"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



vineri, 5 iunie 2015

"Lucruri utile pentru orice columbofil - partea a treia", traducerea articolului "Good to know - part three", de Ad Schaerlaeckens

Mai jos, traducerea articolului “Good to know (part 3)” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com)

Obscurizarea
Majoritatea crescătorilor folosesc obscurizarea de la ora 6.00 pm la ora 9.00 am, însă, deoarece, nu toți suntem acasă la aceste ore, se pune întrebarea dacă nu există şi o altă metodă.
Există! Porumbeii trebuie obscurizați cel puțin 10 ore pe zi, dar nu contează foarte mult perioada exactă din zi, când întunecăm adăpostul.
Puteți să începeți ziua la 6.00 dimineața sau la ora prânzului. Dacă începeți la 6.00 dimineața, trebuie să obscurizați până la 4 după-amiaza, cel puțin.
Cât de întuneric trebuie să fie?
Unii spun că porumbeii trebuie să fie capabili să găsească adăpătoarea, dar eu nu îndrăznesc să-mi asum acest risc. Am cunoscut prea mulți crescători, care au pierdut un sezon întreg, deoarece nu şi-au obscurizat crescătoriile corespunzător.
Eu fac întuneric cât mai mult posibil şi nu vreau să aud niciun zgomot din crescătorie, semn că porumbeii s-ar mişca în vreun fel.
Cât de mult folosim obscurizarea? În funcție de planul de zbor.
Dacă concurați până la mijlocul lunii August, va trebui să întrerupeți obscurizarea la sfârşitul lunii Mai. Dacă concurați o lună mai mult, atunci întrerupeți obscurizarea cu o lună mai târziu.
Începeți obscurizarea puilor de iarnă de la jumătatea lunii Martie şi imediat după înțărcare în cazul puilor din celelalte serii.
Unii crescători, care concurează până-n Septembrie, obscurizează crescătoria aproape toată ziua. În jurul orei 6.00 seara se face lumină şi o lumină suplimentară este folosită până pe la 10.30 seara. Unii merg chiar mai departe şi țin lumina până la ora 5.00 dimineața.
Aceasta din urmă este un pic complicat, din cauza problemelor ce pot apărea cu năpârlirea mai târziu, în an.
Dacă vremea este înnorată, cel mai bine este să folosiți lumina artificială în timpul zilei, deoarece, vremea înnorată va scoate porumbeii din formă.
Prin manipularea luminii şi întunericului puteți influența enorm de mult forma şi năpârlirea păsărilor, lucruri pe care unii le cunosc de multă vreme.
Dacă nu folosiți metoda obscurizării, atunci va trebui să fiți atenți la lumina artificială care pătrunde în crescătorie, de exemplu, de la iluminatul stradal.

Capete umflate
„Capetele umflate” nu reprezintă o boală, ci un simptom. Este un indiciu al lipsei totale de forme şi poate avea mai multe cauze.
Crescătoriile bune previn o mulțime de probleme.
Şi, dacă sunt întradevăr probleme, cel mai bun lucru pe care-l puteți face este să vă adresați unui medic veterinar. Acesta poate diagnostica cel mai bine boala, oferindu-vă cel mai bun medicament.
În cazul în care consultarea unui medic veterinar nu este posibilă, puteți trata porumbeii cu Doxiciclină şi Lincospectine, timp de o săptămână.
În ceea ce priveşte „Spartix”, (medicament împotriva tricomonozei) puteți auzi mulți crescători plângându-se că nu este bun de nimic. De obicei, vina este a crescătorului, care nu îndepărtează adăpătoarea, iar porumbeii se contaminează din nou, reciproc.

Disciplina
Porumbeii trebuie să fie disciplinați, lucru cu care, nu toată lumea e de acord, evident.
Odată, un crescător mi-a cerut să mă duc la el şi să mă uit la noua sa crescătorie, şi, trebuie să spun, aceasta era fantastică, iar omul era foate mulțumit de ea.
Am avut îndoielile mele în legătură cu crescătoria, dar am tăcut.
Omul cheltuise o grămadă de bani, era la fel de mândru ca o fată de 13 ani cu primul ei sutien şi nu am vrut să-i stric ziua.
Din moment ce eram acolo, el a dorit să-mi dea în mână câțiva pui de abia înțărcați, pentru a verifica dacă sunt sănătoşi.
Acest lucru este complet inutil. Pentru a vedea dacă un porumbel este sănătos nu trebuie să-l ții în mâini, o singură privire în interiorul crescătoriei este de ajuns, iar acei porumbei erau sănătoşi.
Dar era o perioadă secetoasă şi multe crescătorii sunt bune pe o astfel de vreme. Important este să aveți o crescătorie bună pe o perioadă cât mai mare de timp din an.
Ceea ce m-a frapat, când am deschis uşa, a fost să văd un număr de porumbei, zburând vijelios afară, porumbei care nu au mai putut fi băgați înăuntru, indiferent de insistențele crescătorului.
„Dacă ar trebui să cresc porumbeii în aşa fel, m-aş lăsa repede”, am gândit eu.
Bineînțeles, a fost doar vina lui de a avea astfel de porumbei fricoşi.
Fără să ştie, el făcea o mulțime de lucruri, într-un mod complet greşit. Sunt multe (mici) chestii care fac din cineva un „crescător”, sau din cauza cărora cineva nu va deveni niciodată un crescător.
De exemplu, ceva simplu cum este curățenia. Omul în cauză, întotdeauna elibera porumbeii în timp ce le făcea curățenie, pentru a nu-i speria.
Puteți elibera porumbeii când le faceți curat, dar nu din cauză că se sperie. Orice crescător bun cunoaşte că se poate şi aşa, dar şi invers.
Dacă lăsați porumbeii în crescătorie în timpul curățeniei, ei vor deveni mult mai uşor de gestionat, şi uneori, vor fi atât de blânzi, încât îți vor sta în cale.
Pentru a obține performanța este foarte importantă atracția porumbelului față de cuib, de aceea, mulți campioni hrănesc individual în boxă porumbeii, tocmai pentru a creşte atracția față de cuib şi a-i motiva.
Eu hrănesc văduvii în afara sezonului în hrănitoare comune, dar în timpul sezonului folosesc hrănitoare individuale. Este cu atât mai bine, dacă le puteți oferi şi apa, tot individual.
Puteți, apoi, observa, care porumbei nu sunt în formă (cei care beau prea multă apă), iar riscul unei contaminări reciproce, de exemplu cu tricomonoză, scade rapid.
Dar asta înseamnă prea multă muncă pentru mine.
Este un lucru cunoscut faptul că, în crescătoriile mari, puteți obține mult mai uşor porumbei fricoşi. Un coridor poate fi o soluție, având avantajul că văduvii nu se vor lăsa aşa de repede pe podea. Nu-mi place să-mi văd porumbeii stând pe podea.
În ceea ce priveşte îmblânzirea, mulți crescători cu rezultate de top îşi înțarcă puii foarte devreme. Albert Marcelis a fost unul dintre aceşti crescători, această metodă având doar avantaje:
Ei vor deveni independenți şi de sine stătători, mai devreme, va creşte ataşamentul față de crescător, puteți observa imediat puii slabi şi... puteți scăpa de părinții acestora.
Femelele bătrâne se uzează mai tare, hrânind puii, decât prin depunerea de ouă.

Evident, de asemenea
De preferat ar fi să purtați aceleaşi haine, când stați printre porumbei. De asemenea, purtați şapcă.
Destui de puțini oameni sunt alergici la praful porumbeilor. Acum, nu vreau să sperii pe nimeni, unii crescători au trăit până la 90 de ani, petrecându-şi trei sferturi din viață în crescătoria porumbeilor, însă, sunt şi oameni care nu tolerează praful, iar aceştia aproape sigur au auzit de la medic, cât de important este să poarte o şapcă, când vin în contact cu porumbeii.
Particulele minuscule de praf întră în păr, iar asta nu este rău doar pentru voi, dar şi pentru familia voastră.
Şi pentru că nu vă văd spălându-vă pe cap de câte ori veniți în contact cu porumbeii, purtatul unei şepci începe să capete sens.
Nu purtați haine cu dungi, atunci când porumbeii revin din concurs. Păsările se pot speria şi nu vă doriți acest lucru.
Dacă petreceți mult timp în crescătorie, nu contează dacă vă schimbați des hainele.
Este bine să aveți buzunare în care să puneți un pic de grit, căteva alune sau semințe mici, aşa încât, de fiecare dată când vă aflați printre porumbei, să-i puteți trata cu ceva.
Este surprinzător cât de repede se obişnuiesc şi acest lucru va creşte ataşamentul față de crescător şi crescătorie.
De altfel, zdrăngănitul din cana cu mâncare are acelaşi efect.
Uneori auziți de porumbei cărora nu le plac alunele. Prostii! Toți porumbeii iubesc alunele, unii nu le mănâncă pentru că nu ştiu ce sunt.
Îi aştept cu alune pe trapă la întoarcerea din concurs. Ei învață asta foarte repede şi vor dori să aterizeze mai repede. Nu mai vorbesc de efectul adăugat de faptul că şi ceilalți porumbei aterizează mai repede, deoarece „porumbeii atrag porumbei”.
În această privință trebuie menționat faptul că, noi în Olanda, avem trapele electronice în afara crescătoriei.

Trei luni
Unii crescători îşi eliberează puii atunci când au 10 săptămâni şi, rareori, pierd vreunul.
Sunt alții care trimit porumbei de această vârstă la columbodroame, în alte țări, iar aceştia nu numai că nu se pierd, dar de multe ori domină şi concursurile.
Aceste 10 săptămâni sunt în contrast puternic cu ceea ce fac unii crescători din Taiwan. Credeți sau nu, aceştia încep antrenamentele puilor la vârsta de 10 săptămâni.
În Olanda şi Belgia sunt, de asemenea, oameni care-şi antrenează foarte devreme puii, în Aprilie, împreună cu maturii.
Nu am nimic împotriva acestei metode, dar puii trebuie să aibe cel puțin trei luni, de la această vârstă puteți începe antrenamentele, însă eu v-aş sfătui să mai aşteptați o lună.
Este mai bine să nu vă antrenați puii pe cer foarte senin, acest fapt este binecunoscut. Atunci când au ceva mai multă experiență în puteți elibera chiar între reprizele de ploaie torențială.

Puii pierduți
I se poate întâmpla oricărui crescător, ca unii pui, care doar ce au ieşit afară, să lipsească seara.
Stăm în grădină cu o față lungă, gândindu-ne că, orice pasăre care traversează cerul, este puiul nostru pierdut.
Ştiți ce poate creşte şansa de a obține puiul înapoi acasă?
Să lăsați porumbei maturi afară şi să-i înălțați de câteva ori, astfel încât, puii care stau pe acoperişurile din vecinătatea casei, îi vor vedea zburând. Sunt şanse mari să li se alăture.
Altceva ce puteți face este să lăsați porumbeii maturi, pe care vă permiteți să-i pierdeți, afară pe timpul nopții. Posibil, ca dimineața, să aveți înapoi acasă puii pierduți.
Sau puteți introduce un cuplu matur în compartimentul puilor.
Dacă aveți o volieră în fața crescătoriei vă micşorați riscurile pierderi puilor.
În cazul în care primăvara vine cu o mulțime de zile ploioase, mulți îşi vor ține porumbeii închişi, iar aceştia nu vor vedea prea mult din mediul înconjurător. Dacă aveți o volieră, atunci ei pot explora zona înconjurătoare, chiar şi pe vreme rea. Aceasta le va consolida capacitatea de orientare.
O volieră este, de asemenea, folositoare, acum, când păsările de pradă sunt din ce în ce mai mult o problemă în multe zone.

Porumbeii momeală
Deoarece porumbeii se atrag unii pe ceilalți, puteți face uz de porumbeii momeală la întoarcerea zburătorilor din concurs.
Eu obişnuiesc să folosesc porumbeii bătrâni care au dificultăți în a zbura, doar pentru acest scop.
Unii crescători folosesc pe post de momeală porumbei fără valoare, prin tăierea câtorva remige sau legarea acestora. Ambele metode nu sunt foarte prietenoase pentru porumbei şi nu arată prea bine.
Am câțiva porumbei mici de ornament care preferă să stea în interiorul crescătoriei.
Cu vânt din fată sau fără niciun fel de vânt, nu am nevoie de aceste momeli, atunci porumbei mei intră repede înăuntru. Dar cu un vânt din spate, atunci când ei zboară la o altitudine foarte mare, am face bine să utilizăm astfel de păsări.
Aceste mini păsări mi-au dat mai multe clasări şi chiar câteva victorii.
Atunci când aştept porumbeii să se întoarcă acasă, îi am pregătiți în coş, iar când un porumbel apare foarte sus pe cer, eliberez o astfel de momeală.
Nu vă vine să credeți ce efect poate să aibe acesta asupra porumbeilor.

Îşi închid aripile, plonjând cu forță şi intrând în crescătorie chiar în spatele păsării momeală!



Alte articole Ad Schaerlaeckens, aici:

Articole ale altor columbofili celebri, aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu