"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 23 februarie 2012

X - Notiuni elementare - RNS - Clasamente si norme

Clasamentele concursului
Doar 20% din porumbeii angajati intr-un concurs claseaza, ca urmare clasamentele se intocmesc doar pentru acesti porumbei.
Fiecare porumbel va avea un punctaj de penalizare. Cu cat locul ocupat de porumbel este mai inspre fruntea clasamentului, cu atat punctajul de penalizare va fi mai mic.

Formula aplicata pentru calculul punctajului de penalizare (P) in cadrul UCPR este urmatoarea:
P = (Locul in concurs x 1000) / (Nr. Porumbei angajati)

Se observa ca pentru un numar mare de porumbei angajati in concurs se pot obtine punctaje de penalizare mai mici. Este logic sa fie asa, pentru ca si competitia este mai mare in aceste conditii.
Astfel, de exemplu, pentru un porumbel ce obtine locul 1 din 2000 de porumbei vom avea P = 0.5 puncte, iar pentru alt porumbel ce obtine locul 1 din 3000 de porumbei, avem P = 0.33 puncte.

Clasamentele concursului sunt de doua feluri: clasamente porumbei si clasamente crescatori.
La fiecare concurs aceste clasamente se vor intocmi obligatoriu pe club, protocol (mai multe cluburi associate), judet si lansare.

Clasamentul Porumbeilor
Datele de intrare pentru intocmirea acestui clasament sunt urmatoarele:
- Coordonatele de lansare,
- Ora de lansare,
- Ora constatarii porumbeilor in crescatoriile membrilor,
- Numarul total de porumbei angajati,
- Numarul de porumbei clasati = 20% din numarul total de porumbei angajati,
- Numar columbofili,
- Distantele GPS pentru fiecare crescator.

Clasamentul porumbeilor se intocmeste in ordinea descrescanda a vitezelor medii (metri/minut) calculate cu doua zecimale si pentru maximum 20% din totalul porumbeilor angajati la concurs.
Viteza medie se calculeaza cu formula DISTANTA(metri) / T.REAL(minute). Deci viteza din tabel va fi exprimata in metri/minute. Transformand obtinem viteze medii intre 70 si 80km/h, uneori chiar mai mari.
Atentie: Clasamentul Porumbeilor se stabileste in functie de Viteza Medie, ci nu de Timpul Real. Probabil unii crescatori se intreaba de ce porumbeii lor sunt clasati mai jos desi stiu sigur ca au sosit inaintea altora care apar in fruntea clasamentului.

Asa cum am spus mai sus clasamentul porumbeilor se intocmeste pe club, protocol, judet si lansare. Astfel, un porumbel clasat va avea diferite punctaje functie de clasament.
Mai mult chiar putem avea situatia in care un porumbel sa claseze pe club, dar sa nu mai claseze pe lansare, sau invers.
Aceasta situatie apare de obicei in concursurile de viteza in care anumite cluburi participante sunt avantajate de distanta mai mica si/sau de numericul mare al porumbeilor angajati.
Desemenea, un rol important il are si traiectoria reala de zbor.
Degeaba clubul X are o distanta in linie dreapta (dintre locul de lansare si crescatorie) mai mica decat clubul Y, daca porumbeii  vor trebui sa ocoleasca un munte, de exemplu, si pentru asta vor trece mai intai pe langa clubul Y. Mai ales daca porumbeii clubului Y sunt in numar mult mai mare decat cei din clubul X, porumbelul fiind o pasare gregara, se va desprinde de stol foarte greu pentru a incerca o ruta alternativa mai scurta peste munte.

Din clasamentul concursului trebuie sa rezulte:
-numarul concursului, ora de lansare, localitatea de lansare, numarul porumbeilor participanti la concurs pe cluburi;
-distantele de la locul de lansare la crescatoriile de sosire ale porumbeilor (masurate prin G.P.S.);
-numarul porumbeilor clasificati, 20% din cei angajati in concurs;
-numarul columbofililor participanti si punctajul fiecaruia;
-ziua, ora, minutul si secunda primului si ultimului porumbel sosit in concurs;
-timpul (in minute) corectat al fiecarui porumbel;
-locul fiecarui porumbel in clasament in ordinea descrescanda a vitezei de zbor (m./minut);
-numele si prenumele si clubul columbofil careia ii apartine fiecare porumbel din clasament;
-matricolul, contingentul fiecarui porumbel;
-sexul porumbelului;
-viteza medie (m/min.) a fiecarui porumbel din clasament;
-punctajul fiecarui porumbel.
Contestatiile, in cazul unor greseli de calcul, dactilografiere sau omisiune, se iau in considerare daca au fost adresate, in scris, in termen de maximum 5 zile de la data aflarii rezultatelor.

Clasamentul Crescatorilor
Punctajul de penalitate al crescatorului la fiecare concurs rezulta din insumarea punctelor obtinute de cei mai bine clasati 2 porumbei din primii 5 trecuti in fisa de cronometrare si care reprezinta echipa crescatorului la concursul respectiv.
Atunci cand nu avem clasati cel putin 2 porumbei din echipa de 5, punctajul crescatorului este nul. La fel ca si in cazul Clasamentului Porumbeilor si Clasamentul Crescatorilor se realizeaza pe club, protocol, judet si lansare.
Astfel, putem avea doi porumbei din echipa clasati pe club pentru care crescatorul primeste puncte pe club, dar pe lansare sa nu avem decat un singur porumbel (sau niciunul) din cei cinci si, deci, crescatorul sa aiba punctaj nul in acest clasament.

Categorii si norme
Pentru a obtine norma la o anumita categorie, porumbeii trebuie sa indeplineasca anumite baremuri: numar de etape clasate, numar de km clasati, etc.
De retinut ca aceste clasamente se intocmesc separat pentru pui, yearlingi si maturi, atat pentru anul in curs cat si clasamente palmares pe ultimii 2,3,4 sau 5 ani.
Pentru pui sunt aceleasi norme de km si numar de concursuri ca la maturi, pentru realizarea tuturor categoriilor.

Mai jos sunt prezentate categoriile pentru care UCPR intocmeste clasamente nationale:

Categoria I-a: 100 – 400 km – VITEZA (1 an + Palmares)
Sunt necesare minim 5 concursuri clasate, totalizand minim 900 km in anul respectiv.

Categoria a II-a: 300 – 600 km – DEMIFOND (1 an + Palmares)
Sunt necesare minim 4 concursuri clasate, totalizand minim 1.400 km in anul respectiv.

Categoria a III-a peste 500 km (1 an + Palmares)
a) Fond - peste 500 km
Sunt necesare minim 3 concursuri, totalizand minim 1.750 km in anul respectiv.
b) Mare Fond – peste 500 km
Sunt necesare minim 3 concursuri peste 500 km din care obligatoriu un concurs peste 800 km,
insumand minim 2.200 km in anul respectiv.
In cazul in care un porumbel are la calcularea normei cel putin un concurs peste 800 km si peste 2200 Km acesta obligatoriu se trece doar la Mare Fond, iar in cazul in care prin insumarea a trei concursuri se trece de 2200 km dar nu este nici un concurs peste 800 km aceasta norma de trece doar la Fond.

Categoria a IV-a – GENERAL (1 an + Palmares)
Sunt necesare minim 6 concursuri totalizand 1.500 km  in anul respectiv.
Pentru calculul puncajului de penalizare se vor alege: 2 concursuri viteza, 2 concursuri demifond, un concurs Fond si un concurs la alegerea crescatorului
Pentru palmares trebuie realizate anual cele 6 tipuri de concursuri in fiecare an.

Categoria a V-a – MARATON – F.C.I.
Sunt necesare 4 concursuri peste 700 km, organizate in ultimii 2 ani (cel putin una din anul anterior) care sa totalizeze cel putin 3200 km. La toate cele 4 concursuri numarul porumbeilor angajati va fi cel putin 250, iar numarul columbofililor participanti, cel putin 50.
Pentru Olimpiada se va lua in calcul norma de la FCI pentru anul in curs.

Categoria AS maraton
Aceasta categorie este realizata prin insumarea punctelor de penalitate la 2 concursuri peste 800 km realizate in anul respectiv.

Categoria – AS – (1 an + Palmares)
Din numarul total de clasari, se aleg 8 clasari (obligatoriu o etapa de fond) care insumate sa faca 3.000 km in anul respectiv.
Clasamentul se va realiza dupa numarul de clasari realizate. La numarul egal de clasari, punctajul realizat va face diferenta.

Categoria – SUPER AS – (1 an + Palmares) numai la porumbei
- Pentru aceasta categorie se vor lua in calcul numai porumbeii care au norme la toate categoriile FCI (norma la categoria a I-a, norma la categoria a II-a, norma la fond si norma la general).

LAUREAT – 1 an
Clasamentele se realizeaza prin insumarea punctelor de penalitate a celor mai buni 3 porumbei ai unui crescator la aceeasi categorie in anul competitional respectiv.

Rezultatele pentru palmares reprezinta norma+...+norma realizata anual, doar la categoria a I-a si a II-a. Pentru categoria fond, rezultatele la palmares se calculeaza astfel:
a. Norma fond + norma fond – palmares fond;
b. Norma mare fond + norma mare fond – palmares mare fond;
c. Norma fond + norma mare fond – palmares mare fond, daca porumbelul are in cei 2 ani, 2 etape peste 800 km si din 6 etape a insumat 4400 km;
d. Norma fond + norma mare fond – palmares fond, daca porumbelul are in cei 2 ani, 2 etape peste 800 km si din 6 etape nu a insumat 4400 km;
e. Norma fond + norma mare fond + norma mare fond – palmares 3 ani fond, daca porumbelul are in cei 3 ani, 3 etape peste 800 km. si din 9 etape a insumat mai putin de 6600 km;
f. Norma fond + norma mare fond + norma mare fond – palmares 3 ani mare fond, daca porumbelul are in cei 3 ani, 3 etape peste 800 km. si din 9 etape a insumat 6600 km;
g. Norma fond +norma fond + norma mare fond – palmares 3 ani mare fond, daca
porumbelul are in cei 3 ani, 3 etape peste 800 km. si din 9 etape a insumat 6600 km.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu