Pagini

vineri, 8 decembrie 2017

"Columbodromul", traducerea articolului "New kind of pigeon racing" de Ad Schaerlaeckens

Mai jos, traducerea articolului “New kind of pigeon racing” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com/articles-english/2016/new-kind-of-pigeon-racing-december-12th/

China acum
În revista „Pigeon World” (o revistă chinezească) putem citi un interesant articol despre concursurile cu porumbei din această ţară. Primele concursuri s-au desfăşurat aici în anii 30 ai secolului trecut. Chinezul Li Meiling a fost cel care a dat startul, cu porumbei importaţi cu barca din Germania. Aceste prime concursuri au avut loc în Shanghai. Iniţial şi străinii care locuiau în această regiune au participat la concursurile columbofile.
Până în anii 80 sportul columbofil s-a dezvoltat doar în marele oraşe din sud şi în jurul acestora. Shanghai a fost centrul şi în 1984 consiliul Uniunii Columbofile (CRPA) şi-a stabilit sediul în acest oraş.
De atunci, sportul a explodat, dar până la mijlocul anilor 90 concursurile se desfăşurau doar la nivel regional.

Columbodroamele
În anii 90 economia s-a dezvoltat cu o viteză uluitoare şi rezultatul a fost o urbanizare masivă. Multe case au fost expropriate, casele cu curte au devenit istorie. Crescătorii de porumbei au început să-şi mute porumbeii în altă parte, dar în cele din urmă mulţi dintre ei au ajuns într-un apartament.
Apoi ceva nou s-a întâmplat, în revistele columbofile fenomenul s-a numit „un nou mod de a concura porumbeii”.
Din moment ce era foarte greu să ai propria crescătorie, au apărut crescătorii gigant unde mai mulţi columbofili îşi aduceau porumbeii.
Aşa a luat naştere ceva nou în sportul columbofil, ceva ce nici în Europa nu prea exista: columbodromul.
Primele columbodroame au fost organizate la începutul anilor 90, iar popularitatea acestora s-a răspândit ca focul.

Rapid
Până în 2013 s-au deschis mai mult de 500 de columbodroame, ziarele spun că majoritatea sunt concentrate în Est, deci în regiunile cele mai prospere.
Se preconizează ca în curând mii de columbodroame să-şi deschidă porţile în fiecare an.
Crescătorii uriaşe sunt construite peste tot. Astfel, columbofilul mediu care nu-şi permite să-şi construiască propria sa crescătorie să poată concura porumbeii la fel de bine ca şi cei care cumpără porumbei doar pentru a-i concur.
Se spune că jocurile de noroc sunt parte din sângele chinezilor.
Sloganul este:
„Columbofilii concurează împreună, porumbeii concurează împreună!”

Europa
Destul de ciudat, astfel de columbodroame nu au devenit prea populare în ţări cu tradiţie columbofilă, precum Olanda şi Belgia.
În Olanda nu există nici măcar unul, în Belgia doar unul. Olandezii au avut în trecut şi ei un columbodrom, însă atât de mulţi pui s-au îmbolnăvit, au murit sau s-au pierdut, încât au fost nevoiţi să-l închidă.  Se pare că dintr-un motiv sau altul în China nu au astfel de probleme.

Dezvoltare rapidă
Este destul de ciudat faptul că doar în urmă cu un sfert de secol, sportul columbofil nu însemna mare lucru pentru China.
Este de asemenea adevărat că, încă din anii 80, câştigătorii din concursurile naţionale desfăşurate în Olanda şi Belgia erau transferaţi în Orientul îndepărtat, dar în acele vremuri japonezii plăteau preţuri nebuneşti.
Mai târziu a apărut concurenţa din partea Taiwan-ului, iar în zilele noastre chinezii sunt de neînvins când simt că este vorba de păsări bune.
„Vremurile sunt schimbătoare” este titlul unui renumit cântec.


După cum puteţi vedea, chinezii gândesc la nivel mare.




Alte articole Ad Schaerlaeckens, aici:

Articole ale altor columbofili celebri, aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu