"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 10 octombrie 2013

Cum sa reproduci porumbei buni? (ultima parte) traducerea articolului "How to breed good pigeons?" de Ad Schaerlaeckens

Mai jos găsiţi traducerea ultimei parti a articolului “How to breed good pigeons?” de Ad Schaerlaeckens (sursa http://www.schaerlaeckens.com):

 
Cei mai mulţi campioni sunt rezultaţi din încrucişări

Majoritatea crescătorilor din Est şi America le plac porumbeii ce provin dintr-o familie, deci consangvinizaţi. Ideea nu este aşa de rea când vorbim de porumbei de reproducţie şi nu de zburători. Aproape toţi porumbeii campioni din Olanda şi Belgia sunt produşi din încrucişări.
În anii ’80 l-am avut pe “Good Yearling” şi rude ale acestuia. Am vrut să păstrez această linie pură, de fapt am tot reprodus şi reproduc încă porumbei foarte buni din această familie, dar, spre marea mea surprindere, crescătorii care au cumpărat descendenţi din linia lui “Good Yearling”, au reprodus porumbei mai buni decât mine însumi.
Apoi, am realizat de ce. Ei au încrucişat păsările consangvine luate de la mine cu porumbeii lor. Am făcut şi eu acelaşi lucru: nu am mai ţinut seama de linii şi am încrucişat porumbeii mei consangvini. Unul din aceşti descendenţi a fost “Sora lui Good Yearling”. Spre deosebire de fratele său, aceasta a fost o zburătoare mediocră. Și de asemenea, o reproducătoare slabă, cel puţin aşa credeam atunci. Asta până i-am dat un mascul de sânge diferit, şi primul pui din această pereche a câştigat locul 1 Naţional Orleans în 1985. Din păcate era prea bătrână când am realizat valoarea sa de reproducătoare.
Astfel de lucruri se întâmplă adesea multor crescători. Atunci când îşi dau seama că au o pasăre întradevăr valoroasă, unul dintre părinţi a dispărut, a fost vândut sau este prea bătrân.

Greşit
Când oamenii doresc să cumpere porumbei, mai mereu se întâmplă aceeaşi poveste. Să zicem, de exemplu, că vor 6 porumbei şi aceştia trebuie să fie 3 masculi şi 3 femele. Astfel ei pot forma 3 cupluri.
Am învăţat, de-a lungul timpului, că asta nu este cea mai bună metodă. Dacă cumpăr porumbei, atunci îi voi împerechea cu cei mai buni porumbei de-ai mei, deci cu porumbei care au demonstrat că au potenţial de buni reproducători. Aceasta este calea cea mai rapidă şi mai directă spre succes. Dacă împerechezi un porumbel cumpărat cu un alt porumbel cumpărat, împerechezi de fapt o enigmă cu o altă enigmă. Dacă împerechezi un porumbel de-al tău, care s-a dovedit a fi un bun reproducător, cu un porumbel cumpărat, atunci ai doar o singură necunoscută.

Aparenţe
Ce putem spune despre înfăţişarea porumbeilor? În primul rând trebuie să aibe un penaj mătăsos. Iar talia să nu fie prea mare. Feriţi-vă de porumbeii mari! Zburătorii moderni au o talie mai mică decât porumbeii de acum câteva decenii. Trebuie să fie echilibraţi, să se simtă bine la mână, aşa cum zic oamenii, şi să se încline un pic în faţă când îi ţinem în mână.
O osatură puternică are, de asemenea, o mare importantă. Vă puteţi da seama de aceasta apăsând sternul porumbelului (partea mai joasă a corpului păsării). Dacă pasărea scoate un sunet ca un sforăit atunci este un semn prost.
Calităţile menţionate mai sus sunt absolut obligatorii. Însă problema este că prezenţa acestor calităţi nu îi face, neapărat, porumbei buni. Şi porumbeii proşti pot avea un penaj mătăsos, un bun echilibru şi o osatură puternică. Oricum dacă aceste calităţi lipsesc, atunci sigur avem de-a face cu porumbei slabi. Deci, nu este matematică, nu poţi aplica reciprocitatea.
Un filozof a spus cândva: “Toate vacile sunt animale, însă nu toate animalele sunt vaci”.

Mai multe exemple            
Majoritatea campionilor au două, trei sau patru linii bune. Porumbeii lor campioni sunt, de regulă, produşi din încrucişările acestor linii. Deoarece, aceşti oameni sunt deja campioni, ei nu importă păsări decât în cazuri speciale, şi atunci, nu mai mult de una sau două pe an. Majoritatea nu dau bani pe ei, ci fac doar schimburi.
Amintiţi-vă de Houben şi Verbruggen. Ei şi-au schimbat un singur porumbel, l-au încrucişat cu proprii porumbei, iar rezultatul a fost o explozie de super campioni în ambele crescătorii.
Acelaşi lucru s-a întâmplat cu Engels şi Van Hove Uytterhoeven. Amândoi aveau deja porumbei buni. Însă după ce au făcut schimb de porumbei şi au încrucişat importurile cu ce aveau mai bun în propriile crescătorii, au obţinut păsări şi mai bune.

De asemenea bun
Ceea ce fac majoritatea campionilor din Olanda si Belgia este să schimbe perechile în fiecare an. Unii (printre care si fraţii Janssen) schimbă perechile chiar şi în cursul aceluiaşi an. Datorită unor motive misterioase, calitatea puilor din cuplurile bune se înrăutăţeşte atunci când un asemenea cuplu este lăsat împreună mai mult timp.
Personal, eu le dau celor mai buni masculi ai mei, două sau trei femele diferite în fiecare an.
Se subînţelege că porumbeii sunt pregătiţi pentru a fi împerecheaţi atunci când sunt în cele mai bune condiţii posibile. Sunt crescători care se întreabă de ce reproduc mulţi porumbei buni într-un an, iar în alţi ani nu reproduc nici măcar o pasăre mediocră. Probabil explicaţia este în strânsă legătură cu condiţia părinţilor. Un studiu arată că mulţi porumbei buni sunt reproduşi din yearlingi. Asta nu înseamnă că porumbeii mai bătrâni nu reproduc pui buni. Problema cu porumbeii bătrâni este calitatea slabă a laptelui de guşă.
Anul acesta am făcut greşeala de a lăsa un mascul din 1992 să-şi hrănească proprii pui. Unii dintre ei nu au crescut bine, iar vina îmi aparţine. Ar fi trebuit să mut ouăle sub altă pereche mai tânără, astfel încât, aceasta să se ocupe de creşterea puilor după eclozare.
Nu trebuie să-ţi fie ruşine atunci când greşeşti. Problema apare atunci când nu te temi de asta, pentru că în aceste cazuri nu te poţi autocorecta.
Ceea ce-i deferenţiază pe pierzători de învingători este faptul că învingătorii ştiu ce greşeli au făcut şi învaţă din ele. Dacă nu-ţi recunoşti propria vină şi nu îţi este frică de greşelile pe care le faci, atunci nu vei reuşi să mergi înainte.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu