"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



luni, 16 ianuarie 2012

II-Comentarii pe marginea "Sfaturilor lui Dusarduyn"

"Nu incercati sa fugiti inainte de a invata sa mergeti. Greseala multor incepatori este ca vor mult prea multe intr-un timp prea scurt."

Cu totii suntem tentati sa achizitionam porumbei cat mai buni, uneori rude apropiate sau chiar super porumbei. Apoi ne intrebam de ce nu obtinem aceleasi rezultate sau rezultate similare cu cel de la care am cumparat acesti porumbei.
Raspunsul e simplu: al doilea criteriu in drumul spre succes este crescatorul.
Formarea crescatorului poate dura mult mai mult decat aclimatizarea porumbeilor. Fiecare trebuie sa-si formeze propriu stil de lucru cu pasarile. Si prin asta ma refer la hranire, antrenamente, tratamente, modul de interactiune cu porumbeii, modul de evidenta, etc.

Daca crescatorul de top de la care am luat porumbeii folosea un amestec de mancare cat mai variat, iar eu hranesc porumbeii cu porumb si grau atunci nu trebuie sa ma astept la aceleasi rezultate. Mai mult daca in timpul concursurilor schimb brusc amestecul de grau-porumb cu un amestec variat sperand in rezultate miraculoase, iarasi ma insel. Si o sa spun ca pasarile nu sunt bune. Una e sa fii obisnuit cu un tip de mancare tot timpul anului si alta e sa-l folosesti doar ocazional.
Daca modul de antrenament difera atunci si rezulatele vor fi diferite.
Daca tratamentele sunt insuficiente sau in exces atunci porumbeii - fie ei foarte buni - nu vor mai da aceleasi rezultate.
Dragostea porumbeilor pentru crescator dobandita in timp si cu multa munca este o alta caracteristica a invingatorilor. Aceiasi porumbei pusi fata in fata cu frica de stapan isi vor modifica comportamentul.
De aceea, atunci cand achizitionam pasari trebuie in primul rand sa ascultam sfaturile crescatorului. Sa aflam cat mai multe despre stilul sau.
Alta caracteristica a invingatorilor este ca isi tin in mod constant o evidenta stricta a tuturor evenimentelor din crescatorie. Doar asa se poate observa exact calitatile fiecarei pasari in parte. Si chiar mai important, se pot identifica mai usor greselile noastre.

Apoi sunt o multime de "chichite" pe care numai experimentandu-le personal le putem invata.
De exemplu, degeaba stiu ca mierea e buna la revenirea porumbeilor din concurs, daca nu stiu si ca aceasta devine toxica la cateva ore de stat in apa. Astfel, pentru zborurile de fond-maraton cand porumbeii vin rasfirati este mai bine sa folosim alte variante pentru recuperare.
Degeaba stiu ca alunele sunt bune inainte de un zbor lung, daca nu sunt la curent cu starea vremii din ziua concursului. Pentru ca in eventualitatea unui vant din spate alunele fac mai mult rau ingreunand porumbelul si micsorand viteza de deplasare.

Recunosc sunt multe variabile care influenteaza starea porumbelului, dar cu cat putem defini mai multe cu atat vom reusi mai bine sa-i intelegem nevoile si sa-l ajutam sa obtina rezultatele pe care le asteptam.

Asa ca va trebui sa invatam intai regulile elementare (sa invatam sa mergem) si abia apoi sa incercam sa combinam toate aceste variabile pentru a obtine un loc in fruntea clasamentului.

Succes tuturor!

Cea de-a treia parte aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/01/iii-comentarii-pe-marginea-sfaturilor.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu