Scopul educarii puilor este acela de a dezvolta facultatile fizice, intelectuale si morale obtinand un porumbel bun, perfect, porumbel pe care ni-l dorim cu totii.
Puii reprezinta viitorul crescatoriei, deaceea trebuie acordata o mare atentie educatiei lor.
Asa cum am vazut in articolul precedent – V – Notiuni elementare - Imperecherea si reproductia – primul pas il reprezinta intarcarea puilor si separarea lor intr-un compartiment dedicat.
Compartimentul de pui
Cum ar trebui sa fie acest compartiment? In primul rand destul de spatios pentru a evita supra-popularea.
Apoi va trebui sa dotam acest compartiment cu odihnitori de tip “V” sau rastel (vezi I – Notiuni elementare – Crescatoria), numarul odihnitorilor trebuie sa fie mai mare decat numarul puilor astfel incat fiecare pui sa aiba propria lui odihnitoare.
In fiecare seara vom verifica daca puii isi respecta locul din compartiment pentru dezvoltarea simtului de proprietate. Daca unii pui nu stau la locul lor, ii vom muta cu blandete, vorbind intotdeauna cu ei.
Compartimentul de pui nu trebuie sa fie prea lat sau prea inalt, altfel in incercarea noastra de a prinde puii ii vom speria si brutaliza, stresandu-i suplimentar.
Compartimentul de pui trebuie sa aiba o voliera destul de spatioasa, voliera in care puii sa poata sta la lumina cat mai mult timp (fixarea calciului se face cu ajutorul soarelui), si cel mai important sa poata avea o vedere larga a spatiului inconjurator. Astfel se reduc pierderile in momentul eliberarii, puii fiind deja familiarizati cu imprejurimile.
Unii crescatori separa compartimentul de pui in doua zone, separand astfel puii din prima serie de cea de-a doua serie. Se pot elibera separat cele doua serii pentru micsorarea pierderilor puilor mai mici. Cati dintre noi nu am pierdut multi pui din a doua serie, acestia fiind antrenati in zborul la disparitie al puilor mai mari? Dupa 3-4 saptamani de zbor afara, se pot muta impreuna puii din primele doua serii, urmand ca puii din cea de-a treia serie sa fie separati de primele doua serii.
Eliberarea puilor
Dupa doua zile de la intarcare, putem incepe sa punem puii pe trapa, lasandu-i sa se obisnuiasca cu imprejurimile. Cu blandete, folosindu-ne de un bat cu varful bont pentru a nu-i rani, ii impingem astfel incat sa intre singuri prin trapa. Dupa cateva repetari puii vor invata sa intre singuri in crescatorie.
Este esential sa eliberam puii la vremea lor, cand inca nu pot zbura foarte bine, pentru a avea timp sa se obisnuiasca cu imprejurimile crescatoriei. Eliberarea, pana schimba 2-3 pene, trebuie sa se faca obligatoriu seara pentru a minimaliza pe cat posibil tentatia puiului de a zbura departe. Deasemenea, puii trebuie eliberati pe nemancate.
Unii crescatori prefera sa elibereze puii odata cu maturii. Apare astfel riscul de pierdere prin antrenarea in zborurile la disparitie ale maturilor.
Eu unul prefer sa eliberez mai intai maturii, acestia isi fac zborul la disparitie, iar atunci cand revin eliberez si puii. Astfel, chiar daca maturii zboara din nou, al doilea zbor nu mai este unul la disparitie.
Oricum, dupa ce puii se invata in jurul crescatoriei este indicat sa-i eliberam separat de maturi, marind astfel durata zborului. Maturii avand diverse sarcini de cuib pot zbura mult mai putin si odata cu ei pot cobori si puii.
Intrarea in crescatorie la semnal
Asa cum am zis mai sus, antrenamentul se face pe nemancate, avand pe de o parte avantajul unui zbor usor, iar pe de alta parte zborul va stimula pofta de mancare, iar puii vor intra cat mai rapid in crescatorie.
Prin natura lor puii sunt tentati sa hoinareasca pe alte case sau cu alte stoluri. Este de dorit sa franam acest comportament.
Pentru asta puii vor trebui chemati la mancare cu acelasi sunet, inca de la intarcare. Dupa fiecare zbor vor trebui chemati la mancare, iar pe cei care nu vor sa intre ii vom pedepsi neprimind hrana decat la tainul urmator. Ei vor intelege ca au fost pedepsiti, iar data viitoare vor fi primii care vor intra in crescatorie.
Este recomandat sa facem doua zboruri – dimineata si seara -, deasemenea vom hrani puii de doua ori pe zi, prima oara in jur de ora 9, a doua oara dupa zborul de seara.
Cea de-a doua masa va fi mai abundenta, putem introduce si o treime 1/3 grau incoltit care contine multe vitamine.
Antrenamentele in jurul crescatoriei
Dupa naparlirea primelor 2-3 pene, puii incep sa se maturizeze putand fi socotiti ca invatati sa zboare in jurul crescatoriei.
Este perioada de dezvoltare a muschilor si a simtului de orientare, deasemenea organele interne trebuie sa fie invatate cu zborul sustinut. Pentru acest lucru avem nevoie de antrenamente repetate si bine dirijate.
Antrenamentele zilnice nu trebuie sa lipseasca din programul puilor. Porumbelul trebuie sa zboare
intre 20-30 minute, de doua ori pe zi, durata de zbor marindu-se progresiv timp de mai multe saptamani.
Unii crescatori apeleaza la steag sau alt mijloc pentru a forta puii sa se antreneze in jurul crescatoriei.
La semnalul nostru (fluierat sau orice alt sunet, ales initial pentru chemarea la masa) porumbeii trebuie sa-si intrerupa zborul si sa intre in crescatorie. Acesta este indicatorul unui bun dresaj al puilor.
Asadar, printr-un exercitiu regulat, gradat, zilnic si obligatoriu, moderatie in hrana, alimentative sanatoasa bogata in vitamine puem obtine pasari cu un temperament bun, constitutie solida, per ansamblu porumbei de mare viitor.
Imperecherea puilor
Nu se recomanda imperecherea puilor, aceasta incetineste procesul de naparlire, opreste cresterea si stagneaza dezvoltarea armonioasa, micsorand forta fizica si maturizand porumbelul prea devreme.
Ideal ar fi sa putem separa puii pe sexe in compartimente separate. In acest scop putem folosi compartimentarea folosita initial pentru separarea seriilor de pui.
Pierderile puilor
La primele iesiri afara, atunci cand pasesc peste trapa, porumbeii sunt deosebit de fricosi, ezitanti, primul zgomot facandu-i sa intre rapid in crescatorie. Apoi dupa o perioada de acomodare, comportamentul se schimba capatand o pofta mare de zbor.
Multi pui se pierd la primul zbor, dar majoritatea revin acasa a doua zi dimineata odata cu aparitia senzatiei de sete sau foame.
La primul zbor porumbeii dau cateva ture de orientare pentru setarea "GPS"-ului intern, apoi placerea zborului si faptul ca nu stapanesc tehnica aterizarii poate duce la pierderea puiului. Am vazut cu totii cum puii vin in picaj, apoi dintr-odata ezita sa aterizeze si-si reiau zborul. Alteori acestia coboara in pomi sau alte cladiri vecine mai inalte decat crescatoria.
Ce putem face pentru a infrana pofta de zbor in aceasta perioada? Putem mari procentul de orz in ratia zilnica.
Uneori pierdem de acasa pui care au zburat 3-4 saptamani in jurul crescatoriei, pui aflati la a treia sau chiar a patra pana. O posibila explicatie in articolul “Inversiunile atmosferice sau de ce pierdem puii de acasa” (http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/01/inversiunile-atmosferice-sau-de-ce.html).
Este de evitat eliberarea puilor in zilele in care se organizeaza concursuri cu maturii. Pui pot intra in astfel de stoluri si se pot pierde cu usurinta.
De retinut faptul ca exista pui din anumite linii de porumbei care au obiceiul sa lipseasca la primul zbor 2-3 zile si sa revina acasa slabi, nemancati, dar care se refac rapid si devin apoi buni cursieri.
O sanatate precara poate fi un alt motiv pentru pierderea puilor. Printre bolile care pot produce pierderi avem coccidioza, tricomonoza si salmoneloza. De exemplu, porumbeii atinsi de tricomonoza se pot pierde cu mult inainte de a observa simptomele bolii.
Odata educati puii vom putea incepe antrenamentele individuale de la distanta. Desprea ceste antrenamnete intr-un alt articol.
In continuare VII - Notiuni elementare - Trucuri reproductie
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/02/vii-notiuni-elementare-trucuri.html
In continuare VII - Notiuni elementare - Trucuri reproductie
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/02/vii-notiuni-elementare-trucuri.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu