"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



miercuri, 12 martie 2014

Ordinea tratamentelor - Sfaturi si istorisiri columbofile desprinse din experienta maestrului Carmazan


Mai jos găsiţi ideile principale desprinse din interviul dlui. Ioan Cărmăzan din data de 19 Ianuarie 2014, realizat de site-ul Romanian Racing Pigeons (sursa http://www.rrp.ro/).
Maestrul Cărmăzan vorbeşte despre ordinea tratamentelor efectuate primăvara, înainte de vaccinul de paramixoviroză, oferind, de asemenea, şi multe alte sfaturi deosebit de folositoare.

“În ultima vreme am primit enorm de multe telefoane de la oameni care mă întrebau cum e cu tratamentele, care e ordine tratamentelor, ce poate să facă, cum poate să facă? Și aş vrea să încercăm să le răspundem pentru că la ora aceasta sunt preocupaţi de această problemă.
Primul tratament care trebuie făcut e cel contra viermilor. Atenţie, tratamentul de viermi este o poveste care durează o zi. Deci, dacă cineva vă dă ceva de viermi care durează 5 zile, vă păcăleşte. Se reia peste 2 săptămâni, dacă e cazul.
După aceea, în momentul în care aţi împerecheat porumbeii trebuie să aveţi grijă să faceţi tratamentul de salmonelă, pentru că în acea perioadă masculul bate femela la cuib, aceasta nu mănâncă, oul se formează, deci există o lipsă de calciu şi toate acestea duc repede la îmbolnăvirea de salmonelă. Deci, în perioada aceea e bine să faceţi 3-5 zile, dar nu imediat ce începe goana, ci după ce le-aţi dat drumul din cuib şi au început să se cuibărească.
După ce porumbeii au ouat, faceţi tratamentul de tricomonoză şi deabia după aceea, când se încălzeşte să vă gândiţi la vaccinul de paramixoviroză. Atenţie, vaccinul de paramixoviroză trebuie făcut întotdeauna cu un tratament de tricomonoză înainte.
Apoi, la primele 5 concursuri, faceţi în zilele de duminică, luni şi marţi tratamente de tricomonoză, salmoneloză. Primele concursuri sunt cele mai periculoase pentru că atunci se adună foarte mulţi porumbei, cu foarte multe boli.”

Referitor la perioadele de recuperare-pregătire, dl. Cărmăzan are următoarea părere:
“Există două etape de fiecare dată: duminică-luni-marţi şi miercuri-joi-vineri. Primele trei zile sunt de recuperare-curăţire şi celelalte trei sunt de încărcare.
Deci, e bine ca în primele 3 zile să administraţi tratamentul, să daţi mâncare mai lejeră, ca ei să elimine toxinele şi, desigur, vă sfătuiesc să daţi electrolit, o zi, două. Clar, fără electrolit nu faceţi nimic!
Apoi începe încărcarea care înseamnă vitamine, mâncare mai multă, mâncare mică mai multă.”

Referitor la Blitzform:
“Blitz-ul e iod. Deci, eu vă sfătuiesc ca o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni, să puneţi în apă, miercurea, 3-5 picături de tinctură de iod, pur şi simplu. Am învăţat acest lucru de la Marin Foişoreanu pe vremea când acesta era unul dintre cei mai buni columbofili din Bucureşti. Tot de la Marin am învăţat că trebuie să dau nişte glucoză, nişte drojdie. Rupea pachetul de drojdie, îl amesteca cu glucoză, în faţa mea, mai punea şi nişte mei şi cânepă ca să mânânce porumbeii.
Deci, într-un fel sau altul, columbofilia spusă aşa de mine pare simplă. Problema este că ea trebuie să se repete, să fie exactă, iar cine nu are aceasta mentalitate de om, care trebuie să facă exact acelaşi lucru, nu o să poată să facă niciodată rezultate.”

Ce facem după ultima etapă din sezon? E timpul să ne relaxăm sau dimpotrivă? Iată ce spune maestrul Cărmăzan:
“Pregătirea porumbeilor începe când se termină ultima etapă, pentru că de felul în care îţi năpârlesc porumbeii depinde ce joci. Nu poţi să joci nimic cu porumbei năpârliţi prost, cu pene proaste şi aşa mai departe. Iar acum, iarna, e esenţial sa-i hrăneşti bine. Mulţi spun: se îngraşa.
Ei, şi? Care-i problema?”
Apoi, oferă exemplul unui porumbel care se îngrăşase foarte tare, încât deabia mai putea zbura, cu doar trei zile înainte de concurs:
“Peste 3 zile venea angajarea de la Chelm, dar în alea 3 zile nu a putut să slăbească foarte mult. Porumbelul a venit cu o jumătate de oră avans faţă de tot Bucureştiul.”

Şi o ultimă concluzie:
Orice miracol poate să îmbunătăţească calitatea porumbelului de la foarte bine la foarte-foarte bine. Sau de la bine la foarte bine. De la prost la foarte bine, niciodată, puteţi să le daţi şi miracolul lumii. Deci, într-un fel sau altul când cineva vă spune: vă dau eu nu ştiu ce, prima dată ar fi bine să aveţi porumbei şi după aceea să vă gândiţi să le daţi ceva pentru a veni mai bine.”

Alte sfaturi de la marii campioni aici:
I – Sfaturi, trucuri, practici... de la marii crescători
II – Sfaturi, trucuri, practici... de la marii crescători

Sfaturi de la maestrul Cărmăzan, sursa (sursa: http://www.rrp.ro/
1. Tratamente de primavara

Comentarii pe marginea "Sfaturilor lui Dusarduyn"
1. Tineti totul simplu. Credeti doar in pasari bune si uitati restul. In sportul columbofil nu exista...
2. Nu incercati sa fugiti inainte de a invata sa mergeti. Greseala multor incepatori este...
3. Uitati totul despre nume si linii. Exista doar doua linii: porumbei buni si...
4. Fiti duri in selectie tot anul. Nu tineti pasari slabe doar pentru ca...
5. Regularitatea este importanta. Vaduvii nu agreeaza...
6. Daca zbori fond, da-i voie porumbelului sa se maturizeze 2 ani. Multi porumbei cu sange de fondist adevarat ating...
7. Niciodata sa nu angajezi un “porumbel de o zi” la un concurs de doua zile. Porumbeii care au zburat la concursuri de doua zile n-o sa mai fie niciodata ...
8. Daca vrei sa fii un bun zburator fara medicamente sau fara ajutorul unui veterinar…
9. Imperecheaza pe cel mai bun cu cel mai bun si uita de restul.
10. Voliera este foarte importanta pentru conditia pasarilor. O voliera nu este buna deoarece este...
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/03/viii-comentarii-pe-marginea-sfaturilor.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu