"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



luni, 16 ianuarie 2012

"Zboara porumbeii cu aceeasi viteza?" Ad Schaerlaeckens

Mai jos aveti traducerea ultimului articol aparut pe site-ul lui Ad Schaerlaeckens - http://www.schaerlaeckens.com/ - All the same speed? (28/12/2011)

Este intotdeauna fascinant sa urmaresti zborul porumbeilor de concurs in zilele de sambata, in sudul Olandei sau in Belgia, in special cu un vant usor din fata sau chiar fara vant, pentru ca in aceste conditii ei zboara la altitudini mai joase. Este remarcabil cum uneori acestia zboara intr-un grup destul de mare, si nu o sa vezi pasari ce ies din acest grup deoarece nu pot “tine pasul” sau pasari ce intra in acest grup. Ei sunt “stolari” care aparent zboara cu aceeasi viteza. Uneori poti vedea un astfel de grup depasind alti porumbei, dar acestia se afla la o altitudine mai mica sau mai mare.
TEZE
Ceea ce vedem confirma urmatoarele teze:
“In cursele de pana la 400 Km distanta, porumbeii voiajori sanatosi vor zbura, in aceleasi circumstante, cu aceeasi viteza.”
In zilele de concurs, in timp ce majoritatea porumbeilor zboara in grup, puteti vedea hoinari care zboara mai lent decat restul, dar uitandu-ne la modul in care zboara putem deduce ca acestia nu sunt porumbei sanatosi.
Daca viteza este aceeasi de ce porumbeii ajung acasa cate unul si nu toti deodata? Porumbeii care vin un pic in spate, aparent au avut un start intarziat de la locul de lansare sau acestia au zburat intr-o directie gresita, corectandu-si directia ulterior.
Va puteti intreba de ce acesti porumbei zboara totusi impreuna in numar asa de mare. Intradevar, nu ar trebui sa fie asa, mai putin daca toti vin din aceeasi crescatorie sau crescatoriile lor sunt pe aceeasi directie, ceea ce nu este asa, bineinteles. Multi dintre ei zboara intr-o directie gresita pentru ca ei sunt “stolari”.  Si cu atat mai mult in cazul lansarilor de grup cum fac cei din Tarile de Jos.
In cazul lansarilor din mai multe districte (provincii) sau a concursurilor nationale, nu veti vedea grupuri asa de mari.

FRUNTASII
Scepticii vor invoca faptul ca uneori primii porumbei sosesc cu un avans de cateva minute fata de pluton, in special cu un vant din spate. Nu zboara acestia mai rapid decat ceilalti? Probabil acestia o fac, dar ei au zburat la o altitudine diferita cu un vant mai puternic din spate, in timp ce TEZA spunea: “aceleasi circumstante”.
Puterea vantului poate fi in cele din urma foarte diferita, functie de altitudine. Ca o comparatie, puteti vedea uneori cum norii “aluneca unii deaspura altora”. Aceste cazuri sunt mai putin comune in cazul unui vant din fata, deoarece in acest caz toti porumbeii zboara la aceeasi altitudine, sau mai bine spus la o altitudine la fel de joasa, deci circumstantele sunt identice pentru toti.
Belgienii numesc concursurile de la distante mai scurte “ viteza”. Acest termen nu este utilizat corect in acest caz. Nemtii vorbesc de “a fast wing – aripa iute”. Nici acest termen nu are sens. Si toate acestea se pot vedea in ochii porumbelului, cum adesea spune Gert Jan Beute? Imi pare rau pentru Gert Jan, insa cred ca si asta este tot un nonsens. Chiar daca un porumbel ar fi capabil sa zboare mai rapid decat altii, eu totusi nu cred ca se poate citi acest fapt in ochi. Totul se reduce la faptul ca aceste curse pe distanta scurta (pana la cursele de demifond) nu sunt curse de viteza ci mai degraba curse de orientare sau navigare.

Porumbeii pot uneori zbura deasupra muntilor sau prin vai. Cu toate acestea, viteza este calculata in linie dreapta si asta denatureaza viteza reala cu care porumbeii zboara de fapt.

Cursele de lunga distanta sunt o alta poveste, deoarece dupa un zbor indelungat, un porumbel va fi mult mai obosit decat un altul. Pot sa inteleg asadar, de ce unii porumbei nu pot tine pasul foarte mult in cursele de lunga distanta. Deoarece ei nu au vitalitatea pe care ceilalti porumbei o au.

EXAMINARE
Daca este mai mult o chestiune de orientare, atunci putem vorbi de o calitate pe care nu o putem vedea. Nici in constructie, nici in aripa sau ochi. Si cu siguranta nici in nonsensuri cum ar fi patratul fulgilor de sub aripi. Acest lucru explica de ce mai ales campionii pretind mereu ca nu stiu nimic despre un porumbel.
Imi vine in minte Gust Jansen si mai tarziu Albert Marcelis. Daca luai unul din porumbeii lor in mana si il studiai, amandoi spuneau: “examinarea unui porumbel e buna, dar niciodata nu vei descoperi calitatea pe care o cauti”.
Imi aduc deasemenea aminte de Jan Groendelaars. El spunea intotdeauna: “Daca vrei sa-ti consolidezi echipa de demifond, trebuie sa cumperi porumbei de viteza. Porumbeii de viteza au cea mai importanta calitate de care are nevoie un porumbel – un bun simt de orientare.”
Si Jan a practicat ceea ce a predicat. El a cumparat porumbei de viteza in principal de la Staf van Reet si Hofkens, si acesti porumbei l-au facut un chiar mai mare campion la demifond decat era deja.

BELGIA
Acum stiti motivul pentru care prefer sa cumpar porumbei din Belgia. Crescatorii care au facut la fel au fost Bosua si mai tarziu De Bruyn, Eyerkamp si Breman, toti au castigat competitiile NPO cu descendenti din porumbeii lor “belgieni de viteza”.
Acest lucru ne aduce la subiectul “porumbeii de viteza au distanta in ei”. Cativa crescatori cred in cele din urma ca porumbeii de viteza nu exista, ca un porumbel bun este un porumbel bun si ca distanta nu este importanta. Eu nu as merge asa de departe.
Deasemenea cred ca unii “zburatori de la Quievrain” nu realizeaza ca porumbeii lor sunt capabili de distante mai lungi, dar acest fapt nu este valabil pentru toti porumbeii de viteza.
Asa cum am mentionat inainte, alte calitati sunt necesare porumbeilor pentru a fi capabili sa zboare multe ore, calitati pe care majoritatea porumbeilor de viteza nu le au.

EXCEPTII
Mai mult decat atat, Marcelis si deasemenea Jos van der Veken au crezut in existenta “corbilor albi” care sunt capabili sa zboare mai rapid decat ceilalti. In particular porumbeii “De Sprint” si “De Olieman”.
Am vorbit mai devreme despre porumbeii mei de demifond si cursele de o zi. Totusi, porumbeii de demifond sunt cu totul altceva decat porumbei puri de viteza belgieni.
Porumbeii de viteza belgieni sunt selectati intr-o singura cursa (cursa de la Quievrain de nu mai mult de 100 km) si … exista o diferenta esentiala fata de cursele cu una sau doua nopti in masina.


Alte articole Ad Schaerlaeckens, aici:

Articole ale altor columbofili celebri, aici:

Un comentariu:

  1. foarte bun articolul si util pentru multi dintre noi chiar daca uni se cred maestrii mereu avem cate ceva de invatat fie de la straini fie din romania bafta tuturor

    RăspundețiȘtergere