An de an ne punem sperantele in pui. Acestia reprezinta viitorul crescatoriilor noastre.
Doar ca puii, pentru a putea fi zburati in conditii optime in toamna sau anul urmator ca yearlingi, vor trebui scosi intr-un timp foarte scurt - doua, trei luni pe an.
Destul de putin, mai ales cand uneori dorim sa scoatem cati mai multi pui din porumbeii de baza ai crescatoriei. Sau din cei mai buni zburatori ai nostri. Sau din noile achizitii, atunci cand acestea se aduc in crescatorie dupa perioada de reproductie normala, si vrem sa obtinem cat mai repede descendenti.
Si uite asa apar puii tardivi. Cel mai mare dezavantaj al acestor pui tardivi este faptul ca nu pot fi antrenati suficient toamna, iar musculatura lor nu se poate dezvolta la fel de bine ca la puii scosi primavara. Apoi, riscul de a-i pierde inca de la primul zbor este foarte mare, mai ales in crescatoriile unde nu exista suficiente compartimente pentru a separa seriile de pui. Astfel, puii tardivi sunt dusi departe de stolul de pui mai mari, iar daca au "norocul" de a fi si o pasare de prada implicata, atunci mai mult ca sigur nu vor mai gasi drumul inapoi spre casa.
Multi crescatori scot acesti tardivi exclusiv pentru reproductie. Desi stim cu totii ca din 100 de pui doar maxim 5 sunt foarte buni, vreo 10 buni, iar restul mediocrii sau slabi. De ce ar fi mai buni tardivii? Doar pentru ca sunt scosi din porumbei foarte buni? Nu prea cred.
Eu unul prefer sa testez acesti pui tardivi inainte de a ma decide in privinta lor. Metoda mea este una mai dura decat de obicei. Pentru ca am realizat ca doar tardivii foarte buni vor putea face fata atacului uliului de peste iarna. Asadar, atunci cand puii zboara deja de cel putin o luna pe langa crescatorie, dupa un prim antrenament de la cativa kilometri, arunc tardivii direct la 40-50 km. Pierderile sunt destul de mari. Maxim 20-30% reusesc sa ajunga acasa.
Parerea mea este ca trebuie puse in balanta multe lucruri inainte de a scoate pui tardivi, insa eu niciodata nu as opta pentru introducerea acestor pui direct in matca, fara sa fie supusi unui test. O sa spuneti ca multe se pot intampla in timpul acestor antrenamente, puii fiind destul de mici se pot speria usor, mai ales ca ne aflam in anotimupul in care atacurile pasarilor de prada se intensifica, insa unii, cei mai buni as spune eu, ajung acasa. Cei care au dorinta si inteligenta si puterea de a reusi.
Doar dintre acestia voi alege pe cei care merita sa faca parte din compartimentul reproducatorilor. De exemplu, weekendul trecut, vazand vremea buna de afara, am lansat 5 pui tardivi direct de la 50km. 2 dintre ei au ajuns acasa.
Bafta tuturor!
Multe
alte articole columbofile despre cercetare, genetică, tratamente, etc găsiți
aici:
Anul acesta am reprodus in seria a2-a 50de pui.Cum pierderile din prima serie nu au fost mari ,am dus seria a2-a un prim zbor la 40 km din 47 sosind 32, la 80km, din cei 32 sosind 27,iar cei 27ramasi i-am inscris la IANCA2 sosind acasa 24.Am considerat ca toti pui merita o sansa.Doresc daca se poate,sa tinem legatura.
RăspundețiȘtergereAm tardiv iesit la 01 septembrie 2012 care a zburat toate etapele fcpr in 2013.
RăspundețiȘtergereAm numai tardivi on cotet. Am primit cadou de la niste amici buni. Vreau sa reproduc din ei, sa vexem ce poate.
RăspundețiȘtergere