"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffetmarți, 17 noiembrie 2015

"Extra sezon", traducerea articolului "Clearance Time" de Ad Schaerlaeckens

Mai jos, traducerea articolului “Clearance Time” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com)

 “T” este un bun prieten de-al meu. El este destul de maniac după porumbei şi a cumpărat  destul de mulți pui, din porumbei destul de faimoşi, de la crescători destul de renumiți.
Dar, cu toate acestea, el continua să fie un nimeni în sportul columbofil.
Acest lucru nu-l deranjează foarte mult. El nu şi-a dorit niciodată să devină faimos, ci doar să aibe porumbei buni.
Dar astăzi, în timp ce scriu acest articol, la sfârşitul lunii Octombrie 2015, el se confruntă cu o mare dilemă.

Dilema
A văzut cum pe Internet frații şi surorile păsărilor, pe care el le-a cumpărat, sunt vândute cu un preț de 10 ori mai mare decât cel plătit de el.
El poate trăi cu asta, însă nu pricepe. Păsările cumpărate de la acei crescători celebri s-au dovedit, fără nicio urmă de îndoială, a fi gunoaie.
Niciuna dintre ele nu a reprodus un porumbel capabil să câştige un premiu. Acestea sunt chiar mai proaste decât păsările pe care le-a avut înainte.
Îmi poți explica?”, m-a întrebat el.

Da, pot…
I-am explicat că vremurile se schimbă.
Mai demult, înainte de a avea un calculator şi un software care să realizeze pedigree, crescătorilor nu le prea păsa de pedigree, deoarece, ştiau prea bine că şi păsările campioane reproduc gunoaie. Iar aceste gunoaie erau eliminate, indiferent de originea lor.

Dar, aşa cum am zis, vremurile se schimbă…
În anii ’60 am început să facem pedigree. Mai târziu ne-am luat PC-uri. Apoi, a apărut Internetul şi crescătorii străini au devenit interesați de păsările noastre.
Nimic greşit până aici, dacă străinii ar fi avut şi altceva la îndemână, în afară de pedigree, pentru a clasifica păsările.
Şi, greşeala fatală a fost ca ei să creadă că păsările bune reproduc doar păsări bune. Ei au crezut că o pasăre este bună, deoarece are un frate bun sau o soră bună.
Pe scurt: Străinii au o părere prea bună despre pedigree.
Doamne ajută că nu e totul atât de simplu!

Extra sezon
Se înțelege că atât crescătorii belgieni, cât şi cei olandezi au devenit conştienți de ceea ce era în mintea străinilor.
Şi ce au făcut, cei mai mulți dintre ei?
În această perioadă a anului aceşti crescători nu-şi mai elimină porumbeii proşti, ci îi pun la vânzare pe Internet.
Mulțumesc lui Dumnezeu că prietenul meu “T” este, prin natura lui, un tip optimist.
Desenele animate, preferate de el, sunt “Trei păsări mici” de Gilberto Gil, cu Bob Marley.

Prin urmare, lui nu-i pare rău de banii aruncați pe fereastră, dar îi pare rău de toți acei cumpărători străini, care vor avea o mare deziluzie, cât de curând.Alte articole Ad Schaerlaeckens, aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu