"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



miercuri, 26 noiembrie 2014

"Selectarea reproducatorilor", traducerea articolului "Breeding Tips" de Thomas Smit

Mai jos, traducerea articolului “Breeding Tips” de Thomas Smit (sursa: http://www.farmersweekly.co.za/article.aspx?id=33216&h=Breeding-tips)


Când vine vorba de a reproduce porumbei de calitate, mama natură poate fi zgârcită, însă există întotdeuana modalități de a înlesni acest lucru, spune Thomas Smit.
Mulți zburători de top, deseori, nu reuşesc să-şi depăşească “abilitățile” lor ca pui. Uneori “linia câştigătoare” lipseşte în prima generație de urmaşi, pentru a apărea brusc în a treia generație. Apoi, iarăşi, de multe ori veți reproduce porumbei mediocri din campionii voştri şi cei mai buni reproducători.

Unele linii sau familii de porumbei se încrucişează mai bine cu altele, dar asta nu înseamnă că se pot obține mereu descendenți de calitate.
Asta deoarece genele care definesc calitatea nu se moştenesc uşor de la o generație la alta. Mai mult, se pare că acestea sunt înlocuite destul de uşor de genele inferioare. De exemplu, puii reproduşi dintr-o pereche as, cumpărată cu 550.000R de la Sun City Million Dollar Pigeon Race de un crescător din Cape Town, nu a reuşit să obțină aceleaşi rezultate ca şi părinții.

Nu puteți cumpăra succesul  - aveți nevoie de experiență, răbdare şi dorința de a experimenta. Puteți conduce fondul genetic în direcția dorită, dar nu o puteți manipula aşa cum manipulează un păpuşar o marionetă.

Conservarea calității
Este bine ca pedigree-ul să conțină cât mai mulți buni reproducători posibil. Aceşti porumbei pot fi foarte scumpi, întradevăr, dar aşa cum se spune: “Veți obține exact ce plătiți”.
De asemenea, pedigree-le porumbeilor utilizați la matcă trebuie să aibe în spate multe generații de porumbei buni reproducători şi buni zburători în competiții puternice, în condiții similare cu cele în care intenționați să vă zburați produşii obținuți din aceşti porumbei.
În momentul în care, în sfârşit, dețineți proprii porumbei de o calitate suficient de bună, următoarea provocare este de a vă păstra această calitate. Cu atât mai bine dacă reuşiți să vă îmbunătățiți această calitate.

Trăsături cheie
Sunt cinci trăsături importante, referitor la păsările de matcă, pe care trebuie să le luați în considerare:
1.       Sănătate foarte bună: porumbei de zbor trebuie să aibe un sistem imunitar puternic şi să fie păstrați în condiții de igienă. Tratamentele preventive de rutină, utilizate pentru a menține porumbeii sănătoşi, nu ar trebui aplicate porumbeilor de matcă.
2.       Orientare foarte bună: clar aceasta este crucială pentru porumbeii voiajori.
Nu vă lăsați, totuşi, păcăliți! Cu cât este mai mare stolul de porumbei într-un concurs, cu atât este mai uşor pentru un porumbel cu o orientare slabă să se țină de stol, apoi, în apropierea casei, atunci când începe să recunoască împrejurimile, să-şi mărească ritmul. Aceşti porumbei pot obține locuri fruntaşe, însă în realitate ei sunt stolari, fără nicio valoare de reproducție. Problemele lor devin evidente odată cu creşterea distanței de zbor, atunci când stolurile se rup mai devreme. Căutați porumbei care vin bine în concursurile pe distanțe lungi, în condiții neprielnice.
3.       Spiritul de luptă: Un amestec de viteză şi rezistență. Din păcate, natura pare să ofere fie viteză, fie rezistență. Una dintre cele mai mari provocări este de a găsi porumbei care să aibe în egală măsură cele două trăsături: viteză şi rezistență.
4.       Dorința de a câştiga: Multiplii câştigători au în sânge dorința de a câştiga, în comparație cu cei care pur şi simplu zboară spre casă într-un timp rezonabil, atunci când ar putea-o face mai bine.
5.       Rata mare de succes: Când există un fond genetic bogat, pasărea se va târî atunci când nu va mai putea merge. O rată ridicată de succes în competiții puternice este de referință pentru selectarea reproducătorilor.

O scurtătură
Odată ce există dovezi a unei calități peste medie a propriilor porumbei, reproducerea se limitează la protejarea fondului genetic deja deținut. Aşadar, nu riscați să introduceți gene străine, care pot dilua fondul genetic şi micşora calitatea. Testați noile achiziții separat! Doar după ce descoperiți că acestea au cel puțin aceeaşi valoare ca  a propriei familii de campioni, utilizați-le pentru consolidarea fondului genetic.

Un sfat rapid, la final

Împerecheați un super zburător cu un super reproducător pentru a beneficia de transmiterea ereditară dovedită a super reproducătorului. Acest lucru s-ar putea să nu funcționeze mereu, dar atunci când funcționează, aceasta este cea mai bună scurtătură.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu