"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



marți, 15 decembrie 2015

Iulian Oprea si marea pasiune pentru porumbeii Ad Schaerlaeckens - prima parte "Smeker-ul"

L-am cunoscut pe Iulian Oprea în urmă cu câteva luni, şi ne-am împrietenit foarte repede datorită pasiunii noastre comune - columbofilia. Dar ceea ce a stabilizat prietenia noastră a fost interesul deosebit față de persoana şi porumbeii Ad Schaerlaeckens.
Ştiți cu toții că eu am încercat să traduc cât mai multe articole ale maestrului Ad, având un deosebit respect pentru acesta, însă cunoscându-l pe Iulian am descoperit interesul acestuia, dus până la extrem, față de porumbeii Schaerlaeckens.
Articolul de față face parte dintr-o serie de articole în care vreau să prezint familia de păsări Ad Schaerlaeckens aflată în crescătoria acestui om minunat din localitatea Sînteşti, Ilfov.

Primul porumbel pe care vreau să-l prezint este RO-08-40983 zis şi „Şmeker-ul” un porumbel 50% Ad Schaerlaeckens. Pedigreeul tatălui acestui porumbel este o istorie vie a porumbeilor Ad, citind acest pedigree a fost ca şi cum aş fi trăit un deja-vu al seriei de articole scrise de Simonsz Henk despre porumbeii Schaerlaeckens.


Aşa cum se vede, în partea dreaptă a pedigree-ului (pentru că orice pedigree trebuie citit de la dreapta la stânga) numele „Sissi” este omniprezent, ea sau descendenții ei apărând peste tot în acest pedigree.
Probabil ați auzit de celebra femelă „Sissi” primită cadou de la Gaby Vandenabeele, cu ocazia achiziționării de către Ad a unui pui pentru columbofilul american Mike Ganus.

 „Această femelă a fost exemplul clasic al porumbelului modern eliminat din cauza aspectului fizic. Ea este una dintre puținele păsări care au călătorit până în Japonia şi înapoi. O istorie unică, aproape la fel de unică ca şi calitatea de reproducător a acestei femele, calitate aşa de mult subestimată la prima vedere.” 

Mai târziu, zeci de fii, fiice, nepoți şi nepoate din această femelă, din numeroase crescătorii,  au făcut aceeaşi călătorie către Japonia, însă au rămas acolo.
Cealaltă parte a cuplului a fost un pui tardiv primit cadou de la un crescător Mattens pe care Ad l-a ajutat la intermedierea licitației totale a păsărilor sale. Masculul, denumit „Mattens” după numele crescătorului, a fost păstrat de Ad în crescătorie la insistențele soției sale.

„Multe cupluri de top care au la bază astfel de poveşti minunate, par să fi fost mai degrabă făcute accidental, decât îndelung gândite. Nici pentru Ad Schaerlaeckens nu este o mare diferență. El crede în două lucruri: calitatea porumbeilor şi cuplurile în care atracția este reciprocă. El urăşte să împerecheze forțat păsările care nu se plac, atunci când sunt puse împreună. Ad crede că acest lucru, cu siguranță, nu poate avea o influență pozitivă asupra calității puilor obținuți.
De aceea, el practică împerecherea liberă, porumbeii săi putându-şi alege propriul partener.
În 1992, amândoi, “Sissi”’ şi “Mattens” au ajuns în acelaşi compartiment de matcă aproape din întâmplare, şi imediat s-au cuibărit într-un colț, foarte îndrăgostiți. Sub o stea norocoasă…

Cealaltă latură a triunghiului de super reproducători Ad Schaerlaeckens  fost reprodusă de Ad însuşi, în 1992, dintr-o femelă numită “Blauw vd Veeke”.
„Această femelă era soră bună cu “Gouden Crack”, provenind din miraculosul cuplu a lui Hans van der Veeke din Westdorpe. Ad a împerecheat-o cu “Lichte Orleans” din 1991, care a obținut, printre altele, locul 4 național Orleans, împotriva a 7,209 porumbei, mascul care avea în spate sângele lui “Kleine Merckx” şi “Goede Jaarling”. Din acest cuplu a fost obținută femela cu inelul matricol NL92-5212284.”

Dacă privim în pedigree-ul tatălui „Şmeker-ului” găsim această femelă, denumită mai târziu „Beauty”, femelă care împreună cu „Sissi” şi „Mattens” a avut un loc decisiv în obținerea liniei lui „Ace Four”.

„Scânteia finală a fost aruncată în butoiul cu pulbere, prin împerecherea fiilor din cuplul “Mattens” x “Sissi” cu femela “Beauty” din 1992. Valoarea de reproducere a acestor perechi s-a dovedit a fi de neegalat.
În special, cuplul dintre “Blauwe Geeloog” (NL93-1059895) x “Beauty” (NL92-5212284) a fost de primă clasă…”

Evident, şi acest cuplu apare în pedigree-ul tatălui „Smeker-ului” lui Iulian, cuplu care a reprodus pe „Ace Four” şi pe sora acestuia „Supertje”.

„1996 a fost un an istoric pentru crescătoria Ad Schaerlaeckens. Nu doar pentru că porumbeii săi au evoluat superb în fiecare concurs la care au participat, dar şi pentru că în acest an Ad a inelat doi pui din perechea “Blauwe Geeloog” x “Beauty”. Seriile matricole ale acestor pui sunt deja faimoase în întreaga lume, NL96-5660144 şi NL96-145.
NL-144 a fost femelă, cunoscută mai târziu sub numele de “Supertje”. NL-145 a fost mascul, iar la sfârşitul primului sezon de concursuri la care a participat, a fost botezat “Ace Four”.”

Dacă urmărim mai departe pedigree-ul tatălui „Şmeker-ului” putem observa că mama acestuia (NL 02-1796474) a fost obținută prin  consangvinitate dintre „Invincible” şi „Supertje”.
Atât „Invincible” cât şi „Supertje” nu mai au nevoie de nicio prezentare, rezultatele lor fiind de-a dreptul fantastice.

Să urmărim acum linia paternă a tatălui „Şmeker-ului”.
„Rens van der Zijde din Anna Paulowna, din nordul Olandei, a pus ochii pe porumbeii Ad Schaerlaeckens de multă vreme. A fost, de asemenea, unul dintre primii crescători care au cumpărat un pui din „Sissi”. Din acest pui el a reprodus pe al său cunoscut „Uno”, care a devenit locul întâi național AS WHZB, în 2000, câştigând două locuri întâi în etapele de la Tours şi Orleans.
Ad Schaerlaeckens, bineînțeles, a urmărit şi el la rândul său, rezultatele descendenților porumbeilor săi, şi foarte curând a mers în crescătoria lui Rens van der Zijde pentru a-l cumpăra pe „Uno”. Rens era pregătit să i-l vândă pe „Uno”, cu condiția de a primi în schimb doi pui din „Supertje” (96-144), iar această tranzacție s-a dovedit a avea consecințe favorabile pentru Rens. Înainte ca „Uno” să ajungă înapoi la Ad, Rens a reprodus un mascul frumos din acesta, împreună cu o femelă Ad Schaerlaeckens (dintr-o fiică a lui „Superstar”). El a numit acest mascul (NL01-607) „Inteelt”, şi acesta a devenit jumătatea celebrului cuplu Rens: „Inteelt” x „Evita”.

Şi da, acest „Inteelt” (consangvin) este chiar bunicul „Şmeker-ului, iar cele de mai sus le putem regăsi în pedigree-ul porumbelului, tatăl „Smeker-ului”, aşa cum se vede, fiind originar Rens van der Zijde.
Înainte de a încheia acest articol, mai vreau să spun doar faptul că în crescătoria lui Iulian Oprea se află nu mai puțin de 5 fii şi fiice direct din „Şmeker” achiziționati de acesta, de la diverşi crescători, înainte de a intra în posesia „Şmeker-ului”. Fii şi fiice care au dat porumbei de mare valoare.
Dar despre valoarea de reproducție a liniei acestui porumbel, combinat cu alți porumbei Schaerlaeckens, într-un articol următor...


Smeker-ul
Celelalte articole aici:
Iulian Oprea si marea pasiune pentru porumbeii Ad Schaerlaeckens - a doua parte "Cei trei semifrati"
Iulian Oprea si marea pasiune pentru porumbeii Ad Schaerlaeckens - a treia parte "Fratii de cuib"

Iulian Oprea si marea pasiune pentru porumbeii Ad Schaerlaeckens - a patra parte "Frumosul"



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu