"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



miercuri, 18 ianuarie 2012

"Obscurizarea porumbeilor maturi" Ad Schaerlaeckens

Mai jos gasiti traducerea articolului Darkening Old Birds - Ad Schaerlaeckens (16/01/2012)

Cand scriu aceste randuri, este inceputul lunii mai 2008, afara este frig, inauntru caldura este pornita, iar intreaga gradina este acoperita de chiciura.
Cu toate acestea, pasarile canta si zboara inainte si inapoi cu crengute in ciocurile lor. Au inceput sa-si construiasca cuiburile, asta-i clar. Dar avand in vedere frigul si vantul taietor situatia este un pic ciudata.
In Decembrie au fost temperaturi ridicate, dar mai apoi acestea au disparut.
Au pasarile un calendar pe undeva?
Stiu ele ca a venit primavara si trebuie sa construiasca un cuib primavara?
Bineinteles ca nu stiu asta.
Comportamentul lor se bazeaza pe un singur lucru: marirea zilei.

LUMINA SI INTUNERICUL
Ce efect enorm au lumina si intunericul asupra comportamentului vietuitoarelor stiu oamenii ce cresc gaini ouatoare sau alte pasari, si in ultimele decenii, crescatorii de porumbei ce exceleaza cu pasarile tinere.
Ei au realizat ce handicap are naparlirea. In Belgia au inceput sa foloseasca picaturi, in Olanda au inceput sa foloseasca metoda intunericului.
Si imediat o diferenta imensa a fost creata. Crescatorii, care au reusit sa stopeze naparlirea puilor, utilizand picaturi sau folosind metoda intunericului, au dominat concursurile de pui intr-un mod cu totul jenant.
Si un nou termen s-a nascut in sportul columbofil: “specialistul in zborurile cu puii”.
Detalii referitoare la obscurizarea puilor au fost descrise pe larg in editia precedenta a cartii “The best of Ad Schaerlaeckens”, care din pacate (dar nu din punctul meu de vedere) s-a vandut foarte repede.
Ceea ce nimeni nu a realizat, atunci cand folosirea obscurizarii la pui a devenit un lucru comun, a fost faptul ca aceasta se poate aplica si in cazul maturilor.
Acum, toata lumea stie, deasemenea, despre acest lucru si asta este cel mai natural lucru din lume pe care-l pot face.
Desigur, eu am incercat mai multe metode diferite de obscurizare a maturilor, ascultand la ceilalti, iar concluzia a fost ca nu are acelasi important efect  in imbunatatirea performantelor maturilor ca si in cazul puilor. In plus oamenii tind sa uite ca exista, in special, porumbei si crescatori buni care inca domina clasamentele.
Uite ce s-a intamplat cu porumbeii tineri. Toata lumea a inceput sa foloseasca metoda intunericului. Cand aceasta a devenit cunoscuta de toata lumea, unii crescatori au fost foarte incantati, din fericire acest lucru va insemna sfarsitul suprematiei specialistilor.
Dar nu a fost nimic mai neadevarat.

AVANTAJ
Care este atunci marele avantaj al obscurizarii porumbeilor maturi?
Porumbeii intra (in mod normal!) in forma atunci cand noi dorim asta, incepand cu jumatatea lunii Mai, cand au loc concursurile importante, iar pentru multi acestea sunt cursele NPO de viteza.
Nu doar pentru ca distantele fac sa participle multi crescatori, dar deasemenea, exista sansa de a aparea la televizor cu aceste concursuri.
Ideea este ca aceste concursuri incep doar la jumatatea lunii Mai si tin pana pe la sfarsitul lunii Iulie.
Stim cat de importanta este forma (pentru mine, chiar mai importanta decat calitatea) si, deasemenea stim ca este de-a dreptul imposibil sa pastram in forma de varf porumbeii pentru 3, 4 luni.
Din acest punct de vedere porumbeii sunt la fel ca atletii.
Forma lor, deasemenea, prezinta curbe de crestere si coborare, si ideea este de fi in punctul de maxim doar in momentul turneului de tenis, cursei de ciclism sau a altei competitii.
Cu toate acestea, porumbeii isi incep naparlirea (in mod normal) la sfarsitul lunii Iunie, la inceput usor apoi din ce in ce mai mult.
Dar aceste pene si fulgi nu cad de pe o zi pe alta.
Naparlirea este un rezultat al activitatii hormonale in organism, activitate ce incepe cu cateva saptamani inainte ca naparlirea propriu-zisa sa se vada… acest proces afectand forma.
In trecut oamenii spuneau: “Porumbeii care naparlesc sunt bolnavi.”
Am spus asta pentru amuzament, dar nu era chiar asa de absurd.

ALTCEVA
Efectul este prin urmare dublu.
Cand folosesti obscurizarea, tu nu faci doar sa incetinesti  naparlirea; la cateva saptamani dupa renuntarea la obscurizare vei obtine asa numitul efect euforic.
Unde concurez eu, in Miden Brabant, programul de concursuri se termina la sfarsitul lunii Iunie, prin urmare metoda intunericului nu are sens si este dificil de aplicat in aceasta zona.
Exceptand cazul  de a fi un mijloc de a amana naparlirea, nu ar trebui sa te astepti la miracole folosind obscurizarea. Cand l-am intrebat pe Bas Verkerk daca este dispus sa ofere in principal crescatorilor incepatori cateva informatii, crescatorul din Sudul Olandei mi-a spus:
“ Tu poti sti tot ce este de stiut despre mine, atata timp cat nu imi ceri sa-ti dau porumbei.”
Este clar ce a vrut sa spuna; fara porumbei de prima clasa nu poti reusi, indiferent de ce sistem folosesti.
Asta nu inseamna ca metodele sale sunt Evanghelia, el schimba metodele aproape in fiecare an, dar ceea ce niciodata nu schimba este faptul ca este in continua cautare de porumbei tot mai buni si nu ofera spre vanzare porumbeii lui de top.

VERKERK
De regula, Verkerk imperecheaza porumbeii doar o singura data, la inceputul lunii Decembrie. In 2007 el a facut perechile doar in Martie (vaduvie uscata=vaducii nu cresc pui), dar porumbeii au inceput sa naparleasca mai devreme.
Posibil, un alt motiv a fost faptul ca deja oprise obscurizarea pe 1 Mai, in timp de in mod normal o continua pana la sfarsitul lunii Mai.
Porumbeii sunt obscurizati de la ora 5.00 PM la 7.00 AM, cam in acelasi timp cu tineretul. Iar la sfarsitul lunii Iulie, cand ziua se scurteaza, luminile se aprind intre orele 5.00 AM si 10 PM.
Aparitia varfului de forma la trei saptamani de la sfarsitul obscurizarii nu este un proces automat.
Nu exista certitudini.
In 2007, el a oprit obscurizarea pe 1 Mai, si forma de varf a aparut abia in luna Iulie la sfarsitul sezonului.
Verkerk considera, deasemenea, ca vremea joaca un rol important.
 S-a intamplat ca porumbeii lui (impotriva “tuturor regulilor”) sa fie in forma maxima in timp ce erau supusi obscurizarii.
“They will pull through” glumeste el.

CONCLUZII
Nu va asteptati la miracole de la metoda intunericului.
Numai daca aveti porumbei foarte buni va puteti astepta la minuni.
Cu toate acestea, atunci cand doriti sa concurati cu porumbeii maturi pana in Septembrie, practic nu puteti evita obscurizarea.
In Sudul Olandei, acolo unde locuieste Verkerk, obscurizarea este aplicata de multi crescatori, dar chiar si asa, in fiecare an, de obicei aceeasi oameni domina cursele.
Sigur porumbei mai buni?



Alte articole Ad Schaerlaeckens, aici:

Articole ale altor columbofili celebri, aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu