"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



marți, 23 decembrie 2014

Despre columbodrom

Anul care vine va fi şi ultimul an în care voi concura porumbeii maturi în campionat. La luarea deciziei au coroborat mai multe cauze, însă motivul principal este lipsa timpului.
Voi continua totuşi să concurez pe columbodroame. Consider că acestea sunt viitorul columbofiliei moderne, o columbofilie unde toți porumbeii au şansa de a concura în aceleaşi condiții: antrenament, crescătorie, hrană, etc.
O columbofilie unde crescătorul nu rămâne prins în capcana timpului pierdut la îmbarcări şi desigilări, din cauza proastei organizări, sau a timpului pierdut la etapele de fond maraton, atunci când ceasurile electronice nu mai sunt de ajuns şi este nevoie de SMS-uri sau alte minuni.
Mi-au plăcut întotdeauna, după cum ați citit şi în alte articole pe acest blog, porumbeii de fond-maraton. Deoarece, acolo, la distanțe mari şi foarte mari, nu prea mai contează leacurile, drogurile şi suplimentele oferite după rețete care mai de care mai secrete. Acolo contează în principal calitatea porumbelului.
Însă se pare că pentru columbodrom este nevoie de alt tip de porumbel.
Pe de o parte trebuie să avem porumbei care să se maturizeze foarte rapid, caracteristică specifică păsărilor de viteză.
Pe de altă parte avem nevoie de porumbei capabili să-şi mențină o sănătate naturală fără a depinde de tratamentele, aşa zise preventive, porumbei cu o rezistență şi o imunitate mare. Iar acest tip de porumbel îl putem găsi doar printre cei de fond-maraton. De ce? Pentru că un porumbel cu o rezistență mediocră şi o sănătate precară poate face față unei etape de viteză, însă niciodată uneia de fond.
Ce e de făcut? Combinăm păsările de viteză cu cele de maraton în speranța că vom obține pasărea perfectă? Nu cred că acesta este răspunsul. Ar fi păcat să anulăm munca înaintaşilor noştri de a forma, prin selecții multiple, porumbei care să fie capabili să-şi găsească casa de la distanțe mari şi foarte mari.
Unii spun că porumbeii all-round, de general, se pretează cel mai bine pe columbodroame, alții spun că cel mai bine este să trimiți păsări din ambele categorii – viteză şi rezistență – pentru că nu se ştie cum va fi vremea în finală, şi s-ar putea ca timpul petrecut în zbor să fie mult prea mare pentru păsările de viteză. Cei mai mulți spun că trebuie să studiezi ruta şi condițiile de zbor pentru a stabili tipul porumbeilor potriviți pentru fiecare columbodrom în parte.
Adevărul trebuie să fie, ca întotdeauna, undeva la mijloc.
Totuşi, cu porumbeii mei actuali, de fond, nu puteam spera la mare lucru pe columbodrom, de exemplu anul acesta am trimis doi porumbei la Orizont şi ambii au ajuns în finală, însă doar în finală, unde distanța s-a mărit, au sosit în primii 25-30%.
Am început să studiez, am citit zeci de pedigree ale porumbeilor învingători pe columbodroame. Un procent de 50-60% din învingători se pare că sunt porumbei de viteză-demifond, însă şi cu ceva sânge de fond, nu foarte mult, maxim 25%, cât să confere acea rezistență superioară de care spuneam mai sus. Ca o concluzie, părerea mea este că atu-urile principale sunt rezistența şi calitatea.
Am realizat în această toamnă nişte antrenamente individuale destul de dure cu zburătorii mei, cu scopul de a identifica cei mai rezistenți porumbei.
Am rămas surprins când de la un astfel de antrenament, poate cel mai dur, în prima zi s-au întors acasă 2 fii şi 3 nepoți din acelaşi mascul. Iar în dimineața următoare primii au sosit încă un fiu şi un strănepot din acelaşi mascul. Şi asta dintr-un numeric de peste 20 de porumbei angajați.
În această toamnă mi-am refăcut lotul de reproducție în proporție de 90%. Am achiziționat porumbei în special de la columbodroame, dar şi de la alți crescători de renume.
Am rămas uimit de marea ofertă de porumbei expuşi la vânzare pe Internet. Probabil o să scriu în curând şi un articol legat de licitațiile de porumbei.

Dar până atunci va doresc tuturor un Crăciun Fericit alături de cei dragi!

In link-urile de mai jos gasiti prezentarea porumbeilor de matca 2015:
„215 Lowieke”
„210 Van Dycka”
„201 Bluey”
„Fredda 549”
„220 Voltage”
„Bruaene 91”
„Bruaene 97”
„217 Lehliu”
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/2015/01/217-lehliu-matca-2015.html
„204 Mickey”

4 comentarii:

  1. Despre ce mascul este vorba? Care e tatal si bunicul celor sositi in prima zi? Ce linie e?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Masculul este "Little Blue" de la dl. Marian Mohora, iar nepotii sunt toti din fiul sau "Mickey", descendenti obtinuti cu mai multe femele.
      Am mai spus si cu alte ocazii, porumbeii au o vitalitate exceptionala. Linia porumbeilor: Radu Nicolae 2, conform pedigree, Mickey are si sange Koopman.

      Ștergere
    2. Acesti 2 masculi reprezinta cei 10% porumbei maturi ramasi in compartimentul de matca.

      Ștergere
  2. Eram aproape sigur ca e vorba despre Little Blue !! Si eu am porumbei de la Dl Marian...am avut si frate cu Little Blue, intradevar sunt porumbei rezistenti . Succes in tot ce faceti !

    RăspundețiȘtergere