"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



miercuri, 22 februarie 2012

IX - Notiuni elementare - RNS - Concursuri - Mod de organizare

Cunoasterea regulamentului federatiei in care activati este foarte important pentru a putea concura cu succes.  De exemplu, trebuie sa cunoastem exact care sunt conditiile pentru indeplinirea normelor la categoria la care concuram pentru a ne putea stabili o planificare atenta a zborurilor la care vrem sa participam.

Am ales pentru prezentare regulamentul federatiei UCPR, federatie din care face parte si clubul la care sunt membru.
Regulamentul National Sportiv (RNS) cuprinde normele generale pentru practicarea sportului columbofil in scopul asigurarii unei bune organizari a activitatii competitionale si intarirea disciplinei sportive.
In continuare voi prezenta cateva idei principale referitor la modul de organizare a concursurilor cu porumbei voiajori.
Mijloace necesare practicarii sportului cu porumbei calatori
Membrii columbofili – crescatorii inscrisi intr-un club columbofil – vor trebui sa detina porumbei voiajori de concurs (maturi, yearlingi, pui), sanatosi, cu inele matricole si titluri de proprietate, o crescatorie, coordonatele de concurs omologate si ceasuri pentru cronometrare.
Organizatorii concursurilor vor trebui sa aibe un loc de clemare si imbarcare al porumbeilor, de sigilare, de pornire si de desigilare al ceasurilor, un certificate sanitar-veterinar si fitosanitar (lansari peste granite), cleme de concurs si modalitati de clemare, imprimate tipizate si alte materiale necesare practicarii sportului columbofil.

Tipuri de concursuri si conditii de organizare
In functie de distanta de zbor avem urmatoarele categorii:
I – categoria viteza – 100-400 km
II – categoria demifond – 300-600 km
III – categoria fond-maraton – peste 500 km
IV – categoria general
Conditiile de organizare a concursurilor sunt:
-participarea a cel putin 250 de porumbei si minim 20 de crescatori pentru categoriile I si II.
-participarea a cel puitn 150 de porumbei si minim 20 de crescatori pentru categoriile III si IV (concursurile de fond-maraton ale acestei categorii)
-participarea a cel putin 250 de porumbei si minim 50 de columbofili la categoria Maraton FCI.
Noi, ca membri afiliati unui club, nu avem dreptul sa participam la concursuri organizate de alte cluburi pentru categoriile I si II. In cazul concursurilor de peste 500 km, ne putem alege formatiunea unde sa concuram, bineinteles daca ne incadram in norma de km.

Programul concursurilor
Programul concursurilor va fi publicat pe site-ul Uniunii pana cel tarziu la 15 aprilie si va contine urmatoarele rubrici: numarul total de concursuri, data, localitatea de lansare si tara, distanta de zbor stabilita obligatoriu prin GPS (cea mai scurta si cea mai lunga distanta pentru membrii cluburilor participante).

In timpul unui an avem urmatoarele tipuri de concursuri sportive:
-concursurile cu porumbeii maturi (inclusiv yearlingi), incep in ultimul weekend al lunii aprilie si se termina in primul weekend al lunii august,
-concursurile cu tineretul - puii din anul in curs -, desfasurate intre sfaritul lunii iulie si jumatatea lunii octombrie.
-Derby de peste 900 km, cu lansare intarziata, organizat anual de catre UCPR.

Inscrierea porumbeilor in concurs
Participarea la concurs este permisa doar membrilor columbofili cu cotizatia platita la zi, nesuspendati, (posibil si in tandem), cu toate obligatiile achitate catre club si UCPR, care se regasesc in tabelul cu membri columbofili ai clubului.

Lista de start - lista porumbeilor ce urmeaza sa participe la concursuri - se intocmeste de crescator si va fi transmisa organizatorilor pana la 15 Aprilie.
Listele de start cu puii, vor fi trimise la omologator odata cu dosarul primului concurs de pui.
Angajarea porumbeilor netrecuti pe lista de start se sanctioneaza cu anularea rezultatelor crescatorului la etapa respectiva.

Inscrierea porumbeilor pentru concurs se face pe fisa colectiva de cronometrare, aceasta trebuie sa contina urmatoarele:
-numele si adresa exacta a crescatoriei columbofilului,
-seria ceasului,
-seria porumbelului, sexul, seria de pe cleme, codul cipului si licenta (pentru ceasurile electronice),
-data concursului,
-numele clubului,
-localitatea de lansare,
-corectia de ceas,
-stampila,
-semnatura membrilor din comisia de clemare in dreptul numelui si prenumelui scris clar.
La toate categoriile de distanta primii cinci porumbei de pe prima fisa de cronometrare formeaza echipa columbofilului si vor puncta prin insumarea punctelor de penalitate a primilor doi porumbei din cei cinci.

Atentie: un porumbel poate participa la concursuri intr-un sezon competitional sub numele unui singur columbofil sau tandem columbofil (asociere a doi sau mai multi membrii columbofili ai caror porumbei se gasesc intr-o singura crescatorie – aceeasi adresa).

Clemarea si imbarcarea porumbeilor
Ziua si ora clemarii si imbarcarii porumbeilor vor fi aduse la cunostinta columbofililor in sedinte, telefonic sau scris de catre organizatori. Acestea se pot modifica din motive meteorologice sau alte evenimente neprevazute.
De retinut ca un club nu poate avea decat un singur centru de imbarcare.

Odata ajunsi la centrul de imbarcare va trebui sa predam porumbeii comisiei de clemare si imbarcare.
Din acest moment, nu mai avem dreptul de a pune mana pe proprii porumbei sub sanctiunea anularii rezultatelor la etapa respectiva.
Aceasta comisie e formata din minim trei membri columbofili. In functie de necesitati, pot functiona mai multe comisii de clemare si imbarcare.

Cazul ceasurilor electronice
Clemele folosite in acest caz sunt din cauciuc, de forma inelara, pe ambele fete avand stantate cate o serie de cifre.
Un membru al comisiei preia cate un porumbel din cosul in care au fost adusi, verifica seria inelului si o comunica pentru a fi trecuta in fisa de cronometrare. Deasemenea, verifica si starea de sanatate a porumbelului, sesizand eventualele probleme conducerii clubului. Alt membru ia o clema de concurs si comunica ambele serii pentru a fi trecute in fisa de cronometrare in dreptul porumbelului identificat, apoi aplica clema pe piciorul porumbelului. Acesta se introduce intr-un cos special pentru imbarcare sau direct intr-o boxa a mijlocului de transport.
Se procedeaza astfel pana la terminarea si completarea intregii fise de cronometrare a columbofilului respectiv, urmand apoi alti columbofili cu porumbeii lor.

Cazul ceasurilor electronice
In acest caz avem o clema electromagnetica, proprie fiecarui porumbel, a carei serie interioara se afla in memoria ceasului electronic.
Comisia de imbarcare verifica inelul matricol si inscrisul din ceas, la introducerea in antena a piciorului cu cip.
Imbarcarea porumbeilor se face incepand cu concursul nr. 1 (sau de la prima pozitie). Cand sunt mai multe concursuri in acelasi weekend se respecta ordinea cronologica a imbarcarilor.
Listarea fisei de concurs se face obligatoriu dupa fiecare imbarcare si va fi semnata de comisia de imbarcare dupa care este predata crescatorului pentru a-si completa datele de identificare.

Imbarcarea porumbeilor in mijlocul de transport se face pe baza de sexe, in toate boxele, astfel incat sa nu se creeze privilegii pentru porumbeii unor columbofili.

Atentie: se interzice imbarcarea porumbeilor neinelati, cu inele taiate, largite, lipite, falsificate sau neomologate, cat si a porumbeilor neclemati sau bolnavi.

Verificarea, sigilarea si pornirea ceasurilor de cronometrare
Cazul ceasurilor mecanice
Acestea trebuie sa fie in conformitate cu modelele aprobate de CNS, in perfecta stare de functionare, cu banda de hartie, tusiere de calitate si tuburi mici pentru introdus clemele de concurs (la ceasurile fara capac la disc sau fara clapeta la fiecare cuseta).
Abaterea acceptata de la ora exacta, in plus sau minus, este de 3 minute pentru fiecare 24 de ore de functionare a ceasului mecanic.

Sigilarea ceasurilor se face, indiferent de felul concursului, la centrul de imbarcare, in perioada de clemare si imbarcare a porumbeilor.
Comisia de sigilare este formata tot din minimum trei persoane, in comisie pot fi inclusi si delegati ai altor cluburi participante.
Pe banda de cronometrare, la inceputul ei se consemneaza:
- concursul si data lansarii,
- numele si prenumele columbofilui,
- seria ceasului, in cazul ceasurilor ce nu imprima seria pe banda automat,
- comisia de sigilare formata din trei persoane cu nume, prenume si semnatura proprie,
- o stampila.

Pornirea ceasurilor pentru fiecare concurs se efectueaza la o ora intreaga, stabilita de organizator, numai in ziua dinaintea lansarii porumbeilor cel mai tarziu la ora 20,00.
Fixarea indicatorului zilei se face pe ziua a VII-a astfel incat ziua concursului sa fie ziua I. Fixarea orei se face la o ora intreaga.
Ceasul se sigileaza de catre comisia de sigilare astfel incat inelul format din ata sau sarma subtire sa nu fie prea larg (sa permita intredeschiderea capacului), cu plomba stantata.

Cazul ceasurilor electronice
Cei care detin ceasuri electronice vor fi prezenti doar la desigilarea si controlul final pentru fiecare concurs, fiind cuprinsi in procesele verbale respective, dar nu mai tarziu de anuntarea si marcarea controlului final la ceasurile mecanice.
Posesorii ceasurilor electronice inainte de prima imbarcare pentru concurs vor veni cu porumbeii cipati, iar inainte de imbarcare vor scoate un listing cu seriile porumbeilor si a cipurilor electronice cuplate.
Abaterea acceptata de la ora exacta, in plus sau minus, este de 30 secunde la ceasurile electronice.

Transportul porumbeilor la locul de lansare si lansarea
Transportul porumbeilor clemati se face numai cu mijloace specializate de transport, obligatoriu sigilate dupa imbarcare.
Boxele trebuie sa fie prevazute cu sisteme de adapare si alimentare din exterior sau interior si sa aiba o inaltime interioara de cel putin 22,5 cm.
La locul lansarii, delegatul-observator verifica integritatea boxelor, a sigiliilor, etc, apoi se rup sigiliile, se scot lacatele sau suruburile de inchidere a usilor si la semnalul delegatului-lansator, privind la ceas, se elibereaza toti porumbeii. 
Dupa ce sunt lansati, porumbeii fac cateva ture de orientare si apoi in functie de pregatire si aptitudini, pornesc spre casele lor, in grupuri mari care se micsoreaza pe parcurs, in fruntea plutonului ramanand porumbeii cei mai buni.
Constatarea porumbeilor
Momentul atat de mult asteptat a sosit. Revenirea porumbelului in crescatorie confera acea senzatia unica care deosebeste acest sport de oricare altul.

Cazul ceasurilor mecanice
In interiorul crescatoriei, crescatorul va prinde pasarea, va scoate clema de cauciuc si o va introduce in ceas, marcand ora, minutul si secunda sosirii. Evident, vom avea o diferenta de timp intre sosirea pasarii si constatarea ei, diferenta ce depinde de rapiditatea crescatorului de a prinde porumbelul si a manevra ceasul.
Atentie: fiecare tip de ceas mecanic are modul lui unic de operare. Orice eroare in manevrarea acestora poate duce la anularea concursului crescatorului respectiv.

Cazul ceasurilor electronice
In acest caz porumbeii clemati cu cleme magnetice vor fi inregistrati electronic, prin trapa (antena) de la intrare in voliera, in memoria ceasului.

Columbofilii care nu poseda ceas constatator, printr-o intelegere anterioara, pot introduce cleme de concurs in ceasurile columbofililor cu care sau inteles.
Constatarile facute in alte ceasuri decat cele trecute in procesul verbal de sigilare, vor fi anulate.
La concursurile nationale (peste 700 km) va trebui sa anuntam telefonic organizatorilor, primii doi porumbei sositi in prima zi de concurs (pana la ora 22.00), in maxim o ora din momentul marcarii acestora in ceasurile de cronometrare.
Neanuntarea sau anuntarea tardiva (peste o ora de la sosire) conduce la anularea rezultatelor primilor doi porumbei ai columbofilului la acel concurs.

Durata maxima a unui concurs este urmatoarea:
- o zi - pentru distanta de 100 km – 300 km;
- doua zile - inclusiv ziua lansarii pentru distante la 301 km – 600 km;
- trei zile - inclusiv ziua lansarii pentru distante de 601 km – 750 km;
- patru zile - inclusiv ziua lansarii pentru distante mai mari de 750 km.
In cazul in care nu se strang 20% din numarul porumbeilor lansati, durata concursului se va prelungi astfel:
- o zi - pentru categoriile a I-a si a II-a;
- 2-3 zile - dupa caz, pentru concursurile de fond.

Perioada unei zile de zbor este de la ora 05.00 la ora 22.00.
Porumbeii constatati dupa ora 22.00 se vor consemna ca fiind sositi a doua zi la ora 05.00, iar ca durata se va lua in calcul durata maxima de zbor a primei zile, adica diferenta dintre apusul soarelui (ora 22.00) si ora de lansare.

Desigilarea ceasurilor
La data si ora stabilite de catre organizatori va trebui sa ne prezentam la centrul desemnat pentru desigilarea ceasurilor.
Trebuie sa fim prezenti si in cazul in care ceasul s-a defectat sau daca nu am constatat niciun porumbel (ceas fara cleme).
Daca, din diverse motive un columbofil nu se prezinta cu ceasul la ora controlului final, ceasul respectiv sigilat va fi adus obligatoriu la locul si data clemarii porumbeilor in concursul urmator cand il va prezenta comisiei tehnic-sportive spre verificare. In cazul ultimului concurs, ceasul si banda vor fi aduse la prima intalnire la club. Banda ceasului va fi atasata fisei de cronometrare corespunzatoare (a concursului anterior). In caz contrar se anuleaza rezultatele anului respectiv la columbofilul in cauza.

Cazul ceasurilor mecanice
Comisia tehnico-sportiva a clubului, inainte de ora stabilita pentru controlul final, va verifica pe rand fiecare ceas, integritatea lui, prezenta sigiliului.
Presedintele sau responsabilul tehnic, iar in lipsa acestora o persoana desemnata va anunta cu voce tare ora exacta (a controlului final) moment in care fiecare columbofil manevreaza mecanismul ceasului-cheie, parghie, marcand astfel controlul final.
Apoi, fiecare membru primeste fisa de cronometrare colectiva a porumbeilor proprii, urmand a prezenta aceasta fisa impreuna cu ceasul sigilat comisiei de desigilare. Comisia este formata din minimum trei persoane.
Un membru al comisiei rupe sigiliul ceasului, il deschide si in functie de modelul ceasului, extrage cu atentie mai intai discul cu cleme iar apoi banda de hartie imprimata.
Are loc acum o prima verificare a benzii de ceas facuta de al doilea membru al comisiei care va urmari:
- insemnarile si stampilele de la incepul benzii;
- consemnarea numelui si prenumelui columbofilului sau a columbofililor care au marcat in ceasul respectiv;
- perforarea de control initial care trebuie sa fie inainte de marcajul de control initial;
- marcajele sa fie vizibile - zi, ore, minute, secunde;
- marcajul de control final;
- perforarea benzii in momentul deschiderii ceasului, unica, obligatoriu dupa bataia de final.
Apoi va citi cu atentie primul control final - abaterea de la ora exacta, in plus sau in minus trebuie sa fie mai mica de 6 minute in 24 ore de functionare a ceasului.
In al treilea timp lucreaza toti membri comisiei, astfel:
1. Primul extrage, numai in ordine (de la prima clema la ultima) si citeste seriile clemei;
2. Al doilea noteaza, scrie pe banda, dar in afara cadranelor sau datei imprimate, in ordinea marcarilor pe banda ziua, ora, minutul si secunda marcarii porumbelului, seriile (mare si mica) a clemei corespunzatoare si prin dictare sau citire de pe fisa, trece si seria inelului matricol al porumbelului sosit.
Fiecare membru al comisiei isi va trece numele si prenumele apoi va semna.
In final banda de ceas pliata gen "armonica" se prinde cu o agrafa de fisa de cronometrare colectiva proprie si se inainteaza comisiei tehnic-sportive care va aplica stampila in afara marcarilor de control final.
Comisia de desigilare, obligatoriu, va bara, anula in fisa colectiva de cronometrare, porumbeii neconstatati.

Cazul ceasurilor electronice
Aceste ceasuri au un regim special la desigilare dar listarea sosirii porumbeilor trebuie facuta concomitent cu desigilarea ceasurilor mecanice, dar nu mai devreme de controlul final.

Comisia sportiva a cluburilor poate descalifica un concurent (columbofil) din urmatoarele cauze:
- columbofilul nu s-a prezentat cu ceasul constatator la ora stabilita pentru efectuarea marcarii de controlul final si desigilarii,
- fisa de cronometrare nu a fost completata corespunzator, contine modificari, stersaturi si nu au fost barate locurile goale;
- marcarea de control initial si final nu s-a facut la ora, minutul, secunda stabilite tinandu-se cont de procesul verbal;
- banda de cronometrare nu contine marca de control final;
- nu este trecut seria ceasului;
- banda nu este stampilata la capete si nu contine numele, prenumele si semnatura comisiei tehnice sportive de sigilare si de desigilare a ceasului;
- in banda de cronometrare se constata mai mult de doua perforari;
- perforarile nu sunt inainte de marcajul de control initial si dupa marcajul de control final.
- ceasul de cronometrare a stat inainte de a se bate controlul final sau inainte de marcajele de control intermediar.
- la inchiderea si deschiderea ceasurilor nu se perforeaza banda.
- daca se descopera orice incercari de eludare ale prezentului regulament.

In continuare:
X - Notiuni elementare - RNS - Clasamente si norme
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/02/xi-notiuni-elementare-rns-clasamente-si.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu