o pasare e intradevar buna, doar tinand in mana porumbelul.
Din fericire exista cateva caracteristici care sa-ti arate sigur daca porumbelul este unul slab.
Porumbeii de talie foarte mare sunt majoritatea greoi si lenti si trebuie evitati pe cat posibil.
Sternul deformat este un alt indiciu de care trebuie sa tinem cont, mai ales ca acest lucru poate fi ereditar, ceea ce reprezinta un semn de degenerare.
Nu trebuie cumparati porumbeii care au suferit de tricomonoza sau alte boli, prezinta diverse umflaturi ale aripilor, etc. Aceste pasari nu au nicio valoare ca zburatori, iar ca reproducatori pot transmite descendentilor aceste boli.
Mare atentie la achizitionarea porumbeilor batrani (de peste 8 ani) pentru ca acestea s-ar putea sa nu mai reproduca, functie de cat de dur a fost concurat ca zburator.

Metode de achizitionare

Achizitionarea puilor nezburati
Varianta uzuala atunci cand incepem sa crestem porumbei este sa cumparam pui. Multi crescatori cu experienta chiar recomanda aceasta metoda, mai ales ca aceasta metoda este una profitabila pentru ei.
Majoritatea crescatorilor care participa efectiv in concursurile columbofile incep perioada de reproductie undeva in luna februarie si aceasta poate tine chiar pana in septembrie sau octombrie.
Puii din primele doua serii de obicei sunt opriti pentru concursuri. De aceea acesti pui sunt si cei mai scumpi.
O data achizitionati ii putem invata in noua locatie si ii putem concura la concursurile din toamna.

Puii tardivi (puii scosi dupa terminarea concursurilor) au avantajul ca sunt scosi din porumbei ce au obtinut rezultate bune in sezonul sportiv. Au totusi dezavantajul de a nu putea fi zburati la potential maxim in primul an din cauza naparlirii. De aici si mitul care spune ca acesti pui tardivi sunt buni reproducatori. Pretul acestor pui este mult mai mic decat a celor din primele serii.
Totusi nu cumparati acesti pui cu intentia de a reproduce imediat din ei. Acestia necesita mai mult timp pentru maturizare in vederea reproducerii. Ideal ar fi sa cumparam tardivii in primele luni de toamna pentru a avea timp sa-i invatam in noua locatie inainte de sosirea iernii.

Achizitionarea puilor zburati
La sfarsitul sezonului de concursuri cu puii, majoritatea crescatorilor scot la vanzare produsii mai putin reusiti, cei care nu au reusit rezultate multumitoare.
Aici trebuie evidentiat urmatorul aspect: exista unele linii, in special de fond-maraton, care se maturizeaza mai lent, ca urmare acesti porumbei nu se evidentiaza la zborurile cu puii, iar crescatorii nu se grabesc sa vanda aceste pasari, mai ales daca au origini bune.
Totusi, acesti pui zburati se vand destul de bine, motivul principal este acela de a intra in iarna cu un numeric proportional cu capacitatea crescatoriei.

Daca doriti sa concurati puii achizitionati, alegeti acesti pui din reproducatori care si-au dovedit valoarea.
Daca doriti sa reproduceti din acesti pui atunci alegeti-i din pasari care au concurat cu succes.

Achizitionarea de yearlingi (porumbei eclozati in anul precedent si care au naparlit complet o data)
Dupa unii achizitionarea yearlingilor este cea mai buna metoda atunci cand cumparati pasari. Motivul este ca se vor imperechea destul de repede, iar dupa cateva serii de pui ii puteti invata in noua locatie.
Yearlingii trebuie selectati dintre pasarile care au dovedit constanta in timpul concursurilor de tineret.

Achizitionarea porumbeilor maturi
In acest caz trebuie cautati crescatorii care au obtinut constant rezultate bune in concursuri, selectand dintre porumbeii care au multi campioni in familie – frati, semifrati, parinti, bunici. Pasarile care au ascendenti buni doar de la a patra, a cincea generatie in spate nu sunt de preferat. Probabilitatea ca o pasare sa reproduca un descendent de valoarea stra-strabunicilor este destul de mica.
Aceste pasari le puteti selecta dintre zburatorii crescatorilor de top. Atunci cand pasarile imbatranesc ele incep sa concureze din ce in ce mai slab, iar unii crescatori prefer sa vanda din ele decat sa le introduca la matca.
Motivul cumpararii acestor pasari este acela de a reproduce din ele. De aceea nu este indicat sa invatati aceste pasari in noua locatie. Totusi exista si cazuri, mai ales cand la vechea locatie acesti porumbei au fost concurati la vaduvie, cand acesti porumbei se ataseaza de noua crescatorie si reusim sa-i invatam. Eliberarea se face intotdeauna seara si mai ales pe timp noros sau ploaie. Masculii se invata mai usor atunci cand bat la cuib femela, iar femela cand are oua de 17-18 zile sub ea. Eliberarea se va face doar dupa ce au scos cateva serii de pui pentru a se atasa de noua locatie.

Achizitionarea directa a reproducatorilor
Trebuie avut in vedere ca cele mai bune pasari nu sunt, de obicei, de vanzare, iar atunci cand sunt, acestea costa o avere.
Varianta optima pret – calitate o constituie fratii, matusele, unchii, etc a celor mai bune exemplare. De multe ori, acestia au fost deja testati atat ca zburatori cat si ca reproducatori.

Surse de achizitionare

Vanzarile totale (lichidarile de crescatorii)
In primul rand trebuie sa fim siguri ca lichidarea este reala. Multi crescatori recurg la acest truc pentru a-si regenera lotul de porumbei prin vanzarea celor slabi si achizitionarea altora.
Apoi va trebui sa fim la locul vanzarii cat mai devreme pentru a avea acces la o arie mai mare de selectie – cei mai buni porumbei se vand primii.

Licitatiile si expozitiile columbofile
Licitatiile sunt foarte populare deoarece puteti achizitiona pasari de valoare la preturi mici, pasari ce au fost deja testate la zboruri.
Motivele scoaterii la licitatie sunt diverse: obtinerea de bani pentru intretinerea crescatoriei, evitarea aglomeratiei, etc. Avantajul este ca puteti studia pasarile la mana, puteti interactiona direct cu crescatorul in vederea primirii unor sfaturi.

Internetul
In zilele noastre vanzarea prin intermediul internetului a devenit principala sursa de achizitionare, permitand oricui sa poata cumpara pasari de pe intreg mapamondul.
Astfel, poti participa la licitatii on-line, poti intra direct in contact cu crescatorii pe website-urile acestora.
Deasemenea, poti face un studiu de cercetare al pasarilor pe care le doresti, vizualizand clasamentele on-line.
Dezavantajul este ca nu poti studia fizic pasarile oferite spre vanzare.

Cataloagele nationale
Studiind aceste cataloage puteti procura porumbei de valoare de la cei mai buni crescatori din zona in care locuiti. Este una dintre cele mai bune metode, porumbeii fiind deja aclimatizati la conditiile zonei.


Sfaturi generale

Este de prefarat cumpararea pasarilor de la crescatorul X care a obtinut 7 clasari concurand cu 8 pasari decat de crescatorul Y care a obtinut 30 de clasari concurand cu 50 de pasari.
Sunt foarte multi crescatori cu rezultate de top – omniprezenti in cataloagele nationale – dar care concureaza cu foarte multe pasari. Aceste ferme de porumbei produc foarte multe rebuturi, iar riscul sa achizitionam aceste rebuturi este unul foarte mare.
Inainte de a achizitiona pasarile trebuie sa facem un studiu din care sa rezulte o constanta a rezultatelor crescatorului. Chiar daca crescatorul X nu are rezultate la fel de spectaculoase ca si crescatorul Y, el a reusit sa claseze cu 80 % dintre porumbei sai, deci procentul de a obtine o pasare de valoare este mult mai mare.

Niciodata nu putem fi siguri ca un zburator de valoare va reproduce pasari de aceeasi valoare. Deasemenea, dintr-un cuplu de aur se obtin mult mai multe rebuturi decat campioni. Din fericire, pentru ca altfel sportul columbofl ar apartine in totalitate celor cu bani multi.
Mai mult decat atat, sa zicem ca reusim sa achizitionam un cuplu care si-a demonstrat deja valoarea de buni reproducatori. Faptul ca au schimbat locatia si crescatorul (stilul de lucru) poate influenta foarte mult acest cuplu.
Toate acestea ne vor face sa gandim de doua ori atunci cand vom fi tentati sa spunem ca am fost inselati de vanzatori.

Atunci cand se achizitioneaza porumbei din mai multe locatii trebuie acordata o deosebita atentie sanatatii porumbeilor din crescatoriile de unde cumparam. De ce? Pentru ca fiecare crescatorie isi formeaza propria imunitate la anumite tulpini de virusi si bacterii. Exista probabilitatea ca un porumbel cu imunitate crescuta la salmonela, de exemplu, sa fie purtator pasiv al acestei boli si sa transmita boala unui porumbel care nu are aceeasi imunitate provenit dintr-o alta crescatorie.
Este de evitat importurile masive de porumbei odata format lotul propriu de porumbei. Aducand in crescatorie in fiecare an alti si alti porumbei nu facem decat sa testam porumbeii altora, slabind in acelasi timp sanatatea porumbeilor proprii. De aceea, marii crescatori rareori aduc porumbei noi in propria crescatorie, si doar pentru infuzie de sange pentru compensarea efectului consangvinizarii.


Sanatatea si antrenamentul au un rol primordial in obtinerea succesului, dar sanatatea si antrenamentul nu inseamna acelasi lucru.
“Pregatirea unui porumbel nu este posibila fara o sanatate buna, dar sanatatea se poate obtine fara pregatire” – Leslie C. Swanson.
Asadar, un porumbel bine antrenat va fi intotdeauna sanatos, pe cand un porumbel sanatos nu trebuie sa fie si bine antrenat. Doar pentru simplul fapt ca un porumbel pare intr-o forma excelenta de sanatate, nu inseamna ca acesta va castiga si concursuri.

Alegeti sa cumparati porumbei de la crescatori care nu folosesc prea multe antibiotice. Sanatatea si imunitatea naturala este de dorit.

Si un ultim sfat pe care cu siguranta il cunoasteti:
Atunci cand cumparati porumbei uitati-va in ochii crescatorului si nu in cei ai porumbelului. Puteti descoperi mult mai multe lucruri privind la crescator, de preferat este sa vedeti in ochii sai sinceritatea si dorinta de a va ajuta.
Mai departe depinde de fiecare din noi sa incercam sa mentinem pasarile achizitionate la o valoare cel putin egala cu cea pe care au avut-o la vechiul proprietar.

Succes!

Cea de-a treia parte III - Notiuni elementare - Hranirea si Nutritia aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/02/iii-notiuni-elementare-hranirea-si.html

2 comentarii: