"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



vineri, 25 mai 2012

IV - Sezon 2012 UCPR - Caplani - rezultate

Etapa cu numarul 4, respectiv prima etapa de viteza-demifond din acest sezon, a avut loc in data de 21 Mai, cu lansare din localitatea Caplani, Republica Moldova.

Ora lansarii: 8.30 A.M.
Datorita unor probleme intampinate la granita cu Republica Moldova, masina ce transporta porumbeii a ajuns pe locul lansarii, conform unor surse destul de sigure, la ora 8.20 A.M., lansarea efectuandu-se la 10 minute de la sosire. Mai mult ca sigur si acest fapt a contribuit intr-o oarecare masura la nereusita acestei etape, pierderile de porumbei fiind foarte mari.

Conditii climaterice: Asa cum am spus si in postarea precedenta, daca e sa analizam doar ziua lansarii, putem spune ca porumbeii au avut conditii normale de concurs, temperaturile pe directia de zbor fiind in jur de 18-22 grade C, avand chiar un usor vant din spate (NNE) in momentul lansarii, apoi, odata cu intrarea in spatiul aerian al tarii noastre vantul a crescut in intensitate (25km/h) schimbandu-si totodata si directia (N).

Daca e sa privim in ansamblu situatia meteorologica din ultima perioada, observam ca doar in ziua lansarii vremea a fost favorabila, timp de o saptamana inainte de lansare avand cod galben de furtuna in SE tarii (exact pe directia de zbor), iar imediat a doua zi dupa lansare fiind declarat cod portocaliu de ploaie pentru inca o saptamana.
Colac peste pupaza, in seara premergatoare lansarii a avut loc un cutremur de pamant in Italia, iar chiar in ziua lansarii a avut loc o replica in Bulgaria de 5.7 grade.

Parerea mea este ca, datorita acestor conditii, ceva a fost perturbat in modul de orientare al porumbeilor, probabil campul magnetic, iar aceasta perturbare s-a manifestat si in ziua lansarii, chiar daca vremea a fost frumoasa.
Ca o lectie invatata, niciodata nu o sa mai angajez porumbeii la un concurs in timpul unui cod meteorologic de avertizare. Mai bine le fac doua lansari individuale de la 50km, sau chiar niciuna, riscand sa-i scot din forma, decat sa risc sa-i pierd.

Asa cum am mai spus si in alte randuri, unul dintre cele mai frustrante lucruri din acest sport este faptul ca nu iti poti selecta porumbeii in mod normal - sa ramana cei mai buni - pe o astfel de vreme.

Sa ne imaginam ca un sofer obisnuit sa foloseasca GPS-ul este pus in situatia de a naviga fara GPS intr-un oras necunoscut. Va trebui sa faca uz de simtul orientarii, daca il are, de memorie pentru a retine locurile pe unde a trecut deja, de experienta sofatului pentru a nu produce accidente. Si toate astea pe fondul intrarii in panica.
La fel si porumbeii, aflati in imposibilitatea folosirii campului magnetic, au trebuit sa-si foloseasca celelalte simturi: orientare dupa Soare (nu prea au avut sanse deoarece lansarea s-a facut destul de tarziu - 8.30 ora Romaniei; sa nu uitam ca Republica Moldova este la est, iar Soarele rasare mai devreme decat la Bucuresti), orientarea dupa formele de relief naturale (munti, campii, etc) sau artificiale (autostrazi - nu prea avem, sosele, blocuri, cladiri, etc).
Iar daca unii au reusit totusi sa ajunga cat de cat in apropierea casei, probabil ca au esuat neavand destula experienta de a sta afara pe timp de noapte.

Centralizarea rezultatelor si analiza comparativa am prezentat-o in tabelul urmator:


Concluzii:
1. Daca la etapa anterioara porumbeii s-au strans destul de greu - intre 45 si 75 de minute -, acum situatia a fost mult mai rea, in special pentru cluburile din Prahova si Dambovita, diferenta de timp dintre primul si ultimul porumbel clasat fiind chiar si de 1h 40' - vezi coloana <<Intervalul aproximativ de timp dintre primul si ultimul porumbel clasat>>.

2. Asa cum am vazut si in centralizarile anterioare, cand vantul bate dinspre Nord, cluburile dispuse in Sud au castig de cauza. Regula s-a mentinut si acum, cluburile din Giurgiu fiind cele mai avantajate.

3. Am introdus o noua coloana in tabelul centralizator <<Varsta primilor 10 porumbei sositi>>. Daca la primele etape se observa o concentrare masiva a porumbeilor de un an (yearlingi), la aceasta etapa situatia s-a schimbat radical in favoarea porumbeilor maturi, de un an sau doi ani.
Asta pe de o parte datorita cresterii distantei de concurs, iar pe de alta parte datorita experientei mult mai mari a acestora. Asa cum am aratat mai sus, in aceasta etapa porumbeii au facut uz in ceea mai mare parte de experienta.

4. Numarul porumbeilor participanti la concurs a scazut in medie cu 10% dupa Tulcea.
Daca nu ar fi fost etapa de fond de peste 2 saptamani de la Nikolaev, cred ca numarul porumbeilor ar fi scazut la urmatoarea etapa cu cca. 30% datorita pierderilor.
Dar, avand in vedere ca majoritatea crescatorilor nu vor angaja la Dunavat porumbeii pe care ii au in vedere pentru etapa de fond de la Nikolaev, numarul porumbeilor de la Dunavat va fi mult mai mic.
Cluburile cu numar mic de crescatori vor fi puse in dificultate, neavand numericul necesar pentru imbarcarea porumbeilor la sediul clubului.

Bafta tuturor in continuare!




Informatii despre celelalte etape aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/p/sezon-2014-ucpr.html

marți, 22 mai 2012

IV - Sezon 2012 UCPR - Caplani - etapa catastrofala

Daca saptamana trecuta spuneam despre etapa de la Tulcea ca a fost una foarte grea, ieri etapa de la Caplani (Republica Moldova) a depasit cu mult precedenta, incheindu-se cu pierderi majore, procentul porumbeilor sositi nu cred ca a depasit, cel putin in zona mea, cu mare indulgenta 30% din porumbeii lansati.

Daca luam separat doar ziua de ieri - 21.05.2012 - si ne uitam la starea vremii din momentul desfasurarii concursului (deci, nu la timpul probabil, ci la cel real), putem spune ca porumbeii au avut conditii foarte bune: temperatura aerului pe ruta de zbor a fost in intervalul 18-22 grade C. In ceea ce priveste vantul au avut chiar un usor vant din spate in momentul lansarii (NNE), iar apoi la intrarea in spatiul Romaniei vantul s-a modificat batand dinspre N si cu o viteza ceva mai mare. Oricum, conditiile nu au fost nici pe departe extreme, putem spune ca au fost conditii climaterice normale.

Si atunci, de ce majoritatea porumbeilor nu si-au putut gasi drumul spre casa in prima zi? Ceva a perturbat foarte mult modul sau modurile de orientare ale porumbeilor in spatiu.

Daca ne uitam pe starea vremii saptamanii trecute, o sa vedem ca ploile, vijeliile chiar furtunile au fost la ele acasa, mai ales in SE acolo unde a fost declarat cod galben.

Majoritatea cluburilor care zboara pe ruta Moldova au ales solutia decalarii etapei cu o zi, dar aceasta decalare nu a fost suficienta.
Probabil campul magnetic a fost destul de perturbat in urma furtunilor din cursul saptamanii trecute, aceasta perturbare magnetica continuand chiar si dupa ce vremea s-a imbunatatit.
Majoritatea oameniilor nu pot simti aceste perturbatii magnetice (spun majoritatea deoarece unii acuza dureri de cap sau alte stari pe care nu si le pot explica), insa sunt sigur ca porumbeii pot detecta foarte usor aceste modificari.

Cert este ca nu se pot trage concluzii cu privire la selectie dupa o astfel de etapa. Nu poti spune ca porumbeii sositi primii acasa sunt mai buni decat cei intarziati sau si mai grav, decat cei pierduti. Sunt doar mai norocosi.

Am auzit pe multi spunand ca isi antreneaza (pe langa casa) porumbeii pe timp ploios pentru a se obisnui cu aceste conditii.
Parerea mea personala este ca nu ploaia si vantul sunt problemele principale ale acestora, pentru ca se cunoaste ca porumbeii stiu sa ocoleasca plafonul de nori. Problema majora este, cred eu, una mult mai perfida si mult mai ascunsa simturilor noastre: dereglarile campului magnetic pe timp nefavorabil, dereglari ce se pot manifesta un timp mai indelungat decat ploaia, vantul sau vijelia.

Din ultimele informatii, se pare ca si cluburile din Prahova ce au zburat pe ruta Ardeal au intampinat aceleasi mari probleme. Si asta in conditiile in care vremea a fost OK in vestul tarii saptamana trecuta, Prahova aflandu-se la limita codului galben.
De ce oare? Sa fi fost porumbeii influentati asa de puternic pe o arie restransa si sa se fi pierdut in apropierea casei? Sau perturbarile magnetice au fost extinse dincolo de aria codului galben?

Pe net am gasit si un film despre zborul neobisnuit al porumbeilor in timpul etapelor de concurs din acest weekend:
http://porumbel.net/2012/zbor-neobisnuit-la-porumbei

Alta posibila cauza care a dus la perturbarea modului de orientare a porumbeilor au fost seismele din Bulgaria si Italia din acest weekend:
http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/123326--Un-cutremur-cu-magnitudine-de-peste-5-grade-a-zguduit-capitala-bulgara-Sofia-Corepondenta-Agerpres.html

http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/123151-Seismul-din-Italia-24-de-replici-in-cursul-noptii.html

Cu siguranta porumbeii cunosc raspunsurile la aceste intrebari. Noua ne ramane speranta ca unii dintre ei isi vor gasi drumul spre casa astazi sau maine. O speranta din ce in ce mai mica daca ma uit pe starea vremii. De azi reincep furtunile cu descarcari electrice.

Bafta tuturor!

O sa revin cu centralizarea rezultatelor...

joi, 17 mai 2012

III - Sezon 2012 UCPR - Tulcea - rezultate

Etapa cu numarul 3, si cea mai nereusita de pana acum, a avut loc in data de 13 Mai cu lansare din localitatea Tulcea.

Ora lansarii: 6.30 A.M.

Conditii climaterice: Cod galben de furtuna, mai multe informatii in postarea anterioara:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/05/iii-sezon-2012-ucpr-tulcea-partea-intai.html

Centralizarea rezultatelor si analiza comparativa in tabelul de mai jos:


Concluzii:
1. Directia dinspre Nord a vantului a favorizat ca si in prima etapa cluburile din sudul tarii (judetul Giurgiu).
Dupa cum vedeti in tabel aici vitezele primilor sositi au inceput de la 1531.778 m/min, viteze record pentru acest sezon.
2. Intervalul aproximativ de timp dintre primul porumbel clasat, respectiv ultimul.
Am calculat acest interval tinand cont de distanta medie de concurs din fiecare club. De aceea am zis interval aproximativ.
Se observa intervale mari pentru aceasta etapa, fapt ce demonstreaza inca o data faptul ca aceasta etapa a fost una catastrofala.

Porumbeii mei:
Daca pana acum nu am avut nicio pierdere, nu acelasi lucu  pot spune si dupa aceasta etapa.
Din nefericire am pierdut unii dintre cei mai buni porumbei.

Primul pierdut este nimeni altul decat "11 Pene" - porumbel ce a clasat la ambele etape precedente.
Al doilea este "Eleven" porumbel despre care tocmai spusesem dupa etapa de Braila, ca este unul dintre cei mai constanti porumbei din crescatoria mea.
"11 Pene" s-a intors acasa dupa mai multe zile. Pentru el oricum sezonul a luat sfarsit. Nu ma vad ducandu-ma cu un singur porumbel la imbarcare, fondistii neparticipand la etapele de viteza de dupa Caplani.
Primii trei porumbei sositi - din care doar primul a prins clasamentul - au fost in ordine: "Sam" - porumbel ce a obtinut locul II la Derby pui, "Ducky" si "Albatros".
Toti trei sunt frati, ultimele doua fiind chiar surori de cuib. Tatal - "Bricoux" - Natural Belgia, mama combinatie "Bricoux-Norben Norman".


Cele doua tardive -"Vistamar" si "Rosia" au reusit sa ajunga acasa, chiar surprinzator de bine. Oricum, pentru ele acest sezon s-a incheiat.
Asadar, daca scad din 13 pe cei doi pierduti si cele doua tardive mai raman 9 porumbei cu care voi merge mai departe, cel putin pana la Nikolaev (520km), pentru ca asa cum am spus si in alte randuri, 99% dintre ei (mai precis 8 din 9) sunt yearlingi.

Urmeaza prima etapa de viteza-demifond, cu lansare din localitatea Caplani, Republica Moldova.
Bafta tuturor!




Informatii despre celelalte etape aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/p/sezon-2014-ucpr.html

luni, 14 mai 2012

III - Sezon 2012 UCPR - Tulcea - partea intai

Etapa de ieri - 13 Mai 2012 - cu lansare din localitatea Tulcea - cca. 220km fata de Ploiesti, respectiv 250 Km fata de Targoviste - a fost pentru multi, una catastrofala, cu pierderi de porumbei.

Vantul a batut cu putere din directia Nord, in sud-estul tarii fiind declarat cod galben de furtuna. De asemenea a avut loc o racire accentuata, temperaturile scazand brusc intr-un timp destul de mic.

Mai jos gasiti atentionarea de cod galben conform Administraţiei Naţională de Meteorologie"
"Meteorologii au emis o atenţionare COD GALBEN DE VREMEA RECE în aproape toată ţara, valabilă din 13 mai ora 02.00 şi până pe 14 mai ora 10.00.
Astfel, potrivit ANM, între orele 18:25 şi 00:25, în judeţeţe Tulcea şi Constanţa se vor semnala intensificări de vânt ce vor atinge şi depăşi la rafală, local 55 km/h.
În Brăila şi Ialomiţa avertizare a intrat în vigoare la 16:20, fiind valabilă până la 19:20. Vântul va atinge şi depăşi la rafală, local 60 km/h, izolat 70 km/h.
În intervalul menţionat vor fi: instabilitatea atmosferica, ce se va accentua treptat în majoritatea regiunilor.
Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină.
Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 40 ... 50 l/mp, mai ales în zona Carpaţilor Meridionali şi a Munţilor Apuseni, precum şi în Transilvania."


Asadar, aceste manifestari extreme s-au produs exact pe directia de zbor a porumbeilor nostri: Tulcea, Braila, Ialomita...

Unul dintre cele mai frustrante lucruri in acest sport este faptul ca intr-o etapa catastrofala poti pierde porumbeii buni.
Eu unul sunt pentru o selectie cat mai riguroasa, dar ce facem atunci cand porumbeii lucrati an de an, porumbei care au multi kilometri in spate, se pierd de la 200 de km in timpul unei astfel de etape?
Putem doar spera ca unii se vor intoarce a doua zi.

Dintr-o astfel de etapa nu poti trage multe concluzii referitoare la selectie si la calitatea pasarilor, poti in schimb afla foarte multe lucruri despre porumbei. Iata mai jos cateva dintre acestea:

1. Diferenta dintre porumbeii de viteza si cei de fond.
Cei mai multi porumbei pierduti in astfel de imprejurari sunt porumbeii de viteza. Acestia odata lansati, isi aleg foarte repede directia catre casa.
Doar ca datorita conditiilor climaterice extreme: vijelie, furtuna, ploaie si/sau datorita modificarilor campului magnetic - pentru ca sunt convins ca pe o astfel de vreme exsita si perturbari ale acestui camp - directia aleasa nu este intotdeuna cea castigatoare.
De ce porumbeii de fond-maraton pot face fata mai bine acestor conditii? Pentru ca acesti porumbei isi reseteaza periodic, pe tot parcursul traseului, directia corecta de zbor.
"Mai bine mai tarziu decat niciodata" pare sa fie deviza acestor porumbei. Inzestrati de la natura cu un temperament mai calm, ei nu au caracterul exploziv al porumbeilor de viteza, pierzand uneori timp pretios in reajustarea directiei.

2. Diferenta dintre porumbeii maturi - porumbeii cu experienta- si yearlingi.
Evident yearlingii se pierd in numar mai mare pe vreme nefavorabila.
O explicatie ar fi ca ei - neavand experienta zborurilor de acest fel - se arunca fara ezitare in plafonul de nori, cautand sa-si mentina cat mai mult posibil neschimbata directia de zbor catre casa. De multe ori aceasta le e fatal.
In schimb porumbeii maturi, obisnuiti cu astfel de situatii, stiu sa ocoleasca barajul atmosferic.
Aici intervine si modalitatea de motivatie a porumbelului. Daca acesta a fost bine motivat inainte de imbarcare, el va cauta cel mai scurt traseu catre casa asumandu-si si unele riscuri. Daca nu a fost bine motivat, va cauta traseul cu cele mai mici riscuri de intoarcere acasa. De cele mai multe ori il va gasi.
Probabil ati observat ca uneori primii sositi sunt mult mai obositi decat codasii.

3. Concluzie personala: pe o astfel de etapa se pot deosebi cu usurinta famillile de porumbei. De exemplu, la mine in crescatorie primii trei porumbei ajunsi au fost toti frati buni, si singurii participanti din perechea respectiva. Au urmat apoi alti doi frati din alta pereche. Apoi alti doi porumbei cumparati de pui de la acelasi crescator, care desi nu sunt frati, provin totusi din aceeasi familie.
Sa fie doar o coincidenta? Nu stiu.

Va urma centralizarea rezultatelor si noi concluzii dupa afisarea rezultatelor.
O zi buna!



vineri, 11 mai 2012

II - Sezon 2012 UCPR - Braila

Lansarea de la Braila - etapa cu numarul doi pentru crescatorii din Prahova, Dambovita si Giurgiu care zboara pe ruta Moldova-Ukraina - a avut loc cu o zi mai devreme decat a fost initial programat din cauza prognozei meteo care anunta furtuni in sud estul tarii.

Locatia: asa cum am spus mai sus - localitatea Braila - 160km fata de Ploiesti, respectiv 190 fata de Targoviste.

Ora lansarii: 6.30 A.M.

Conditii climaterice: Temperatura un pic mai scazuta decat la etapa anterioara - 25-27 grade C, vant usor din directia SSE.

Cluburi participante: PH - Targsorul Vechi, Vasile Poenaru, Bratasanca, Strejnic; DB - Viitorul Darmanesti, Viitorul Sacuieni, Ulmi, Nae Mihailescu, Dalles Bucsani; GR - Soimii Floresti, Avantul Floresti.


In tabelul de mai jos am prezentat un rezumat al situatiei concursului, datele de intrare fiind luate de pe site-ul uniunii.



Concluzii:
1. Vitezele obtinute au fost inferioare celor din prima etapa - Ianca. Asta deoarece viteza vantului a fost mult mai mica, iar directia acestuia fiind oarecum lateral pe directia de zbor.

2. Daca in prima etapa cluburile din Giurgiu obtineau viteze foarte mari, acum acestea au obtinut cele mai mici viteze de zbor, fapt ce demonstreaza traiectoria reala de zbor.
  
 3. In ceea ce priveste situatia din judetul Prahova, se observa ca din nou vitezele cele mai mari apartin clubului Targsorul Vechi. Daca la etapa trecuta acestia au fost un pic avantajati de traiectoria de zbor deviata inspre sud, acum singura explicatie pe care o vad ar putea fi numarul mai mare de porumbei de viteza pe care-l detin crescatorii din acest club.

Porumbeii mei:
In ceea ce ma priveste situatia nu s-a schimbat foarte mult in rau. :)
Acelasi porumbel - singurul de viteza - "11 Pene" a ajuns si de asta data primul pe crescatorie, insa daca la Ianca avea un loc in primii 15 porumbei pe club, acum deabia a obtinut clasarea in ultima treime a clasamentului.

De remarcat ca, atat la Ianca cat si la Braila, "11 Pene" s-a departajat de urmatorul sosit (vorbesc evident de situatia pe crescatoria mea) la cca. 8-10 minute.
Acest fapt imi arata deosebirea dintre porumbeii de viteza si cei de fond, incurajandu-ma sa cred ca odata cu marirea distantei vor aparea si rezultatele celorlalti.

Urmatorii sositi - nereusind sa claseze - au fost in ordine "Albatros", "Eleven" si "Angel".
Pentru "Albatros" este prima reusita, daca pot spune asa, dupa mult timp. Daca la pui a obtinut 3 clasari din 3 lansari, acum rezultatele inca se lasa asteptate. Nu uit totusi ca "Albatros" are aproximativ 75% sange Bricoux.
"Eleven" - nepot din celebrul "Nero" al dlui. A. Craciunescu este unul dintre cei mai constanti porumbei din acest sezon, chiar daca nu a obtinut inca nicio clasare. De remarcat faptul ca acesta a reusit sa soseasca in primii porumbei chiar daca creste 2 pui - intamplarea a facut ca sa scap din matca o porumbita imprumutata, iar "Eleven" a primit si sarcina suplimentara de crestere a puiului orfan, desi stiu ca nu este indicat asa ceva.
"Angel", porumbelul surpriza a acestui inceput de sezon, a reusit sa ajunga printre fruntasi, chiar daca la aceasta etapa a zburat fara pereche.

Porumbeii s-au strans chiar mai repede decat la Ianca, in aproximativ 20 de minute avand 12 din cei 13 cu care am concurat.
Ultima a sosit tardiva "Rosia", seara, dar tinand cont de faptul ca nu am zburat-o in prima etapa - trebuia sa oua - nu este totusi chiar asa tragic. Oricum Tulcea va fi ultima etapa pentru ea si cealalta tardiva "Vistamar", pentru ca vreau sa le ofer sansa sa se maturizeze, fiind o combinatie de Wim Muller, Sion, P. Dordin. Si mai ales deoarece deficitul femelelor din crescatorie este destul de mare.

Urmeaza etapa a treia cu lansare din Tulcea.
Bafta tuturor!


joi, 3 mai 2012

I - Sezon 2012 UCPR - Ianca

Duminica - 29 Aprilie 2012 - a debutat sezonul de concurs 2012 cu porumbeii maturi.

Locatia: localitatea Ianca - 120km fata de Ploiesti, respectiv 150 fata de Targoviste.

Ora lansarii: 6.45 A.M.

Conditii climaterice: Temperatura destul de mare pentru aceasta perioada - in jur de 30 grade C, vant usor din directia NNE.

Din Prahova au participat 4 cluburi: Vasile Poenaru, Bratasanca, Strejnic si Tirgsorul Vechi.



In tabelul de mai jos am prezentat un rezumat al situatiei concursului, datele de intrare au fot preluate dupa site-ul uniunii.

Din ultima coloana putem deduce care cluburi au fost favorizate in aceasta etapa de diversi factori: distanta, traiectoria reala, etc.
Astfel, se poate observa ca Vasile Poenaru a clasat 231 de porumbei la nivel de club si 223 de porumbei per total lansare.
Daca facem raportul dintre numarul porumbeilor clasati pe lansare si numarul porumbeilor clasati la nivel de club, obtinem datele din coloana "Raport de favorizare".
Cu cat acest raport este mai mare, cu atat clubul a fost mai avantajat.

Observatii:
1. Desi cluburile Vasile Poenaru si Strejnic au avut cele mai mici distante de concurs, daca ne uitam in clasamentul pe judet (cf. site UCPR), din primele 100 de locuri, 78 apartin clubului Tirgsorul Vechi.
Sa detina crescatorii de la acest club porumbei asa de buni? Exclus.
Explicatia este alta si este in directa legatura cu traiectoria reala de zbor.

2. Traiectoria reala de zbor a fost mult deviata spre sud, datorita vantului care a batut din directia NNE, avantajand unele cluburi.

Aceasta traiectorie este demonstrata si de rezultatele foarte bune obtinute de clubul Soimii Floresti din judetul Giurgiu. Vitezele obtinute de porumbeii acestor crescatori au fost foarte mari, leader-ul obtinand 1489.410 m/min, adica aproape 90km/h.
Rezulta, deci, ca porumbeii in realitate au avut viteze foarte mari in acest concurs, doar ca distanta reala a fost diferita de distanta masurata aerian pentru majoritatea cluburilor, cele din sud fiind favorizate.

Astfel, porumbeii din Prahova, au zburat in realitate distante mult mai mari decat cele stabilite oficial (intre punctul de lansare si crescatorie). Evident, vitezele au fost calculate conform distantelor oficiale si nu conform celor reale, rezultand astfel valori mai mici.
Dar asta e una dintre neajunsurile din sportul columbofil: conditii de participare neegale pentru toti concurentii. Din fericire aceste inegalitati incep sa dispara la zborurile de fond-maraton. Deaceea, in multe dintre crescatoriile prahovene, porumbeii de fond sunt majoritari.

Porumbeii mei
In ceea ce ma priveste am inceput sezonul asa cum ma asteptam.
Din cei 12 porumbei cu care am participat la aceasta prima etapa, am obtinut o singura clasare pe club, 2 clasari pe lansare si 3 clasari pe judet. Absolut normal, avand in vedere ca detin doar un singur porumbel de viteza, acesta fiind si primul sosit.

Asadar, primul sosit a fost 11Pene, porumbel pe care l-am introdus si in echipa de 5 desi sosise ultimul la precedenta etapa de antrenament.
Viteza medie - 1285 m/min.


Cel de-al doilea porumbel sosit, care a obtinut  clasari pe judet si lansare a fost Pene Albe, un porumbel foarte constant la concursurile cu puii din toamna, acesta sosind intotdeauna undeva la mijlocul plutonului. Acum aflat in situatie de goana la cuib, a reusit sa claseze la viteza, el fiind un porumbel de fond, combinatie De Smet Matthys, Rossens. Viteza medie - 1140 m/min.


Cel de-al treilea porumbel sosit este Angel, porumbel care asa cum spuneam si in articolul precedent, este surpriza sezonului pentru mine. La Ianca el a reusit sa claseze doar pe clasamentuil judetean, deoarece a intrat un pic mai greu decat Pene Albe, desi au venit impreuna. De mentionat faptul ca Angel a concurat in aceasta etapa stingher fiind, perechea sa - o porumbita imprumutata - fiind scapata din crescatorie saptamana trecuta.

Porumbeii au sosit foarte repede, in 25 de minute s-au strans 9 din 12.
Nici de aceasta data nu am pierdut nicio pasare.

Urmeaza etapa de la Braila peste 2 zile.
Vant in pene tuturor!



Informatii despre celelalte etape aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/p/sezon-2014-ucpr.html