"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 22 septembrie 2016

Structura sportului columbofil, de Marius Nicolae


STRUCTURA SPORTULUI COLUMBOFIL
Articol apărut în revista FNCPR, nr.2/2016


Un porumbel voiajor aflat în crescătorie este în siguranţă acolo. Dar nu pentru asta a fost creat porumbelul. Lăsaţi-l să zboare şi bucuraţi-vă împreună de zborul său!





Lumea columbofilă poate fi dezarmant de seducătoare, capacitatea porumbeilor de a ne magnetiza, transmiţându-ne energie pozitivă, ne poate cuceri cu totul făcându-ne să uităm de grijile şi problemele cotidiene.

Odată ce porţile propriilor voastre inimi se deschid către această lume mirifică, cu greu mai puteţi renunţa. Veţi încerca să fiţi din ce în ce mai buni, veţi face totul să vă îmbunătăţiţi rezultatele propriilor porumbei şi, în primul rând, pe voi înşişi.

Sportul columbofil este ca un puzzle, pe care încercăm să-l rezolvăm pentru imensa bucurie de moment, atunci când descoperim piesa potrivită. În acea clipă uităm de toate frustrările, nervii şi problemele, în acea clipă putem vibra la unison cu Universul. Ne simţim de parcă toată lumea este a noastră. Cine a trăit această stare cu greu o va putea uita. Va face totul pentru a o regăsi.

Dar, înainte de toate, va trebui să înţelegem că aceste minunate păsări au nevoie de dragoste. De aceea este datoria noastră să facem totul pentru a minimiza riscul pierderii lor, iar pentru asta avem nevoie să cunoaştem unele noţiuni elementare.

Să descoperim împreună care sunt aspectele esenţiale de care trebuie să ţinem cont în practicarea acestui sport. Aşa cum se vede în schema de mai jos, crescătorul de porumbei este elementul cheie. El este cel care determină calitatea porumbeilor, printr-o schemă de împerecheri bine gândită a păsărilor, atent selecţionate din propria crescătorie sau din importuri inteligent făcute.

Fără păsări de calitate nu are rost să pornim la drum. Doar dacă avem destul timp de pierdut.

Crescătorul este cel care asigură sănătatea porumbeilor. În primul rând prin construirea unei crescătorii adecvate şi menţinerea acesteia într-o stare perfectă de curăţenie, pentru a asigura un climat proprice păsărilor. Apoi, asigurând o hrană corespunzătoare la care se adaugă suplimente naturale, obligatorii în alimentaţia porumbeilor. Este tot datoria crescătorului să observe o eventuală stare de boală şi să administreze tratamentul corect, dar mai ales la timp, păsărilor. Dacă păsările angajate la concurs nu sunt perfect sănătoase, atunci ne minţim în primul rând pe noi înşine, deoarece nu ne putem da seama de adevăratul potenţial al unor astfel de păsări.




Însă sănătatea nu este suficientă în acest sport. Şi noi oamenii suntem, în mare parte, sănătoşi, dar asta nu ne face să fim şi sportivi. Diferenţa o face antrenamentul.

Mai mult decât atât, antrenamentul porumbeilor se realizează în bune condiţii doar atunci când sunt perfect sănătoşi. Imaginaţi-vă că sunteţi forţaţi să alergaţi zece kilometri, în timp ce sunteţi răciţi şi aveţi febră. Vă face acest lucru bine sau dimpotrivă?

Adevăraţii crescători nu-şi vor angaja niciodată o pasăre bolnavă într-un concurs. Însă nici măcar păsările sănătoase şi antrenate nu ne pot oferi certitudinea unui rezultat satisfăcător.

Atunci când un organism este supus stresului, energia acestuia se concentrează doar pe acest fapt, iar sistemul imunitar rămâne descoperit, putând ieşi la suprafaţă bolile ascunse. În sezon, porumbeii sunt supuşi periodic, la fiecare sfârşit de săptămână, unui stres continuu, stres care va duce la o dezactivare pe termen lung a funcţiilor de apărare, iar în cele din urmă porumbelul se va pierde.

Ce putem face pentru a întâmpina acest lucru? Va trebui să recuperăm foarte bine păsările, la întoarcerea lor acasă. De asemenea, va trebui să le pregătim în concondanţă cu condiţiile de zbor ale următoarei etape.

Pentru a putea aspira la rezultate bune, porumbelul nostru va trebui să atingă forma de top, iar această condiţie fizică se poate obţine doar dacă avem de-a face cu o pasăre sănătoasă, bine antrenată, recuperată şi pregătită corespunzător. În lipsa oricărei verigi a acestui lanţ, nu vom obţine decât deziluzie. În schimb, un porumbel care intră în formă va fi greu de oprit în drumul lui spre casă.

Odată obţinută forma porumbelului, crescătorul poate forţa obţinerea unor super rezultate prin metodele de joc folosite, metode ce duc la condiţionarea şi motivarea porumbelului. Totul în natură funcţionează pe baza condiţionării, aceasta fiind cea mai puternică unealtă pe care o avem la îndemână. Dacă un porumbel voiajor va fi convins că trebuie să ajungă acasă cât mai repede pentru a-şi recupera partenerul şi a-şi hrăni puişorii, atunci nimic nu-l va opri. Nici canicula, nici vântul, nici păsările răpitoare, nici braconierii nu vor reuşi să învingă o astfel de pasăre.

De asemenea, foarte importantă este cunoaşterea Regulamentului Naţional Sportiv. Pe acesta îl puteţi accesa aici:


Stabilirea obiectivelor noastre trebuie să se suprapună peste cerinţele regulamentului. Doar cunoscând aceste  lucruri, vom şti cum să ne alegem cele mai bune etape, astfel încât să ne putem atinge obiectivul, cu cât mai puţin efort din partea păsării. Asta înseamnă să iubeşti porumbeii, să minimalizezi pe cât posibil riscurile.

Treaba crescătorului nu se termină aici, de fapt nu se termină niciodată. Pentru a vă putea menţine pe poziţiile fruntaşe, va trebui să analizaţi şi să notaţi zilnic toate evenimentele din propria crescatorie. Ţinerea evidenţei trebuie să fie una dintre îndatoririle voastre de bază.

Rezultatele muncii voastre, rezultatele porumbeilor voştri vor rămâne mereu în arhivele federaţiei. Nimic nu se pierde, nimic nu se uită, totul este doar la un clic distanţă:


Cei care lucrează haotic, la noroc, cu porumbeii nu vor reuşi să se menţină foarte mult în topul clasamentelor. Diferenţa dintre a vedea şi a observa va face diferenţa dintre columbofili şi campioni.

Totul stă în puterea voastră! Dacă aţi învins, continuaţi! Dacă nu aţi învins, amintiţi-vă că fericirea este un drum, ci nu o destinaţie! Faptul că puteţi fi împreună cu porumbeii voştri vă va aduce speranţa în suflet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu