"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffetluni, 9 ianuarie 2017

"Sa reproducem porumbei mai buni - partea intai", traducerea articolului "Breeding Good Pigeons - part 1", de Ad Schaerlaeckens


Mai jos, traducerea articolului “Breeding Good Pigeons – part 1” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com/articles/articles-english/Articles%20English%202017/breeding-good-pigeons-part-1-of-2/)Reproducerea porumbeilor buni

Ştim cu toţii că reproducerea porumbeilor buni este o chestie de noroc, în majoritatea cazurilor. Bineînţeles că avem nevoie de păsări bune, în primul rând, dar problema este că şi păsările bune reproduc gunoaie la fel de bine. Chiar mai multe gunoaie decât pui buni.O pereche care reproduce o singură pasăre bună şi niciodată nu mai repetă acest lucru? Nimeni nu va fi surprins de asta. Chiar şi un campion ca Verkerk schimbă cuplurile, iar şi iar, deoarece i s-a întâmplat destul de rar ca o pereche să-i dea mai mult de o singură pasăre bună. De aceea el reproduce 300 de pui pe an, din diferite împerecheri.

Puteţi compara acest lucru cu o loterie. Mai multe lozuri, mai multe şanse de câştig.Doi zburători fantastici care au fost puşi în pereche şi nu au dat nici măcar un pui bun? Nici acest lucru nu este ieşit din comun.Însă acei super reproducătorii, pe care cu toţii ni-i dorim, nu sunt doar o chestiune de noroc. Întradevăr este posibil să dăm o mână de ajutor, norocului.Lumina

Într-un climat ca al nostru, este obligatoriu să aprindeţi lumina atunci când împerecheaţi păsările, în mijlocul iernii, când zilele sunt aşa de scurte.

Vedeţi ce s-a întâmplat cu Hooymans (crescătorul care l-a reprodus pe faimosul „Harry”) în această iarnă. Jan îşi ţine reproducătorii în două crescătorii. Într-una din ele el a aprins lumina cu o săptămână înainte de împerechere, în cealaltă cu două săptămâni înainte. În aceasta din urmă ouăle au fost depuse mult mai înainte şi mult mai regulat.Era o vreme când nu dădeam prea mare importanţă acestui lucru. Fără lumină porumbeii vor depune ouăle mai târziu cu câteva zile. Şi ce-i cu asta? Asta este ceea ce credeam odată, acum ştiu mai bine.

Iarna păsările nu sunt pregătite pentru reproducţie. Nici păsările sălbatice, nici porumbeii. Cu ajutorul luminii le puteţi conferi un plus de formă. Şi o condiţie mai bună nu poate avea decât un efect pozitiv în procesul de reproducţie.

Manipularea luminii şi întunericului este, de asemenea, o armă în mâinile multor campioni. În special crescătorii de pui de găină înţeleg la ce mă refer.De asemenea, important

În urmă cu doi ani, eu şi Boecks practicam co-reproducţia. I-am dat doi masculi pe care i-a împerecheat cu două dintre femelele sale. Rezultatul a fost spectaculos.

Eu am obţinut o pasăre care a fost AS provincial doi ani la rând. El l-a obţinut pe al său „Bas”, un campion multiplu şi loc 3 AS Naţional.

Ceea ce m-a frapat a fost faptul că, înainte să-i duc masculii, el mă tot întreba despre boxele unde aceştia reproduseseră înainte, în crescătoria mea. Colţul din dreapta sus? În boxa din dreapta jos?

Pare banal, însă aceste întrebări sunt tipice pentru un columbofil bun, aşa cum este Boecks. Procesul de reproducţie va fi mult mai liniştit, atunci când păsările primesc o boxă în aceeaşi poziţie ca şi anul trecut.

Zburătorii

Cu mult timp în urmă, noi aveam câteva păsări, crescătorii mici, iar zburătorii erau totodată şi reproducători. Asta se întâmpla în acele vremuri, înainte de a face pedigree şi înainte ca, chinezii să devină interesaţi de păsările noastre.

Astăzi, aproape toţi crescătorii au un compartiment special pentru reproducători. Unii crescători chiar nu scot pui din zburători. De exemplu, crescătorii nemţi. Nu-i vedeam cumpărându-ne păsările noastre, se părea că aceștia erau total diferiți față de chinezi.

Atunci când nemţii ne-au contactat pentru păsări, inevitabil au avut două întrebări:

1.Care este preţul unui pui? (o întrebare normală)

2.Acesta este preţul pentru un pui din zburători sau din reproducători?

Ei se aşteptau la un preţ mai mare pentru puii scoşi din porumbeii reproducători. De ce?De ce?

Vorbind despre reproducători, să fim cinstiţi: Care este povestea majorităţii acestora?

Ei sunt încă în viaţă deoarece au costat o mulţime de bani. Sau pentru că ei provin dintr-o crescătorie bună sau au un pedigree impresionant.

Sau pentru că bunicul, semi fratele sau orice altă rudă au zburat bine.

Şi datorită multor altor „pentru că”, sau scuze mai bune.Compartimentul de reproducţie nu este un loc bun pentru reproducătorii de 3 ani (sau mai bătrâni) care nu au dat niciodată un pui decent.

Eu unul, prin comparaţie cu aceşti nemţi sau cu mulţi alţii, prefer puii dintr-un bun zburător. Un bun zburător a demonstrat că are gene corecte pentru a le transmite descendenţilor săi.

Personal, mi se pare termenul „reproducător” ca fiind extrem de înşelător.Două exemple

În fiecare an încerc câţiva pui de la un bun prieten. Aceştia provin din cei mai buni reproducători ai săi, uneori el include şi unul dintre puii scoşi din zburători. Şi ghiciţi ce? În cazul în care printre ei se află unul destul de bun, acesta provine din zburători!

Ca în 2012. În acel aveam 8 păsări, 7 dintre ei aveau pedigree de-ţi tăiau răsuflarea, cel de-al 8-lea era obţinut din zburători yearlingi. I-am zburat pe toţi 8, puii obţinuţi din reproducători nu m-au satisfăcut, porumbelul obţinut din yearling, 12-941, a fost o senzaţie. Într-un singur an a câştigat:

Locul 2 din 3799p (învins de un porumbel de-al meu)

Locul 2 din 6069p (învins de un porumbel de-al meu)

Locul 2 din 15735p (NPO S National)

Locul 3 din 7795p (NPO S National)

Locul 35 din 5842p

Locul 18 din 4591p (NPO S National)

Cine altcineva mai are un astfel de porumbel cu aşa un record?12-954, un miracol zburător, reprodus din zburători yearlingiAl doilea exemplu: în zilele noastre, cel mai bun zburător pe distanţe lungi este Daniels. Acum câţiva ani, a cumpărat un voucher de la Meijer, un coleg de club. Acest Meijer a avut o pasăre fantastică de viteză. De la Quievrain (doar 120 km), acesta a obţinut primul loc de nenumărate ori.

Când Meijer l-a întrebat ce tip de porumbei doreşte, Daniels i-a spus:

-Din acel super zburător, dacă este posibil.

-Îţi voi face o favoare”, i-a răspuns Meijer. Poţi avea un pui din părinţii săi, deci o soră bună.

-Apreciez gestul, dar doresc un pui din acel zburător.

Descendenţii din acea pasăre l-a făcut renumit şi surpriză, în concursurile pe distanţe lungi.


Willy Daniels şi soţia sa: Numărul Unu în Belgia, în concursurile pe distanţe lungi.
Alte articole Ad Schaerlaeckens, aici:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu