"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



luni, 29 mai 2017

Perechi consangvine, vară 2017



1.       Patrick x VanDycka







2.       Big Geerts x Polux






3.       The Brother x Junior








4.       The Nephew x Scarlet




miercuri, 17 mai 2017

Columbodrom Levin Haus


Columbodrom LEVIN HAUS, din localitatea Păuleşti, Prahova şi-a deschis porţile pentru prima dată în anul 2015, concurând cu pui tardivi în acel prim an, o idee excelentă de a veni în întâmpinarea crescătorilor care doreau să-şi verifice şi să zboare puii mici, care oricum nu mai prindeau etapele în campionat.



Proprietarul columbodromului este dl. dr. A. Vintilescu, un om înzestrat cu un adevărat simţ managerial. Pentru cine nu-l cunoaşte, acesta este patronul centrului medical MEDIURG Ploieşti, cea mai mare clinică medicală privată din judeţ.




Poziţia ideală a columbodromului, având posibilitatea de cazare şi acces la diverse spaţii de agrement (terenuri de tenis şi minifotbal, tenis de masă), poate face mult mai plăcută şi reconfortantă aşteptarea porumbeilor la etapele finale.




Columbodromul dispune de cel mai performant sistem de înregistrare a rezultatelor: CEAS BENZING TIP COLUMBODROM, unic în Prahova, astfel încât fiecare participant va primi un SMS pe telefonul mobil, în momentul în care unul dintre porumbeii săi calcă pe trapa de înregistrare.

În acest fel emoţiile devin mult mai reale chiar şi pentru crescătorii care nu sunt prezenţi la faţa locului.






Informaţii despre regulament, premii, plan de zbor şi alte detalii le puteţi afla pe site-ul oficial al columbodromului Levin Haus.



Mai mult decât atât, proprietarul columbodromului vine cu o ofertă nouă. Astfel se poate angaja o echipă de 4+1 pui cu doar 120 RON, din ce am înţeles aceşti pui având alt statut decât cei angajaţi cu taxă normală, referitor la cuantumul premiilor.

Oferta este atractivă în special pentru columbofilii care vor să-şi verifice păsările în condiţii de columbodrom.



 Dacă luaţi în calcul cheltuielile de întreţinere (hrană, suplimente, medicamente, etc), taxele de zbor, timpul pierdut la antrenamente individuale la îmbarcări şi desigilări, o să vedeţi că alternativa oferită de dl. Vintilescu este una foarte bună.




Repet, pentru cei care vor să-şi verifice puii în condiţii de columbodrom, acolo unde anduranţa şi sistemul imunitar chiar contează. Acolo unde puiul nu primeşte atenţie specială pentru că a sosit obosit de la etapa precedentă, acolo unde doar cei mai buni fac faţă.



Felicitări organizatorului pentru oferta prezentată!

Succes participanţilor la această a treia ediţie!

Columbodrom Orizont



Columbodromul Orizont din localitatea Băicoi, Prahova, nu mai are nevoie de nicio prezentare. Condus şi administrat de o persoană foarte dedicată şi pricepută – dl. Gigi Bărligea – columbodromul este deja o prezenţă importantă în sportul columbofil de la noi din ţară.


Pentru cea de-a patra ediţie, dl. Bârligea a pregătit surprize plăcute participanţilor, reuşind astfel să facă din Orizont un loc şi mai atractiv.
Astfel, anul acesta s-au introdus premii speciale de fidelitate, premii de care pot beneficia crescătorii care au participat la toate cele patru ediţii de până acum.
Premiile pentru această ediţie (semifinală, finală şi AS) au fost majorate foarte mult faţă de anii precedenţi, de asemenea se vor premia în bani şi primele 3 locuri ale Hot Spot-urilor, în condiţiile în care taxele de înscriere au rămas aproape la fel.


Pentru participanţii care vor să simtă mai intens febra concursului, anul acesta columbodromul organizează o premiere specială pe bază de activare pentru etapa finală.
De remarcat faptul că banii proveniţi din activări vor fi în totalitate alocaţi premiului special, care poate fi o Dacia Logan pentru locul întâi finală, dacă numărul de porumbei activaţi vor fi suficienţi pentru achiziţionarea autoturismului, sau premii în bani pentru primele 20 de locuri finală, dacă activările vor fi sub valoarea necesară pentru achiziţionarea Logan-ului.



Alt lucru de apreciat este faptul că deşi columbodromul a fost mărit, dl. Bârligea a menţinut acelaşi număr disponibil de porumbei, dorind să ofere doar mai mult spaţiu păsărilor.
Să nu uităm că ruta pe care zboară Orizontul este una dintre cele mai grele rute din ţară (peste munte), iar porumbeii sunt expuşi unor condiţii foarte dure de zbor, putând alterna canicula cu ceaţa, la interval de doar câţiva zeci de kilometri.
Menţinerea păsărilor într-o stare bună de sănătate, în aceste condiţii, este doar meritul crescătorului care simte cu adevărat porumbeii, iar dl. Bârligea îndeplineşte în totalitatea această condiţie.


Succes tuturor participanţilor şi să ne vedem în finală alături de cei mai buni porumbei şi fie ca cel mai bun crescător să plece de la Orizont, pe 3 Septembrie, la volanul Logan-ului.
Noi, TEAM Nicolae&Oprea participăm şi în acest an cu pui din cele mai bune cupluri ale noastre şi sperăm să reluăm rezultatele de anul trecut.

Felicitări proprietarului pentru munca depusă în administarea columbodromului.

marți, 16 mai 2017

Columbodrom Golden Race


Un alt columbodrom deschis anul acesta în judeţul Prahova este Golden Race din localitatea Urlaţi.




Proprietarul acestui columbodrom este dl. Petrică Diaconu, un om integru şi foarte serios care, cu siguranţă, îşi va pune amprenta în sportul columbofil prahovean.



Puii sunt aşteptaţi aici, într-o construcţie complet nouă, totul fiind pregătit în cele mai mici detalii.








Ciparea puilor se va realiza, aşa cum ar trebui să procedeze toate columbodroamele, din faza antrenamentelor, noutatea la acest columbodrom fiind faptul că ultimele două antrenamente sunt premiate.



Ca rută de zbor s-a ales Moldova, lansarea pentru etapa finală va avea loc din localitatea Darabani, aproximativ 360 km aerian, o distanţă tocmai bună pentru vitezişti. Iar dacă nici în Prahova nu avem jucători de viteză, atunci unde?



Concurenţa la acest columbodrom se anunţă destul de importantă, puii unor nume mari fiind deja prezenţi în crescătorie. Amintesc doar pe domnii Ioan Cărmăzan, Olteanu Cosmin…



Ultima zi de înscriere va fi pe 30 Mai, aşadar mai este timp pentru crescătorii care chiar cred că au super porumbei de viteză capabili să facă faţă unor condiţii de columbodrom - fără medicamente sau alte soluţii magice folosite mai ales în astfel de concursuri pe distanţe mici.



Baftă tuturor participanţilor şi fie ca cel mai bun să câştige!

Noi, TEAM Nicolae&Oprea vom participa şi aici şi sper ca puii noştri să facă faţă cu brio şi să ne demonstreze încă o dată adevărata lor valoare! J


Felicitări proprietarului pentru munca depusă în construcţia şi managementul columbodromului!

Columbodromul Suprem


Nou apărut anul acesta, în Prahova, Columbodromul Suprem reuşeşte o performanţă unică, aceea de a închide porţile cu mult timp înaintea termenului limită.

Asta deoarece prin seriozitatea şi transparenţa de care a dat dovadă, numericul puilor înscrişi a ajuns repede la valoarea maxim admisă.





Încă de la început, proprietarul columbodromului - dl. Costin Precup - a anunţat premiile garantate indiferent de numărul de pui participanţi, asumându-şi riscul de a pierde bani în situaţia în care numericul nu ar fi fost suficient pentru acoperirea premiilor. Se pare că acest lucru a avut un efect psihologic foarte bun, crescând încrederea participanţilor.



Sunt alte columbodroame care au anunţat premii mult mai mari (în special pentru locul întâi la etapa finală) percepând şi taxe de înscriere pe măsură. Însă acele premii sunt pentru un numeric minim garantat. De multe ori acest numeric nu este atins, iar premiile acelea mari se micşorează vizibil. În schimb taxele râmăn aceleaşi. Columbofilii sunt oameni inteligenţi şi sancţionează astfel de lucruri.

Părerea mea este că participanţii pe columbodroame nu angajează puii doar cu visul de a câştiga locul întâi. Aceste este visul suprem, bineînţeles, însă oricât de magnific este acest lucru, locul întâi este unul singur.

Columbofilii participă pe columbodroame ci şi pentru a avea posibilitatea să-şi vadă puii concurând împreună cu păsările unor mari campioni naţionali şi internaţionali. Pentru a cunoaşte valoarea reală a propriilor păsări în raport cu ceilalţi porumbei.



Transparenţa Columbodromului Suprem este la nivel maxim, aş putea spune. Astfel cu ajutorul camerelor video se poate urmări în timp real activitatea porumbeilor din columbodrom.

Îmbarcarea păsărilor pentru etapele de concurs se va face, de asemenea, sub o cameră de mare rezoluţie pentru a putea observa în detaliu fiecare porumbel în parte.

Puii accidentaţi sau bolnavi vor fi mutaţi imediat în compartimentul de carantină, iar proprietarul va fi anunţat în acest sens, putând veni personal să verifice starea prorpriilor pui.

Ciparea porumbeilor se va face începând cu primul antrenament, în acelaşi timp se va face bandajarea inelelor cu un sticker autocolant. Un lucru foarte util pentru participanţi, aceştia având ocazia să cunoască permanent evoluţia propriilor pui.

Un alt lucru foarte interesant este faptul că între compartimente nu există uşi despărţitoare, eliminând astfel suspiciunile în privinţa tratării preferenţiale a unor pui în detrimentul altora.





Sunt bucuros că am reuşit să particip încă de la această primă ediţie cu două echipe de pui, în tandem cu bunul meu prieten Iulian Oprea.

Baftă tuturor participanţilor şi fie ca cel mai bun să câştige!

Felicitări proprietarului pentru organizarea şi managementul columbodromului!






joi, 11 mai 2017

"Lectie scumpa", traducerea articolului "Expensive lesson", de Ad Schaerlaeckens


Mai jos, traducerea articolului “Expensive lesson ” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com/articles/articles-english/Articles%20English%202017/expensive-lesson-may-8th/)




Lecţie scumpă

Iarăşi o scrisoare de la Eva. Eva este soţia unui columbofil străin care mă tot întreabă, în ultimii 3 ani de zile, de unde poate cumpăra porumbei buni. Aşa cum o putea face cu mult timp în urmă.

I-am dat câteva adrese cu observaţia că doi dintre columbofili nu fac pedigree.

-Nu-mi pasă de asta, a fost reacţia ei. Noi vrem porumbei buni.

Am fost şocat. Era oare această femeie aceeaşi Eva, de acum multă vreme în urmă?



Cu multă vreme în urmă

Am văzut-o doar o singură dată, cu cel puţin 15 ani în urmă, dar mi se pare că s-a întâmplat ieri. Ce femeie era! Una care îţi paraliza corzile vocale, făcându-ţi sângele să-ţi clocotească în vene. A trebuit să mă ţin de masă, când ochii mi-au căzut din întâmplare în adâncimea incomensurabilă a decolteului ei.

V era şi el aici în acea zi. Niciodată nu am văzut pe cineva să se încline atât de mult în momentul în care s-a prezentat.

Timp de un ceas el m-a ignorat complet, fiind prea obsedat de conţinutul bluzei Evei. Soţul ei sau amantul sau ce-i era bărbatul de lângă ea, era un om simplu.

-Cum a putut oare să aibă o astfel de soţie?

Mi-am răspuns singur la această întrebare, în momentul în care i-am văzut mașina.

În fine, ei au cumpărat câţiva pui, am putut păstra restul, 175 EUR, ceea ce mi-a făcut ziua mai bună.



Mai târziu

Nu ştiu de ce am făcut asta (soţia mea mi-a spus că din cauza ei), dar i-am oferit 2 porumbei cadou. Sunt mulţi crescători norocoşi cu păsările primite cadou? Sau cu păsările cumpărate? În ceea ce privesc cadourile, acestea sunt asociate cu anumite emoţii. Cumpărarea şi vânzarea sunt diferite, pură afacere.

Trei ani mai târziu am primit o scrisoare spunând că ei sunt foarte mulţumiţi de păsările primite cadou şi acum doresc o adresă de unde poate cumpăra porumbei pe care să-i împerecheze cu cei de la mine.

Le-am dat câteva nume, probabil nu numele la care se aşteptau ei, însă mi-au urmat sfatul. Apoi s-a lăsat liniştea. Nu am mai auzit nimic de ei.



Internetul

Până când am înţeles motivul. Trebuie să ştiţi că mă uit foarte rar la licitaţiile de pe internet. Acestea mă fac să mă simt rău, iar viaţa este prea scurtă să mă simt rău pentru un porumbel stupid.

Am descoperit pe Internet numele lor ca fiind cumpărătorii unor porumbei foarte scumpi şi atunci am înţeles.

Acum aveau şi ei porumbei buni, deveniseră renumiţi şi atunci când eşti cineva nu poţi cumpăra porumbei de la necunoscuţi, ci doar de la crescători renumiţi. Mai ales dacă îţi lipseşte inteligenţa, dar din păcate multor columbofili le lipseşte inteligenţa.

Anii au trecut şi în 2014 Eva m-a contactat iarăşi.

Acele păsări scumpe cu pedigree de-ţi tăiau respiraţia s-au dovedit a fi gunoaie şi doar gunoaie. Păsările ieftine de la columbofili necunoscuţi ca Gust Janssen, cel de la care i-am sfătui să cumpere cu ceva vreme în urmă, au fost mult mai bune. Nici nu se puteau compara. Au fost înşelaţi?



Deloc surprinzător

I-am răspuns că nu mă surprinde şi nu cred că ei au fost înşelaţi de fiecare dată. I-am sfătuit să verifice pedigreele unor super zburători. Au putut vedea că majoritatea acestora erau descendenţii porumbeilor unor crescători necunoscuţi.

De ce am crezut că nu au fost înşelaţi? Greşeala pe care mulţi o fac este să creadă că puii, fraţii sau surorile unor păsări bune sunt şi ele bune.

Toţi cei care au avut norocul să aibă un super porumbel (şi care sunt cinstiţi) vor confirma acest lucru.



Klak şi compania

Legendarul Klak mereu spunea că a avut doar o singură pereche de buni reproducători, în toată viaţa lui: „Vechter” x „Witpenneke”, părinţii lui „46” al lui Verbath, unul dintre cei mai buni zburători văzuţi vreodată, care a câştigat nu mai puţin de 16 locuri întâi.

Imaginaţi-vă asta?



Albert Derwa a avut o femelă numită „Paulien”, care este considerată una dintre cele mai bune reproducătoare din acest secol.

-Paulien mi-a dat cel puţin un pui bun, în fiecare an, spune Albert.



Verkerk îşi schimbă cuplurile de la matcă, în fiecare an. Experienta lui îi spune că rareori se întâmplă ca perechile să dea mai mult de un pui cu adevărat bun.



Bart Geerinckx este de asemenea o persoană serioasă. Stăteam odată împreună cu el în faţa volierei de pui din curtea lui. Erau mai mulţi de 200 de pui.

-Vor fi oare 10 la sută din ei buni de ceva? l-am întrebat eu.

-Mi-aş dori să fie aşa, a oftat el.



Asta ar însemna 60 de porumbei buni, în 3 ani. Cine are 60 de porumbei buni?

În umele licitaţii, toţi porumbeii sunt descrişi ca fiind „aur pur”. Realitatea este diferită. Am scris adesea că 10% păsări bune dintre puii reproduşi este o misiune imposibilă, chiar şi pentru cei mai mari campioni.



Decedatul Emiel Daems obişnuia să spună:

-Dacă perechea favorită de reproducţie îţi va reproduce cei mai buni pui, viitorul crescătoriei tale nu este bun.

Ce voia să spună este faptul că nu trebuie să depindem doar de una sau două perechi.



Eu şi cu mine însămi

Păsările bune le reproducem din cele mai bune păsări, în majoritatea cazurilor, este adevărat.

Dar problema este că păsările bune reproduc şi multe gunoaie.

În 2013 l-am avut pe 941, un zburător senzaţional. Mă îndoiesc că au existat porumbei mai buni decât el, în Olanda sau Belgia. El a zburat doar un an. Nu am avut decât o singură alegere, aceea de a-l introduce la matcă, din moment ce fusese rănit. Şi ghiciţi ce? A reprodus doar gunoaie (până acum).

Boeckx are pe al său „Bas”, AS naţional KDB. Am un frate bun cu el. Aceeaşi istorie: gunoi.



Sunt numeroase exemple ca acestea în crescătoriile altor columbofili, dar prefer să nu-i menţionez aici. Nu vreau să am o bombă sub pat sau o fereastră spartă.





Clasări obţinute într-un singur an. Nici un pui bun reprodus, până acum…




Cupluri de aur?

Bineînţeles există perechi care dau cu regularitate pui buni, dar „cupluri de aur” aşa cum spun chinezii, care să reproducă doar campioni, există doar în imaginaţia unora sau pe site-urile de licitaţii.

Eva şi partenerul ei încă sunt în căutare de porumbei buni. Acum nu mai plătesc 5000 EUR sau mai mult pentru un pui, doar pentru un pedigree frumos, aşa cum făceau cândva.

Banii nu ar fi o problemă dacă succesul ar fi garantat, însă ei şi-au învăţat lecţia. Şi a fost o lecţie scumpă.

Astăzi ei acceptă păsări chiar şi fără pedigree.