"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 18 noiembrie 2021

Lucruri inteligente, traducerea articolului "Clevel Things 2", de Ad Schaerlaeckens

 

Mai jos, traducerea articolului “Clever Things 2” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com/articles/articles-english/2021/clever-things-2-13-11-2021/)

 

 Iată câteva sfaturi care v-ar putea ajuta. Sunt doar câteva idei de ale mele, deoarece, aşa cum se spune, sunt mai multe drumuri care ajung la Roma, deci fiecare poate decide singur ce crede că este mai bine de făcut. Aşadar, nu mai mult decât câteva experienţe utile împărtăşite cu colegii columbofili.

 Ouă sparte

În scurt timp va începe sezonul de reproducţie, apoi vor urma acele dimineţi în care crescătorii vor intra în propriile voliere speriaţi că vor găsi iarăşi ouă sparte în cuibare. Şi mereu se întâmplă asta celor mai bune cupluri.

De ce porumbeii sparg ouăle, în special în timpul reproducţiei pe timp de iarnă? Simplu. Lumina din crescătorie se stinge brusc, porumbeii nu sunt încă toţi la locul lor, vor zbura în boxe greşite, apar lupte şi inevitabilele ouă sparte din dimineaţa următoare.

Nu este ghinion, aşa cum ne place să spunem. Este vina noastră pentru că nu am gândit suficient.

 Cum să procedăm?

Am putea să folosim lămpi care se estompează încet. Sau, şi mai uşor şi la fel de eficient, începeţi să aprindeţi lumina foarte devreme dimineata, undeva pe la ora 3:00 a.m. Cu un timer desigur. Lăsaţi lumina aprinsă toată ziua (inclusiv în zilele înnorate) şi o stingeţi în jurul orei 15:30.

În acest mod ne apropiem cât mai mult de calea naturală şi nu vom mai avea ouă sparte.

 Un alt mod

Obscurizarea puilor (şi în zilele noastre şi a multor porumbei maturi) este normal să înceapă în jurul orei 17:00 sau 18:00. Până la ora 8:00 sau 9:00 ziua următoare.

Aceste ore pot fi foarte incomode din mai multe motive.

Nicio problemă, mai există o variantă practicată de câţiva columbofili foarte buni. Ei încep să obscurizeze între 15:00 şi 16:00 şi ridică jaluzelele când este deja întuneric afară. Deci, dimineaţa porumbeii se trezesc normal, pe lumină naturală. Dezavantajul este că trebuie să începeţi antrenamentele devreme. Deoarece dacă eliberaţi porumbeii doar după amiază, poate fi o problemă să-i aveţi înapoi în volieră înainte de ora 15:00.

 Cu mult timp în urmă

Cronometrarea porumbeilor de la echipă este foarte importantă. Nu poţi deveni campion naţional decât cunoscându-ţi foarte bine porumbeii.

Poate fi simplu, dar poate fi şi extrem de dificil. Îmi amintesc şi acum anul în care am devenit pentru prima dată campion provincial. Eram atât de mândru, dar puţin ruşinat în acelaşi timp. În clubul în care au folosit un alt sistem de punctaj, păsările mele au avut un rezultat mediu. Colegul meu de club, Charles S fusese cel care distrusese acele concursuri, nu eu. Când eu aveam acasă 3 sau 4 păsări destul de bune, Charles avea voliera plină de porumbei foarte buni. Dar, pentru că aveam şi o mulţime de păsări proaste, nu mi-a fost greu să punctez la echipă. A fost o problemă adevărată pentru Charles. Rareori am greşit, el rareori a făcut-o bine.

 Ceasul

Pornirea ceasului atunci când porumbeii sunt antrenaţi poate fi o bună idee. Chiar dacă porumbeii ajung împreună de la astfel de zboruri. Însă porumbeii care calcă primii trapa par să fie într-o formă mai bună, să fie mai motivaţi decât ceilalţi.

H din Noua Zeelandă a obţinut locul 1 în 2021. El a datorat acest fapt păsărilor sale nominalizate, care au fost în mare parte primele sale păsări sosite.

La mijlocul săptămânii, în timpul antrenamentelor, a verificat care dintre ele se grăbeau cel mai tare să intre şi aceia au fost porumbeii nominalizaţi la echipă.

 Antrenementele

Despre ce am mai putea vorbi în 2021 dacă nu despre inexplicabilele pierderi de pui, chiar şi pe vreme bună.

Vorbeam cu un prieten de-al meu despre un bine cunoscut campion care îşi antrena puii în fiecare zi, întotdeauna din acelaşi loc, aproximativ 35 km distanţă faţă de crescătorie. Şi asta a dat roade.

Puii soseau uneori în grup masiv, distrugând concursul, dar s-a întâmplat de asemenea să piardă şi foarte mulţi pui în aceeaşi etapă. Potrivit prietenului meu, porumbeii care sunt antrenaţi mereu din acelaşi loc pot câştiga, dar există şi riscul să se piardă pentru totdeauna. Dacă puiul încă neexperimentat apucă pe un drum greşit dintr-un motiv oarecare, deci nu pe traseul familiar, se poate pierde. Şi asta în timp ce puii din aceeaşi volieră pot zbura fenomenal în aceeaşi zi.

 


            Psihologic

Achiziţionarea cu succes a porumbeilor este adesea şi o chestiune de psihanaliză.

Încercaţi să vă puneţi în locul vânzătorului sau în cazul în care faceţi alegeri, încercaţi să aflaţi care sunt porumbeii preferaţi ai omului de la care doriţi să luaţi păsări. Care sunt păsările la care nu ar renunţa.

 Întâmplare adevărată

Colegul columbofil Tijmen mi-a cerut sfatul în legătură cu locul de unde ar putea să-şi achiziţioneze porumbei pentru a-şi întări lotul.

L-am trimis la un crescător necunoscut, dar a ieşit bine. Aşa că i-am câştigat încrederea şi de aceea m-a sunat din nou cu aceeaşi întrebare. Se întâmpla prin anii 2000. Leo Heremans şi Gust Janssen i-am zis.

Am mers împreună la Gust. Tijmen a cumpărat o serie de pui şi când Gust a pus porumbeii în coş, am observat cum se uita insistent la o femelă albastră. Şi fără să scoată nici un cuvânt a luat-o înapoi din coş şi s-a uitat iarăşi la ea.

Oricum, ca să scurtez povestea, această femelă 01-067 a rămas, de comun acord, în crescătoria mea încă din acea seară. S-a împerecheat cu 230, un frate de-al lui Ace Four, iar rezultatele au fost senzaţionale. Chiar şi în Taiwan. Până şi azi primesc cereri pentru pui din 067.

Cumpărarea porumbeilor este o chestiune de încredere.

De aceea spun mereu:

„Nu ar trebui să vă uitaţi în ochii porumbelului, ci în cei ai crescătorului. Puteţi vedea mai multe acolo.”

Un comentariu:

  1. Pur adevăr nu hirtiile fac valoare ,ci rezultatele , dar sa se poată oferi și același conditi și hrana

    RăspundețiȘtergere