"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



marți, 14 iulie 2015

Cum se pot pierde 458 de pui?

Cum se pot pierde 458 de pui până la 20km? Întrebați-i pe organizatorii columbodromului Corabia.
Nu am angajat porumbei la acest columbodrom şi nu cred că voi angaja vreodată.

Dacă ne uităm pe lista sosirilor de la ultimul antrenament – 20km - putem trage următoarele concluzii:
1. Primul porumbel sosit 8.35 AM, ora lansării fiind 8.00 AM. Nimic în neregulă până aici, ştim cu toți că puii au chef de zbor şi nu se grăbesc să aterizeze, mai ales la primul zbor de dimineață. Deci, 35 de minute pentru 20 km pare OK.
2. În următoarele două ore (în intervalul 8.35 – 10.35) doar 1425 de porumbei, din cei 1986 angajați, au reuşit să intre în crescătorie. Se poate vedea şi în filmare că trapele de intrare sunt insuficiente. Ar trebui nu dublate, ci triplate.
3. Aproximativ 90 de porumbei au sosit, de abia, a doua zi, în columbodrom. Hei! Vorbim de o lansare de la 20 km. Puii zboară pe lângă crescătorie, atunci când sunt sănătoşi, la dispariție, iar dispariția înseamnă mai mult de 20-30km. Dar nu asta a fost lucrul cel mai rău.
4. La acest antrenament s-au pierdut 225 de pui. Cel puțin aşa arată lista sosirilor: 1761 pui sosiți în două zile.

Singura idee care-mi vine în minte este supra-aglomerația din columbodrom. Porumbeii afişați pe lista de start la începutul antrenamentelor au fost 2048. Aşadar, în trei antrenamente s-au pierdut 287 de pui.
Însă, numărul total de porumbei angajați în 2015, conform datelor de pe site-ul columbodromului, a fost de 2219. Deci, în total, până acum s-au pierdut 458 de pui, 20% din numericul total. Şi au ajuns la 20km!?! Bravo!

Probabil, nici nu este nevoie de antrenamente de la distantă, puii eliberați afară zboară unde văd cu ochii, doar să scape de supra-aglomerația la care sunt supuşi. Şi să nu uităm că porumbelul este o pasăre de stol…
Sau sub acoperirea antrenamentelor se elimină porumbeii bolnavi? Dacă pe lista de start apăreau cu 458 de porumbei mai puțini, aceştia trebuiau înlocuiți gratis în 2016, iar pe de altă parte arunca şi un semn de întrebare asupra capabilității organizatorilor de a menține păsările sănătoase.

Oare ce părere or să-şi facă cei 333 de crescători din cele 21 de țări, care au angajat porumbei la columbodromul Corabia? Probabil, aceeaşi părere pe care o au deja. Câştiguri cât mai mari, pe termen cât mai scurt, pe spinarea altora.
E trist! Foarte trist! Păcat de oamenii care au avut încredere în acest columbodrom şi au angajat porumbei.
Mirajul banilor a sucit mințile multora, iar acum plâng după păsările trimise la moarte pe acest columbodrom. Mirajul banilor a făcut ca organizatorii să nu poată spună: “Gata, nu mai avem spațiu. Nu suntem capabili să gestionăm un numeric aşa de mare!”
Ştiu. E foarte greu să gestionezi şi să menții sănătoase păsările, în astfel de condiții. Fiecare pui vine cu propria lui imunitate, dobândită în propria crescătorie. Aici vorbim de 333 de crescătorii diferite. Însă, cel mai mare pericol, după părerea mea, este stresul provocat de aglomerație. Degeaba, puii beau doar apă cu medicamente, atâta timp cât stresul le distruge sistemul imunitar, medicamentele oferite nu mai au niciun efect.
Probabil că până la primul Hot Spot, numericul se va diminua, astfel încât, să permită desfăşurarea concursurilor în condiții bune.
Dar semnul de întrebare tot va rămâne. 458 de pui pierduți pe lângă crescătorie, pentru că 20 km nu înseamnă distanță, nu se uită uşor.

Comentariul unui crescător pe site-ul RRP (http://www.rrp.ro/):
“Io sint tare suparat ca mi sa perdut pasarili la columbodrom corabia . am dus si io acollo o echipa si dupa numa 3 antrenamente mai mia ramas doar 1 ,adica dupa 20 de Kilometr de zbor \pai unde dracu at mai vazut asa sa sa piarza 500 de pasari atita de repede \or e bolnavi or nu sa ocupa cum trebe da iei or e inghesuiti rau de tot \acuma daca leam perdut inainte de concursuri pot sa le mai inlocuesc la anu fara bani?mia zis mie baeti si anu trecut ca a murit acolo cu sacu da nam crezut\e prapad ce mai.....\\\\\”


Din păcate, mai mult ca sigur - deşi mi-aş dori să mă înşel -, răspunsul columbodromului pentru acest crescător va fi NU.
Succes în continuare organizatorilor şi participanților la acest columbodrom!

2 comentarii:

  1. La antrenamentul nr 4 - 40km - au imbarcat 1761 si au sosit in prima zi doar 1523, deci inca 238 pierduti.
    Nici filmare nu au mai pus pe site. Vad din reclama ca se considera "Unique in Europe", in ritmul asta au toate sansele sa fie unici in lume...
    Cosmin

    RăspundețiȘtergere
  2. luati in calcul si HERPESVIROZA , care a afectat multi porumbei .... nu fac lobby si nu tin apararea nimanui , asa ca fapt divers

    RăspundețiȘtergere