"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



luni, 9 aprilie 2012

Propriul mod de lucru cu porumbeii - o necesitate in sportul columbofil

Felul nostru de a vedea lucrurile, modul nostru de a gandi, determina in mare masura rezultatele porumbeilor nostri in concursuri.
Cel mai bun lucru pe care il putem face este acela de a observa proprii porumbeii si de a actiona in concordanta cu cunostintele si experienta noastra asupra acestora in vederea obtinerii succesului. Daca vom observa doar ceea ce fac altii, schimband mereu regulile jocului, atunci vom fi printre invinsi.
Cum putem evita greselile? Focalizandu-ne mintea si gandurile noastre numai pe ceea ce observam in legatura cu porumbeii nostri. Sa nu incercam sa aplicam metodele altora atunci cand conditiile porumbeilor din crescatoriile respective difera de conditiile din propria crescatorie. Aceste diferente pot incepe cu localizarea crescatoriei, tipul de porumbei,  hrana si nutritia si sfarsind cu sistemele de joc, motivatie, etc, aplicate in acele crescatorii.
Marii crescatori – aceia care se mentin in top an de an – si-au creat singuri propriul mod de lucru, iar porumbeii lor sunt selectati in conformitate cu acest mod.
Daca unele metode sunt general aplicabile, altele, din contra, difera foarte mult de la o locatie la alta, de la o linie de porumbei la alta, etc.
Nu trebuie sa trecem in cealalta emisfera si sa spunem ca nu sunt lucruri pe care le putem invata de la altii. Chiar si cei mai mari campioni au intotdeauna de invatat. Pe cei care au incetat sa mai fie deschisi la nou, sa descopere noi secrete, sa puna in practica tehnici noi de lucru cu porumbeii, nu o sa ii gasim in clasamente decat ocazional.
Succesul nostru va depinde, indiferent de ce joc vom alege, de modul in care vom juca si, cel mai important, de modul in care vom putea sa ne reparam greselile facute in timpul jocului. Chiar daca de multe ori vom face greseli (cine nu greseste?), succesul va depinde de rapiditatea cu care vom putea corecta si inlatura efectele acestor greseli.
Atunci cand copiem in mod orbeste un crescator cu experienta, s-ar putea sa nu sesizam corectiile din mers aplicate de acesta, iar greselile facute sa se transforme in unele mai grave, cu repercusiuni pe termen lung.
Pentru a obtine succesul, va trebui sa fim intotdeauna responsabili pe destinul nostru. Daca altii ne determina actiunile noastre, atunci ei sunt stapanii jocului nostru. S-ar putea sa ma insel, dar cred ca sunt crescatori care dau sfaturi doar pentru a testa anumite metode pe porumbei ce nu le apartin, folosindu-i pe post de cobai. Daca metoda are succes atunci toata lumea e multumita, iar crescatorul castiga faima. De cele mai multe ori nu se intampla asa, iar incepatorului i se imputa toata vina, evident.
Dar cel mai grav este faptul ca atunci cand altii detin controlul asupra jocului, ei nu va vor permite niciodata sa castigati in acel joc. Este jocul lor, ei fac regulile, iar castigurile, logic, vor fi tot ale lor.
In concluzie, va trebui sa fim mereu atenti la nevoile propriilor porumbei si sa urmam metodele care au dat succes si in trecut. Tot ce apartine de crescatoria noastra este in responsabilitatea noastra si daca nu suntem multumiti de rezultate atunci va fi necesara o schimbare.
Multa bafta!


Multe alte articole columbofile despre cercetare, genetică, tratamente, etc găsiți aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu