"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



miercuri, 26 martie 2014

"Greseli" traducerea articolului "Wrong" de Ad Schaerlaeckens


Mai jos, traducerea articolului “Wrong” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com)


Greşeli
Uneori, oamenii spun: “cei care fac cele mai puţine greşeli sunt aceia care ies învingători”, iar eu cred că este ceva adevăr în spusele lor. La urma urmei, cu toţii facem greşeli.
Aşadar, documentaţi-vă, ascultaţi ce spun alţii şi fiţi deschişi la toate lucrurile noi. Nu este o coincidenţă faptul că aproape toţi marii campioni din Belgia şi Olanda sunt abonaţi la revista columbofilă “De Duif”, în care public şi eu articolul meu săptămânal.

Antrenamentul
Păsările unui prieten nu arătau prea bine, lucru pe care trebuie să-l fi observat şi el, de vreme ce, cu o zi înainte, vizitase un medic veterinar.
Nu fusese nimic în neregulă.
“Nimic în neregulă” înseamnă că păsările nu erau bolnave, însă faptul că acestea “nu erau bolnave” nu înseamnă că ele se aflau într-o formă bună.
Apoi, am descoperit motivul pentru care păsările sale arătau aşa de rău. Tipul îşi antrena păsările zilnic, şi de fiecare dată, la sosire, le arăta femelele.
Şi asta nu a fost totul. În timpul vizitei mele, porumbeii zburau în jurul crescătoriei. Era seara târziu, ploua şi sufla un vânt rece. Nu vântul era problema, ci ploaia. Porumbeii uzi au nevoie de mişcare pentru a se usca. Noaptea ei nu se pot mişca, deci ei vor rămâne uzi, ceea ce îi scoate rapid din formă.
Deci, ce a greşit prietenul meu?
A eliberat zburătorii în fiecare seară, indiferent de vreme, ceea ce nu este, nici pe departe, un lucru bun. Mai mult de atât, păsările cu experienţă nu au nevoie să fie antrenate, de la distanţă, aşa de des. De trei sau de patru ori este suficient.

Puii
Acum, în timp ce scriu acest articol, puii mei au 8 săptămâni şi încă nu zboară nici un metru. Trebuie să recunosc că am pus laolaltă prima şi a doua serie de pui, ceea ce este departe de situaţia ideală. Dar faptul că puii nu zboară la 8 săptămâni este oare o problemă?
Unii oameni CRED că este o problemă. Şi se întreabă dacă nu cumva ar trebui să le administreze medicamente sau să folosească steagul sau mingea?
Nici una, nici alta. Deoarece ei îşi fac griji degeaba.
Îmi aduc aminte de Serge van Elsacker. Păsările sale nu se antrenau nici când aveau 3 luni. El nu îşi făcea griji şi mai târziu s-a dovedit că a avut dreptate. Aceleaşi păsări, care păreau a fi prea leneşe pentru a zbura de pe acoperişul crescătoriei, au evoluat foarte bine în acel an.
Şi de ce să administrăm medicamente contra tricomonozei, dacă nu avem de-a face cu tricomonoza? Cu cât trataţi mai puţin, cu atât efectul medicamentului va fi mai mare atunci când o faceţi.

Pripăşiţii
Nu sunt puţini aceia care cred că puii, care se pierd şi intră într-o crescătorie străină, sunt lipsiţi de valoare. Prin urmare aceştia nu-i vor recupera.
Au ei dreptate?
Sunt prea multe exemple care arată că nu au dreptate.
Luaţi, de exemplu, pe Armand Schoolmeesters. Acesta a avut un pui care se pierdea după fiecare antrenament. Până când a obosit să-l tot recupereze de peste tot. L-a închis în compartimentul de reproducţie, neînţelegând niciodată de ce a făcut acest lucru.
Şi ghiciţi ce s-a întâmplat? Pasărea, care a fost aşa de proastă pentru a-şi găsi drumul spre casă, chiar şi de la 5 km, a devenit reproducătorul de bază al crescătoriei, reproducând campion după campion.

De asemenea, greşit
Majoritatea crescătorilor îşi eliberează puii afară la aceeaşi oră. Asta este bine. O oră mai târziu sau mai devreme nu face mare diferenţă, însă există, totuşi, nişte limite.
Îmi aduc aminte foarte clar de o întâmplare de-a lui Klak. Era o zi frumoasă de vară. El şi soţia sa au vrut să meargă la plajă, aşa că au lăsat puii afară mai devreme în acea dimineaţă. Jumătate din ei s-au pierdut.
Şi încă ceva: unii oameni aşteaptă vremea frumoasă înainte de a elibera din nou un porumbel care s-a pierdut şi pe care l-au putut recupera. Nimic în neregulă în a aştepta un timp, oferindu-i astfel posibilitatea de aclimatizare. Dar nu ar trebui să eliberaţi o astfel de pasăre pe vreme frumoasă, dimpotrivă.
Cel mai bun lucru este să-l eliberaţi, mai târziu, în aceeaşi zi, împreună cu alţi porumbei şi, chiar mai bine, pe vreme înnorată şi ploioasă. Vă îmbunătăţiţi, astfel, şansele de a nu-l pierde din nou.

Păsările mature
O altă greşeală făcută de către începători, în special, este aceea de a cumpăra porumbei maturi de la crescători care nu au renunţat la sportul columbofil. Complet greşit, mai ales când cumpăraţi porumbei prin intermediul Internetului, de la oameni pe care nu-i cunoaşteţi.
Doar proştii îşi păstrează păsările mediocre şi le vinde pe cele mai bune. Uitaţi cuvintele seducătoare folosite în reclame!
Începătorii cumpără astfel de păsări, deoarece aceştia nu au răbdare. Ei doresc să reproducă din ei cât mai curând posibil, în special dacă pedigree-ul este promiţător. Ceea ce ei nu realizează este faptul că majoritatea porumbeilor nu sunt buni, indiferent de pedigree.
Nerăbdarea este, de asemenea, motivul pentru care aceştia cumpără pui proşti. Ei doresc să cumpere puii din a doua sau a treia serie, dacă este posibil. Dar adevărul este că şansele de a cumpăra pui buni sunt cu atât mai mari cu cât aşteptaţi mai mult.
Eu unul păstrez pentru mine puii din cele mai bune perechi, din primele serii. De ce ar fi  alţii diferiţi?

Nu prea inteligent
Este vorba de un crescător care credea în administrarea vitaminelor, porumbeilor săi zburători. Aceştia, oricum, nu au nevoie de vitamine. Odată l-am văzut preocupat de a dizolva în apă caldă aceste vitamine. Întradevăr se dizolvă mai uşor, însă foarte repede nu va rămâne nimic din aceste vitamine.
Înţelegeţi acum de ce amplasarea adăpătoarei în bătaia soarelui este, de asemenea, greşită? Atât vitaminele cât şi medicamentele se vor altera foarte repede şi pe deasupra, în acest fel, contribuiţi la crearea unui focar de tricomonoză. Tricomonoza se dezvoltă cel mai bine în apă caldă.
O altă greşeală este de a ţine boxele goale deschise. Acestea trebuie întotdeauna închise, dacă nu vreţi să aveţi probleme.

 Adăpătorile nu trebuie ţinute în sputnik, pe vreme călduroasă.

Dozarea medicamentelor
Aveţi mare grijă, de asemenea, să administraţi păsărilor dozele necesare de medicament. Acest fapt este în strânsă legătură cu cantitatea de apă pe care porumbeii o pot bea. Un bun veterinar va ţine seama, întotdeauna, de vreme atunci când administrează medicamente.
De exemplu, pe vreme caldă se administrează mai puţin, iar pe vreme rece mai mult.
Acesta este şi motivul pentru care un bun veterinar niciodată nu vă sfătuieşte să trataţi pe timpul iernii. Atunci păsările beau foarte puţină apă, şi prin urmare prea puţin medicament va ajunge în corpul lor. Iar prea puţin medicament este mult mai rău decât un pic prea mult.
Nu uitaţi! Dacă medicamentul e lichid, întotdeauna agitaţi sticluţa înainte de utilizare.
Simplu? Întradevăr! Dar nu aveţi idee câţi oameni trec cu vederea aceste lucruri simple, deoarece acestea par prea simple.

Compartimentul de zburători din crescătoria A.S. Boxele goale sunt închise.

marți, 18 martie 2014

"Conditionarea porumbeilor", traducerea articolului "Pavlov and stuff" de Ad Schaerlaeckens


Mai jos, traducerea articolului “Pavlov and stuff” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com)


Pavlov, oamenii şi porumbeii
Cum se face că omul a devenit ceea ce este? Cu toate caracteristicile sale diferite? Secole de-a rândul, oamenii au discutat pe marginea acestui subiect.
“O chestiune de ereditate”, au spus unii.
Alţii nu au fost de acord. “Omul este produsul mediului înconjurător”, au susţinut aceştia.
Adevărul este, ca de obicei, undeva la mijloc. Caracterul nostru este determinat atât de ereditate, cât şi de mediu (educaţie).
Condiţionarea este parte din educaţie.
Vă voi da drept exemplu pe profesorul meu din şcoala primară. Ori de câte ori noi elevii făceam gălăgie, el se ridica în picioare şi îşi scotea inelul. Şi o linişte de mormânt se aşternea în clasă.
Asta deoarece, de fiecare dată când noi ne purtam urât, el obişnuia să ne dea câte un mic ghiont în cap, însă, înainte de asta, îşi scotea inelul. Curând am învăţat la ce ne putem aştepta atunci când îşi scoate inelul de pe deget. Prin urmare, făceam imediat linişte.

Condiţionarea
Poate aţi înteles deja că exemplul de mai sus se referă la condiţionare. Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu Pavlov şi câinele său, am să vă dau un alt exemplu:
Îmi aduc aminte cum îşi cheama bunica pisica atunci când aceasta dispărea. Punea pe podea un vas gol şi oops, imediat pisica apărea. Mai târziu am aflat. De fiecare dată când pisica primea lapte, bunica folosea acelaşi ritual.
Asigurarea nevoilor esenţiale (hrana) este modul de a învăţa, condiţiona, disciplina. A se vedea modul în care se dresează delfinii, caii, câinii şi aşa mai departe.
Condiţionarea este, de asemenea, un aspect important în lumea sportului columbofil. Toţi campionii îşi condiţionează propriile păsări, deşi unii nici măcar nu realizează că fac acest lucru.
Prin condiţionare puteţi obţine porumbei disciplinaţi, uşor de lucrat cu ei. Porumbei care fac ceea ce doriţi să facă.
Crescătorii care-şi conving păsările să intre în crescătorie, spunând “bii, bii”, folosesc de asemenea condiţionarea. Deci, ceea ce contează, este să obişnuiţi păsările şi cu altceva atunci când le hrăniţi. De exemplu cu un sunet. Puteţi spune “bii, bii” sau orice altceva. Ideea este să spuneţi sau să  faceţi, întotdeauna, acelaşi lucru.

Această fotografie spune mai mult decât o mie de cuvinte.

Câteva exemple
Când B v Oeckel îşi cheamă păsările în crescătorie, el sună dintr-un clopoţel, şi nu vă vine să credeţi ce efect are acest lucru. Porumbeii intră furtunos, la fel fac şi atunci când vin de la concurs.
A v d Wiel are o lanternă în crescătorie. Atunci când o aprinde se întâmplă acelaşi lucru, păsările se grăbesc să intre, deoarece ele ştiu ce înseamnă acest lucru: mâncare.
Eu unul am întotdeauna un fluier în buzunar. Obişnuiesc porumbeii cu fluieratul încă de pe vremea când sunt pui. Şi continui să fac acelaşi lucru în timp ce păsările mănâncă. În acelaşi timp şoptesc “bii, bii” (“come, come” în original, n.t.).
Nu este important ceea ce spui. Poţi spune, la fel de bine şi “du-te dracului” sau orice altceva. Cum am spus şi mai înainte, condiţia este să spui mereu acelaşi lucru.
Klak folosea băţul. Câteva bătăi uşoare pe podea şi porumbeii zburau în boxele lor.

Nu există prea devreme
Nu e nimic mai enervant decât porumbeii care sunt speriaţi sau lipsa de disciplină. Porumbeii pot fi mai sperioşi de la natură, dar majoritatea sunt speriaţi de crescătorul care nu este un adevărat crescător de porumbei.
Este povestea cu ereditatea şi mediul înconjurător. Nu poţi începe destul de devreme pentru a obţine pui uşor de gestionat. Chiar dacă începi atunci când aceştia sunt în cuib.
Poţi avea mereu pui care să nu intre la fel de repede înăuntru, aşa cum o fac majoritatea, în momentul când sunt chemaţi. O greşeală pe care o fac unii crescători este de a-i hrăni mai târziu pe aceşti întârziaţi. Aceasta nu este condiţionare, dimpotrivă.
Făcând acest lucru, veţi strica puii pentru tot restul vieţii lor. Ei au primit o recompensă pentru un comportament nedorit.
Dacă puii mei nu intră repede în crescătorie, eu închid trapa, iar aceştia vor înnopta afară. Iar acest lucru niciodată nu a îmbolnăvit o pasăre.

Comportament diferit
Condiţionarea presupune mult mai mult.
Intrarea în crescătorie purtând aceleaşi haine, mereu împreună cu un desert – alune, de exemplu – este tot condiţionare.
De ce oare puii unor crescători intră singuri în coşul de concurs, ori de câte ori coşul este introdus în crescătorie, şi de ce ai mei nu fac acelaşi lucru?
Ar trebui să ştiţi acum. Ai mei nu au fost condiţionaţi să facă acest lucru.

Uşor de gestionat
Uneori, aţi auzit crescători spunând că nu este nicio diferenţă în faptul că au arătat sau nu partenerii zburătorilor înainte de concurs.
Bineînţeles că acest lucru nu face nicio diferenţă.
Sau poate sunteţi o persoană căreia îi place munca suplimentară şi doreşte să-şi îmbarce porumbeii excitaţi.
Faptul că sunt puşi în coş, statul în coş, călătoria până la locul de lansare, iarăşi şi iarăşi, înseamnă destul pentru porumbei. Şi apropo, caii, câinii, delfinii, etc. nu îşi primesc desertul decât după ce şi-au făcut numărul.

Văduvia totală (concurarea ambelor sexe) nu este lipsită de controverse, dar eu o practic începând cu anul 2006. Avantajul acestei metode este că puteţi concura toate păsările, niciuna nu rămâne acasă, deci aveţi nevoie de jumătate dintre păsările pe care le deţine un crescător ce zboară văduvia clasică.
Dezavantajul este că masculii ar putea concura mai bine.
La sfârşitul lunii Februarie, porumbeii mei sunt separaţi pe sexe. În Martie încep să-i antrenez. Pun păsările în coş, apoi, înainte de a pleca la drum, deschid uşa de separare între cele două secţiuni ale boxelor. După al patrulea antrenament, niciun porumbel nu va mai zbura pe lângă crescătorie în momentul sosirii acasă.

Și acum?
 Acum, în timp ce scriu acest articol, este mijlocul lunii Martie, sezonul de concursuri va începe cât de curând.
“Anul acesta va fi anul meu” îmi spune un coleg columbofil în fiecare primăvară. Optimismul său este lăudabil, însă eu nu aş îndrăzni să fac astfel de declaraţii. Mulţi dintre porumbeii mei s-au dovedit a fi buni. Dar vor fi ei la fel de buni şi-n acest an?
Asta depinde de formă, care este cel puţin la fel de importantă ca şi calitatea păsărilor.
Aş alege să pariez mai degrabă pe o pasăre de valoare medie aflată într-un vârf de formă decât pe o super pasăre aflată într-o condiţie proastă.
Cât despre lucrurile care aduc porumbeii în formă, acestea există doar în pepiniera imaginaţiei noastre şi în reclame.

Veterinarul poate?
Nici medicii veterinari sau chimiştii nu vă pot oferi aceste lucruri. Ei pot vindeca păsările bolnave. Acestea concurează mai bine apoi, iar crescătorul crede că medicamentele administrate i-au adus un plus de formă.
Aceasta este o concepţie greşită larg răspândită. Medicamentele ajută pasărea să scape de bacteriile şi virusurile dăunătoare. Îl rog pe medicul veterinar, care susţine contrariul, să-mi prezinte medicaţia. Eu îl voi recompensa şi-l voi face celebru. Pentru că atâta timp cât va exista sportul columbofil, vor exista şi crescători care să caute continuu astfel de miracole.

miercuri, 12 martie 2014

Ordinea tratamentelor - Sfaturi si istorisiri columbofile desprinse din experienta maestrului Carmazan


Mai jos găsiţi ideile principale desprinse din interviul dlui. Ioan Cărmăzan din data de 19 Ianuarie 2014, realizat de site-ul Romanian Racing Pigeons (sursa http://www.rrp.ro/).
Maestrul Cărmăzan vorbeşte despre ordinea tratamentelor efectuate primăvara, înainte de vaccinul de paramixoviroză, oferind, de asemenea, şi multe alte sfaturi deosebit de folositoare.

“În ultima vreme am primit enorm de multe telefoane de la oameni care mă întrebau cum e cu tratamentele, care e ordine tratamentelor, ce poate să facă, cum poate să facă? Și aş vrea să încercăm să le răspundem pentru că la ora aceasta sunt preocupaţi de această problemă.
Primul tratament care trebuie făcut e cel contra viermilor. Atenţie, tratamentul de viermi este o poveste care durează o zi. Deci, dacă cineva vă dă ceva de viermi care durează 5 zile, vă păcăleşte. Se reia peste 2 săptămâni, dacă e cazul.
După aceea, în momentul în care aţi împerecheat porumbeii trebuie să aveţi grijă să faceţi tratamentul de salmonelă, pentru că în acea perioadă masculul bate femela la cuib, aceasta nu mănâncă, oul se formează, deci există o lipsă de calciu şi toate acestea duc repede la îmbolnăvirea de salmonelă. Deci, în perioada aceea e bine să faceţi 3-5 zile, dar nu imediat ce începe goana, ci după ce le-aţi dat drumul din cuib şi au început să se cuibărească.
După ce porumbeii au ouat, faceţi tratamentul de tricomonoză şi deabia după aceea, când se încălzeşte să vă gândiţi la vaccinul de paramixoviroză. Atenţie, vaccinul de paramixoviroză trebuie făcut întotdeauna cu un tratament de tricomonoză înainte.
Apoi, la primele 5 concursuri, faceţi în zilele de duminică, luni şi marţi tratamente de tricomonoză, salmoneloză. Primele concursuri sunt cele mai periculoase pentru că atunci se adună foarte mulţi porumbei, cu foarte multe boli.”

Referitor la perioadele de recuperare-pregătire, dl. Cărmăzan are următoarea părere:
“Există două etape de fiecare dată: duminică-luni-marţi şi miercuri-joi-vineri. Primele trei zile sunt de recuperare-curăţire şi celelalte trei sunt de încărcare.
Deci, e bine ca în primele 3 zile să administraţi tratamentul, să daţi mâncare mai lejeră, ca ei să elimine toxinele şi, desigur, vă sfătuiesc să daţi electrolit, o zi, două. Clar, fără electrolit nu faceţi nimic!
Apoi începe încărcarea care înseamnă vitamine, mâncare mai multă, mâncare mică mai multă.”

Referitor la Blitzform:
“Blitz-ul e iod. Deci, eu vă sfătuiesc ca o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni, să puneţi în apă, miercurea, 3-5 picături de tinctură de iod, pur şi simplu. Am învăţat acest lucru de la Marin Foişoreanu pe vremea când acesta era unul dintre cei mai buni columbofili din Bucureşti. Tot de la Marin am învăţat că trebuie să dau nişte glucoză, nişte drojdie. Rupea pachetul de drojdie, îl amesteca cu glucoză, în faţa mea, mai punea şi nişte mei şi cânepă ca să mânânce porumbeii.
Deci, într-un fel sau altul, columbofilia spusă aşa de mine pare simplă. Problema este că ea trebuie să se repete, să fie exactă, iar cine nu are aceasta mentalitate de om, care trebuie să facă exact acelaşi lucru, nu o să poată să facă niciodată rezultate.”

Ce facem după ultima etapă din sezon? E timpul să ne relaxăm sau dimpotrivă? Iată ce spune maestrul Cărmăzan:
“Pregătirea porumbeilor începe când se termină ultima etapă, pentru că de felul în care îţi năpârlesc porumbeii depinde ce joci. Nu poţi să joci nimic cu porumbei năpârliţi prost, cu pene proaste şi aşa mai departe. Iar acum, iarna, e esenţial sa-i hrăneşti bine. Mulţi spun: se îngraşa.
Ei, şi? Care-i problema?”
Apoi, oferă exemplul unui porumbel care se îngrăşase foarte tare, încât deabia mai putea zbura, cu doar trei zile înainte de concurs:
“Peste 3 zile venea angajarea de la Chelm, dar în alea 3 zile nu a putut să slăbească foarte mult. Porumbelul a venit cu o jumătate de oră avans faţă de tot Bucureştiul.”

Şi o ultimă concluzie:
Orice miracol poate să îmbunătăţească calitatea porumbelului de la foarte bine la foarte-foarte bine. Sau de la bine la foarte bine. De la prost la foarte bine, niciodată, puteţi să le daţi şi miracolul lumii. Deci, într-un fel sau altul când cineva vă spune: vă dau eu nu ştiu ce, prima dată ar fi bine să aveţi porumbei şi după aceea să vă gândiţi să le daţi ceva pentru a veni mai bine.”

Alte sfaturi de la marii campioni aici:
I – Sfaturi, trucuri, practici... de la marii crescători
II – Sfaturi, trucuri, practici... de la marii crescători

Sfaturi de la maestrul Cărmăzan, sursa (sursa: http://www.rrp.ro/
1. Tratamente de primavara

Comentarii pe marginea "Sfaturilor lui Dusarduyn"
1. Tineti totul simplu. Credeti doar in pasari bune si uitati restul. In sportul columbofil nu exista...
2. Nu incercati sa fugiti inainte de a invata sa mergeti. Greseala multor incepatori este...
3. Uitati totul despre nume si linii. Exista doar doua linii: porumbei buni si...
4. Fiti duri in selectie tot anul. Nu tineti pasari slabe doar pentru ca...
5. Regularitatea este importanta. Vaduvii nu agreeaza...
6. Daca zbori fond, da-i voie porumbelului sa se maturizeze 2 ani. Multi porumbei cu sange de fondist adevarat ating...
7. Niciodata sa nu angajezi un “porumbel de o zi” la un concurs de doua zile. Porumbeii care au zburat la concursuri de doua zile n-o sa mai fie niciodata ...
8. Daca vrei sa fii un bun zburator fara medicamente sau fara ajutorul unui veterinar…
9. Imperecheaza pe cel mai bun cu cel mai bun si uita de restul.
10. Voliera este foarte importanta pentru conditia pasarilor. O voliera nu este buna deoarece este...
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/03/viii-comentarii-pe-marginea-sfaturilor.html